Izbori u Indiji: Odsekao prst jer je pogrešno glasao

Indijac kaže da je odsekao kažiprst jer je „greškom" glasao za pogrešnu stranku.
Pavan Kumar
Yogesh Kumar Singh
Pavan Kumar odsekao je sebi kažiprst

Najmnogoljudniji izbori na svetu održavaju se u Indiji, ali jedan glasač ih je shvatio jako ozbiljno.

Pavan Kumar je rekao kako je odsekao kažiprst jer je shvatio da je glasao za „pogrešnu" stranku.

Indijac je, kako je objasnio, glasao za sadašnju vlast - Indijsku narodnu partiju, a to je rekao u video snimku koji se proširio društvenim mrežama.

On je zapravo želeo da glasa za regionalnu stranku ali se zbunio zbog brojnih sličnih simbola na aparatu za glasanje.

Pravila izbora nalažu da se na kažiprst svakog glasača stavlja neizbrisivo mastilo nakon glasanja. Kumar je glasao u četvrtak u Bulandšaru, gradu u severnoj državi Utar Pradeš. Glasao je u drugom krugu parlamentarnih izbora.

„Želeo sam da pritisnem simbol slona, a greškom sam glas dao cvetu", rekao je Kumar u video snimku. Slon i cvet su samo neki od simbola na mašini za glasanje kojom se glas daje određenoj stranci.


Možda će vas i interesovati:


Indijski lotos je simbol vladajuće stranke, Indijske narodne partije, dok je slon simbol BSP, regionalne stranke koja se u koaliciji sa još dve partije takmiči protiv vlasti na ovim izborima.

Na indijskim izborima su simboli jako bitni jer u nekim delovima zemlje živi veliki broj nepismenih. Simboli nekih partija i koalicija su ipak zbunili glasače.

Kumar potiče iz najniže indijske kaste Dalita koji su poznati po nazivu „nedodirljivi", a većina njih glasa za BSP.

Glasanje u četvrtak bilo je važno za snažne regionalne stranke, koje su dominantne u svojim državama i koje vode harizmatični lideri.

Izbori se održavaju u sedam faza, a glasovi se broje 23. maja. Oko 900 miliona ljudi ima pravo da glasa, što ove izbore čini izborima sa najvećim brojem birača na svetu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC