Pronađen zaboravljeni grob „čoveka slona", tvrdi spisateljica

Spisateljica Džoana Vigor Mangovin tvrdi da zna gde sahranjen Džozef Merik, poznatiji kao čovek slon.
Džozef Merik
PA
Džozef Merik

Deo posmrtnih ostataka Džozefa Merika, poznatijeg kao „čovek slon", sahranjen je na groblju u Londonu, tvrdi spisateljica Džoana Vigor Mangovin.

Meriku su bili deformisani i skelet i meko tkivo, zbog čega su tada na njega gledali kao na „nakazu", odnosno medicinski fenomen.

Njegov skelet nalazi se u Kraljevskoj bolnici u Londonu.

Vigor Mangovin tvrdi da je deo Merikovih ostataka, pre svega meko tkivo, 1890. godine zakopan na londonskom gradskom groblju.

Merik je u mladosti bio deo putujućeg cirkusa, a zatim je primljen u bolnicu Vajtčepel u istočnom Londonu.

Osoblje te bolnice bilo je iznenađeno kada je shvatilo da je Merik inteligentna i osetljiva osoba.

Merik je 1887. godine postao poznat široj britanskoj javnosti kada ga je posetila princeza Aleksandra koja mu je od tada slala božićne čestitke.

Posle smrti lekari su secirali Merikovo telo, a skelet je sačuvan.


Džozef Merik

  • Rodio se u avgustu 1862. godine u Lesteru
  • Tek kada je napunio pet godina kosti su počele da se deformišu
  • On je 1884. godine stupio u kontakt sa vlasnikom jednog cirkusa koja ga je odmah primio
  • Opljačkali su ga i ostavili samog 1886. u Londonu i tada je kontaktirao lekara Frederika Trivsa, koji mu je našao sobu u londonskoj bolnici
  • Obim glave mu je bio 91 centimetar, obim zgloba 30 cm, a jedan prst na ruci bio je dugačak čak 13 centimetara
  • Umro je 11. aprila 1890. sa 27 godina.
  • Uzrok njegovog stanja još nije definitivno utvrđen, a mnogi naučnici tvrde da se radi o Proteus sindromu, retkom genetskom poremećaju
  • O njemu je napisano više knjiga, a snimljen je i film

Vigor Mangovin, koja je napisala Merikovu biografiju, kaže da je priča o mekom tkivu nije bila istražena ranije jer je u to vreme bilo mnogo grobalja u Londonu.

„Pitali su me o tome i rekla sam im da su ga verovatno zakopali na istom mestu gde su bile i žrtve Džeka Trboseka", rekla je Vigor Mangovin.

„A onda sam došla kući i počela da kopam po evidenciji podataka sa gradskog groblja i krematorijuma blizu šume Eping. Suzila sam period na osam nedelja od smrti i na jednoj od stranica pronašla sam ime Džozefa Merika".

Ona tvrdi da su podaci iz viktorijanskog doba vrlo detaljni i da zato sa „99 odsto" sigurnosti može da kaže da se radi „čoveku slonu".

„Datum pokopa je 24. april 1890, a Džozef je preminuo 11. aprila. Kao mesto prebivališta navodi se londonska bolnica, a imao je 28 godina. U stvari, imao je 27, ali su često grešili u njegovom slučaju. Kao islednik je potpisan Vini Bakster za kojeg znamo da je vodio istragu o Merikovoj smrti."

„Sve se uklapa, a previše je to slučajnosti".

Ona je rekla da bi bilo lepo kada bi gradske vlasti u Londonu na neki način obeležile mesto na groblju. Dodala je i da očekuje da će Merik u rodnom Lesteru uskoro dobiti memorijalnu ploču.

Predstavnici londonskog groblja nisu bili dostupni za komentar na ovu temu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC