Mesi: Kako je Argentinac srušio Liverpul i - ponovo - oduševio svet

Barselona je pobedila Liverpul 3:0, a Mesi je postigao dva gola, zbog čega su ljubitelji fudbala odlučili da zaslužuje čak i Gvozdeni presto.
Mesi
Getty Images
Barselona je zahvaljujući Mesiju na korak od novog finala Lige šampiona

U 81. minutu polufinala Lige šampiona, između Barselone i Liverpula, navijačima „redsa" širom sveta se digla kosa na glavi.

Gol za Barselonu? Ne. Penal? Ni to.

Mesi je na oko 25 metara od gola nameštao loptu za slobodan udarac, a to znači opasnost.

I dogodilo se to što se dogodilo - Alison Beker, jedan od najboljih golmana sveta, apsolutno ništa nije mogao da uradi i Barselona došla do velikih 3:0.

Tridesetjednogodišnjem Mesiju je to bio 600. gol u karijeri i dresu blaugrane.

Samo nekoliko minuta ranije postigao je 599. gol, kada se posle prečke Luisa Suareza našao baš gde treba i gotovo ušetao u prazan gol.

Svet je - opet - oduševljen Argenticem, o kojem se - opet - priča kao o možda najboljem koji je ikada istrčao na zeleni teren.

https://twitter.com/OLojpur/status/1123689925243756544

https://twitter.com/djesistari/status/1123697729627148289

Naklon protivnika

Igrao je Liverpul dobro na stadionu Kamp nou, nekoliko puta je mogao do gola, kada su Mane, Milner i Salah bili neprecizni, ali je isto tako izbegao mnogo teži poraz.

Na kraju, navijači i igrači „redsa" su mogli samo da upute naklon malom Argentincu.

„Znao sam i ranije da je Mesi igrač svetske klase i sada sam se ponovo uverio u to", izjavio je nakon meča Jirgen Klop, trener Liverpula.

„Nisam iznenađen. U takvim trenucima, on je nezaustavljiv. Kakav udarac", dodao je.

Kako kaže, teško da njegov tim može da igra bolje.

„Mislim da je ovo bila naša najbolja utakmicama u gostima u Ligi šampiona. Rekao sam momcima da sam ponosan kako smo igrali", istakao je Klop.

Pohvale Argenticu su stigle i od kapitena Liverpula Virdžila van Dajka.

„Kada igraš protiv Mesija, a on izađe na teren u najboljem izdanju, onda si potpuno nemoćan. Drago mi je što ne igram u Španiji i što ne moram da se borim s njim svake sezone", rekao je Holanđanin, koji je nedavno proglašen za najboljeg defanzivca Premijer lige.

Dan posle utakmice, na internetu je prilično popularan klip sa utakmice, na kojem Van Dajk izlazi na Mesija i zove saigrače da mu pomognu.

Rekordi

Tog 1. maja 2005. godine, na meču španske lige protiv Albasetea, Mesi je postigao prvi gol za Barselonu.

U narednih 14 godina kasnije Mesi je na 683 utakmice za Barselonu postigao 600 golova - što je učinak od 0,9 golova po utakmici - i ne namerava da stane.

U Barseloni mu nema ravnih - drugi na listi strelaca je Cezar Rodrigez sa 232 gola, ali je on poslednji put igrao davne 1954. godine.

Zbog toga su oči uprte u Mesijevog najvećeg rivala Kristijana Ronalda, koji je samo nekoliko dana ranije postigao 600. gol u karijeri.

Lionel Messi
Reuters
Mesi je 99 golova za Barselonu postigao van šesnaesterca

Njihova trka je neverovatna.

Ronaldo ima bolji učinak u Ligi šampiona - postigao je 126 golova do sada, a Mesi 112 - i ima jednu Ligu šampiona više od Argentica - 5:4 - dok je nerešeno u osvojenim Zlatnim loptama - 5:5.

Međutim, ako Barselona ove godine osvoji Ligu šampionat bi moglo da dosta toga promeni. Argentinac bi onda izjednačio po broju osvojenih „ušatih" trofeja i lako bi mogao da dođe do još jedne Zlatne lopte.

Rasprave ko je od njih dvojice bolji redovne su od Azije do Južne Amerike, ali je i dosta onih koji samo uživaju u magiji.

„Dva fudbalska boga, Kristijano i Mesi, iste nedelje su došla do broja 600... Vau! Zadovoljstvo je biti svedok takvih veličina", naveo ja na Tviteru Rio Ferdinand, nekadašnji defanzivac Mančester Junajteda.

https://twitter.com/rioferdy5/status/1123706236212580353

Mesi i koze

Ferdinand nije jedini koji je na Tviteru odao priznanje Mesiju.

Ljubitelji fudbala su oduševljeni, a naročito su popularne fotografije na kojima sedi Gvozdenom prestolu iz Igre prestola, ili uživa u društvu koza, uz hešteg #MessiGOAT.

Reč je o igri rečima: akronim za najbolji svih vremena - greatest of all time - je goat, što na engleskom znači - koza.

Oglasio se i bivši fudbaler Gari Lineker, koji sada radi kao sportski komentator.

„Vau! Baš vau! Mesi je postigao 600. gol za Barselonu jednim od najboljih slobodnih udaraca koji možete da vidite. Omaleni genije prkosi logici".

https://twitter.com/GaryLineker/status/1123690006613245954

Zvanični nalog Barselone je znao da proslavi 600. gol Mesija.

„600 golova, 600 golova, 600 golova..." I tako u nedogled.

https://twitter.com/FCBarcelona/status/1123689897813053440

Brazilac Dani Alveš, koji je najviše puta asistirao Mesiju u karijeri - 42, dok Suarez trenutno ima 41 - kratko je naveo „kralj i Mesi".

https://twitter.com/DaniAlvesD2/status/1123711387971280896

Sesk Fabregas, nekadašnji igrač Arsenala i Barselone, pružio je Englezima reči utehe.

„Svaka čast Liverpulu, neverovatno su igrali. Takvu utakmicu možete da izgubite samo protiv dobre ekipe, ali naročito ako postoji jedan igrač koji je iznad ostalih".

https://twitter.com/cesc4official/status/1123693242585952258


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC