Kantautor Skot Voker preminuo u 76 godini

Rok muzička scena ostala bez još jednog slavnog autora.
Skot Voker
Getty Images
Njegov rad uticao je na mnoge autore

Skot Voker, jedan od najzagonetnijih i najuticajnijih osoba u istoriji roka, preminuo je u 76 godini.

Pevač, čije su pesme The Sun Ain't Gonna Shine Anymore i Joanna, imao je veliki uticaj na mnoge kolege - od Dejvida Buvija do Džarvisa Kokera.

Postao je slavan kao idol tinejdžera u bendu The Walker Brothers, ali njegov bariton je nagoveštavao nešto dublje.

To je potvrđeno u njegovim eksperimentalnim, psihodeličnim solo albumima, u kojima je istraživao složenost ljubavi i smrti.

Pevačevu smrt potvrdila je njegova izdavačka kuća 4AD, koja ga je nazvala „jednim od najcenjenijih inovatora na oštroj ivici kreativne muzike".

bend The Walker Brothers
Getty Images
Postao je slavan u bendu Walker Brothers

Povučen i kontradiktoran, Voker se nije dobro nosio sa imidžom pop zvezde. U muzici koju je stvarao, bavio se likovima sa margina- prostitutkama, transvestitima, osobama sa samoubilačkim namerama, pa čak i Josifom Staljinom.

Nakon albuma Climate of Hunter iz 1984. godine, na skoro deceniju se povukao sa muzičke scene. Vratio se sredinom devedestih sa albumom Tilt.

Voker je sarađivao sa bendom Pulp, kao producent na albumu We Love Trees. Nedavno je završio muziku za film Vox Lux, sa Natali Portman u glavnoj ulozi.

BBC mu je 2017. godine odao počast koncertom u Rojal Albert holu.

Tom Jork iz grupe Radiohead rekao je da je „jako tužan" zbog smrti Vokera, dodavši da je imao „ogroman uticaj" i na bend i na njega.

https://twitter.com/thomyorke/status/1110098570399703040

Glumac i pisac Mark Gutje odgovorio je na Jorkov post žalosnim „Ne!!" uz tužan emodži.

Za sobom je ostavio ćerku Li, unuku Emi Li i partnerku Berverli.


  • JustinaNS

    25.03.2019 13:52
    Odoše ljubavi
    Bila sam silnp zaljubljena u svu trojicu Vokersa i u njihovu muziku. Uvek će me pratiti božanstven glas Skotov - poslušajte ove tri pesme: If You Go Away (1969), No Regrets (1975), Make It Easy On Yourself. Zvezde putuju ka zvezdama.
  • Analiticar

    25.03.2019 12:21
    analuza
    Najlepsi bariton pop muzike

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC