Kriza u Venecueli: Gvaidu zabranjeno da obavlja javne funkcije narednih 15 godina

Državni revizor kaže da su finansije opozicionog lidera problematične.
Huan Gvaido, mart 2019.
AFP
Huan Gvaido tvrdi da je predsednik Venecuele, ali nije jedini

Venecuelanski lider opozicije Huan Gvaido neće moći da obavlja javne funkcije narednih 15 godina, objavio je državni revizor.

Revizor Elvis Amorozo rekao je da je zabrana uvedena zbog problema uočenih tokom kontrole Gvaidovih finansija.

Gvaido, koji je bio predsednik Narodne skupštine, proglasio se u januaru prelaznim predsednikom Venecuele, a priznalo ga je više od 50 zemalja, uključujući i SAD.

Odluka da se Gvaidu zabrani učešće u političkom životu i obavljanje javnih funckija poremetiće njegove planove da se ponovo kandiduje za mandat u Skupštini, kaže Vil Grant, dopisnik BBC-ija iz Karakasa.

Gvaido je zabranu prokomentarisao rekavši da Amorozo „nije glavni revizor".

„Jedino legitimni parlament ima ovlašćenja da postavi glavnog revizora", rekao je on.

Šef Gvaidovog kabineta Roberto Marero prošle nedelje je optužen za planiranje „sabotaže" i uhapšen.

Ministar unutrašnjih poslova Venecuele Nestor Reverol izjavio je da su obaveštajne službe pronašle „oružje i novac u stranoj valuti" tokom pretresa njegove kuće.

Gvaido je rekao da su snage bezbednosti postupile „nezakonito i neustavno" i dodao da veruje da su predmeti pronađeni u Marerovoj kući podmetnuti.

Uz podršku Trampove administracije, Gvaido je tražio od predsednika Venecuele Nikolasa Madura da se povuče rekavši da Maduro nema podršku naroda.

Kakva je bila međunarodna reakcija?

SAD, Evropska unija i zemlje Latinske Amerike osudile su hapšenje Marera i zahtevale da bude pušten iz zatvora.

Sigal Mandelker, visoki američki zvaničnik, izjavio je u petak da SAD nameravaju „da maksimalno pritisnu" venecuelansku vladu.

Šefica diplomatije Evropske unije, Federika Mogerini, takođe je osudila hapšenje.

Ona je rekla da su postupci venecuelanskih vlasti „još jedna demonstracija toga da se sudski postupci u zemlji vode proizvoljno".

Mogerini je dodala da će EU izdvojiti dodatnih 30 miliona evra hitnih sredstava za pomoć građanima Venecuele.

Šta kažu konkurenti?

I Gvaido i Maduro tvrde da su predsednici Venecuele.

opozicija Venecuele
Getty Images
Huan Gvaido (desno) i Robert Marero

Ubrzo nakon što se Gvaido proglasio privremenim predsednikom, njegova imovina je zamrznuta. Vrhovni sud, kojim dominiraju političari koji su lojalni Madurovoj vlade, zabranio mu je da putuje.

Međutim, 35-godišnji opozicioni lider nije se obazirao na zabranu i prošlog meseca je posetio nekoliko latinoameričkih zemanja tražeći podršku.

Gvaido je nastavio da poziva predsednika Madura da se povuče i pozvao bezbednosne snage u zemlji, koje su uglavnom bile lojalne vladi, da promene stranu.

Glavni tužilac u Venecueli je prošle nedelje zatražio od Vrhovnog suda da istraži Gvaidove finansije zbog navodnog sabotiranja energetskog sistema u zemlji. Venecuela je ranije ovog meseca ostala bez struje.

Većina zemalja Latinske Amerike priznala je Gvaida kao predsednika.

Maduro, koji uživa podršku Kine i Rusije, optužio je opoziciju tvdreći da je učestvovala u državnom udaru koji SAD vode protiv njega.

Šta kažu SAD i Rusija?

Predsednik SAD-a Donald Trampa insistirao je da Rusija „izađe" iz Venecuele.

„Reći Rusiji da izađe iz Venecuele je izjava koja je prelila čašu. To je bezobrazluk na najvišem nivou", odgovorila je portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zakarova.

Trampova izjava došla je nakon izveštaja da su ruske trupe i oprema raspoređeni po Venecueli. Dva ruska vojna aviona uočena su u subotu na glavnom aerodromu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je u ponedeljak razgovarao telefonom sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim i pozvao Moskvu da „prekine svoje nekonstruktivno ponašanje".

Rusija je ključni saveznik Venecuele, a vlasti u Rusiji su Madurovoj vladi pozajmile milijarde dolara za obnovu naftne industrije i venecuelansku vojsku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC