Pogled u prošlost: Kako bi VAR promenio istoriju fudbala

Navijači su počeli da razmišljaju po sistemu „šta bi bilo kad bi bilo" kod nekih poznatih spornih situacija u prošlosti.

 

Poruka na semaforu koja je rastužila navijače Mančester Sitija
Getty Images
Poruka na semaforu koja je rastužila navijače Mančester Sitija

 

Video tehnologija „debitovala" je na velikom fudbalskom takmičenju leto 2018. na Svetskom prvenstvu, a odmah posle toga uvedena je i u Ligu šampiona.

VAR sistem bi trebalo da pomaže sudijama da utvrde da li je bilo nepravilnosti kod golova, ofsajda i prekršaja.

Ipak, i ovaj sistem je izazvao dosta kontroverzi u poslednje vreme. Poslednja u nizu je poništeni gol Rahima Sterlinga u nadoknadi vremena protiv Totenhema kod rezultata 4:3 koji bi odveo Mančester Siti u polufinale Lige šampiona.

Golu je prethodio ofsajd, a u polufinale je prošao Totenhem koji je u prvoj utakmici slavio sa 1:0.

Kao i na Mundijalu, navijači su počeli da razmišljaju po sistemu „šta bi bilo kad bi bilo" kod nekih poznatih spornih situacija u prošlosti. I kako bi izgledala evropska fudbalska istorija da je VAR uveden ranije.

Važna napomena: VAR tehnologija ne provera da li je lopta prešla gol liniju. Tako da čuveni gol Luisa Garsije za Liverpul protiv Čelsija u polufinalu Lige šampiona 2005. nije na ovoj listi.

Loše veče norveškog sudije Ovreba (Čelsi - Barselona 1:1, 2009)

 

Fudbaleri Čelsija jure norveškog sudiju Ovreba na utakmici sa Barselonom
Getty Images
Fudbaleri Čelsija jure norveškog sudiju Ovreba na utakmici sa Barselonom

 

Gde početi? Posle remija bez golova u Španiji, Čelsi je u revanšu polufinala Lige šampiona poveo protiv Barselone sa 1:0 na Stamford Bridžu.

Ali onda je na scenu stupio norveški sudija Tom Hening Ovrebo. Igrači Čelsija čak tri puta su tražili penal, ali se sudija nije oglasio.

A gnev domaćih postao je još veći kada je Barselona u samoj završnici meča dala izjednačujući gol koji ih je odveo u finale. Kasnije je Barselona pobedila Mančester Junajted u finalu i postala prvak Evrope.

Nepravda prema Nesti (Barselona - Milan 3:1, 2012)

 

Fudbaleri Milana u raspravi sa sudijom Bjernom Kujpersom
AFP
Fudbaleri Milana u raspravi sa sudijom Bjernom Kujpersom

 

Ponovo je Barselona bila u centru pažnje i još jednom je utisak dobrog dela evropske javnosti bio takav da španski klub ima naklonost sudija.

Barselona je dočekala Milan u četvrtfinalu Lige šampiona 2012. godine.

U prvoj utakmici u Milanu nije bilo golova, a uoči kraja prvog poluvremena revanša rezultat je bio 1:1.

A onda je holandski sudija Bjern Kujpers svirao diskutabilan penal posle duela Alesandra Neste i Serhija Busketsa. Gol iz penala dao je Lionel Mesi i otvorio vrata pobede Barseloni.

Italijanski fudbaler, jedan od najboljih evropskih u prethodnih par decenija, nije dočekao kraj utakmice pošto je isključen.

Brojni evropski mediji primetili su da u trenutku kada je došlo do prekršaja za penal lopta uopšte nije bila u terenu.

Ronaldov dupli ofsajd (Real Madrid - Bajern 4:2, 2017)

 

Ronaldo proslavlja jedan od golova protiv Bajerna
Getty Images
Ronaldo proslavlja jedan od golova protiv Bajerna

 

Kristijano Ronaldo je postigao het-trik protiv Bajerna, a Real Madrid je pobedio posle produžetaka u polufinalu Lige šampiona.

Problem je što je Portugalac kod dva pogotka bio u ofsajd pozicijama. Te sudije samo su dosule so na ranu Bajerna pošto je minhenska ekipa već bila nezadovoljna jer je glavni arbitar Viktor Kašai isključio Artura Vidala.

Te godine Real je osvojio Ligu šampiona.

Engleska neverica u Parizu (Bajern - Lids Junajted 2:0, 1975)

 

Trenutak kada Lids postiže gol koji je poništen zbog navodnog ofsajda
Getty Images
Trenutak kada Lids postiže gol koji je poništen zbog navodnog ofsajda

 

Bajernovu drugu titulu prvaka Evrope „zasenio" je francuski sudija Mišel Kitabžan.

Fudbaleri Lidsa dva puta su tražili penal zbog navodnih prekršaja Franca Bekenbauera, ali se arbitar nije oglasio. Takođe, Lidsu je poništen gol zbog ofsajda, iako ga je Francuz prvobitno priznao.

Sudijske odluke su razbesnele navijače Lidsa koji su napravili nerede. Pored toga što je izgubio utakmicu, Lids je izbačen iz Evrope na dve godine.

Čudo u Kataloniji? (Barselona - PSŽ 6:1, 2017)

 

Maskerano je posle meča sa PSŽ priznao da je napravio prekršaj nad Di Marijom
Getty Images
Maskerano je posle meča sa PSŽ priznao da je napravio prekršaj nad Di Marijom

 

Utakmica koja će se pamtiti. Barselona je izgubila od Pari Sen Žermena sa 4:0 u prvom meču, a u revanšu je na svom stadionu pobedila sa 6:1.

Ipak, fudbaleri PSŽ-a su posle meča optužili sudiju Deniza Ajtekina da je pomogao Barseloni. Posebno su bili ljuti što nije svirao penal posle prekršaja Havijera Maskerana na Anhelu di Mariji.

„Bio je čist faul, ali to nije razlog njihove eliminacije", priznao je Maskerano posle utakmice.

Ajtekin je u nadoknadi vremena dosudio penal za Barselonu pošto je pao Luis Suarez posle minimalnog kontakta sa protivničkim igračem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC