Mir, tišina, tuga - Liverpul se seća Hilzboroa: Nikada vas nećemo zaboraviti

Minut ćutanja održan je u 15.06, kada je pre tačno 30 godina prekinuta utakmica engleskog FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta.
A man lights 96 lanterns arranged on the steps of St George's Hall in Liverpool
AFP/Getty
Ninety-six lanterns have been arranged on the steps of St George's Hall

Ceo grad Liverpul za trenutak je stao u znak sećanja na navijače istoimenog kluba koji su pre tačno 30 godina poginuli u katastrofuI na stadionu Hilzboro u Šefildu.

Na stepenicima ispred palate Sent Džordž Hol upaljeno je 96 sveća.

Na istom mestu su postavljene i fotografije poginulih navijača.

U celom gradu u 15 sati i 6 minuta po lokalnom vremenu održan je minut ćutanja. Upravo u to vreme je 1989. godine prekinuta utakmica polufinala engleskog FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta.

Posle toga, zvona na Gradskoj skupštini su se oglasila 96 puta, a zastave na zgradama svih javnih institucija spuštene su na pola koplja.

Gradonačelnik Džo Anderson i počasna gradonačelnica Kristina Benks na stepenica Sent Džordž Hola
PA
Gradonačelnik Džo Anderson i počasna gradonačelnica Kristina Benks na stepenica Sent Džordž Hola

Gradonačelnik Džo Anderson i počasna gradonačelnica Kristina Benks položili su vence ispred sveća.

„Nikada vas nećemo zaboraviti. Crveni i plavi su ujedinjeni", pisalo je na vencu koji je stavio Anderson.

„Endru je sada već mrtav četiri godine duže nego što je živeo.

„Imao je 26 kada je poginuo. Ceo život je bio pred njim. I dalje se vrlo teško borim sa time", rekla je Luiz Bruks, koja je izgubila na Hilzborou.

Gradonačelnik Anderson je rekao da tridesetogodišnjica tragedije predstavlja dan pun emocija i da se radi veoma važnom datumu.

https://twitter.com/bbcmerseyside/status/1117795202368929793

U ponedeljak ujutru trener Liverpula Jirgen Klop i kapiten Džordan Henderson su položili venac, a članovi prvog, ženskog i mladog tima su obišli memorijal.

Bivši kapiten Liverpula Stiven Džerard, čiji je rođak, desetogodišnji Džon Pol Gilhuli je bio najmlađa žrtva tragedije, takođe je odao počast žrtvama.

On je na Instagramu objavio fotografiju memorijala posvećenog Hilzboro tragediji uz potpis - „nikada vas nećemo zaboraviti".

Pravi avione, igra fudbal i sanja svetsku titulu

U liverpulskoj katedrali održan je pomen, a legendarni Kop na stadionu Enfild bio je otvoren za one koji su želeli da ga posete.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?