Papa Franja na Balkanu: Pokušaj pomirenja dve crkve

Papa posetom Severnoj Makedoniji i Bugarskoj želi i da skrene pažnju na probleme sa kojima se suočavaju siromašni i izbeglice.
papa franjo
BBC
Papa Franjo dolazi u Skoplje da „poseje seme bratstva”

Papa Franja, posle posete Bugarskoj, stiže u Severnu Makedoniju.

Uoči posete, papa je rekao da dolaskom u Severnu Makedoniju i Bugarsku želi da iskaže radost i prijateljstvo, da ohrabri versku manjinu i približi pravoslavnu i katoličku crkvu.

Dolazak pape na Balkan nije samo verske prirode. S obzirom da je Vatikan i država, ova poseta ima i diplomatski karakter.

Verski analitičar Željk Injac ocenio je da će posle papine posete Bugarska, jedna od najsiromašnijh evropskih zemalja, postati "vidljivija".

„On je zaista jedan od retkih koji vodi ovakvu politiku, odnosno govori o migrantima i njihovim nevoljama", kaže Injac za BBC na srpskom.

Ovo je papin 11. putovanje po Evropi i do sada je na kratko posetio Stazbur, Švedsku, Ženevu i Portugal. Pažnja poglavara Rimokatoličke crkve uglavnom je usmerena na neke od najsiromašnijih zemalja Starog kontineta.


Zašto papa obilazi Balkan, ali ne i Srbiju

poglavar Rimokatoličke crkve zaobići će Srbiju.

„Ne verujem da će papa doći kod nas. Vatikanu je stalo da ima dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom, zbog ruske crkve, ali do nekog poboljšanja neće doći zbog odluke papa Franjinog prethodnika u slučaju Stepinac", navodi Injac.

Specijalna komisija katoličke i pravoslavne crkve sastala se 2016. godine kako bi se ispitala ulogu zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca za vreme Drugog svetskog rata.

Injac dodaje da je papa Franja najavio reforme, ali i da do njih dođe, teško da može da se očekuje ujedinjenje dve crkve, koje su u raskolu od 1054. godine.


Sve spremno za dolazak u Skoplje

Poglavar Rimokatoličke crkve boraviće u prestonici Severne Makedonije 10 sati. Nakon sletanja na aerodrom Skoplje gde će ga dočekati počasna vojna garda, papa ide u predsedničku palatu na čijem će se platou održati zvanična ceremonija.

Papa će se sa verskim vođama sresti u memorijalnom centru Majke Tereze.

Nakon toga, papa će održati misu na trgu Makedonija, a potom posetiti i katoličku crkvu gde će razgovarati sa mladim vernicima i siromašnima.

Kako se Skoplje pripremalo za dolazak Papa Franje pogledajte u videu.

Papa u Bugarskoj

Papa je tokom posete izbegličkom centru u Bugarskoj pozvao tamošnju vladu, skeptičnu prema migrantima, da ne zatvara oči pred patnjama ljudi koji su daleko od domova.

On je njihove patnje uporedio sa krstom koji je nosio Isus Hrist.

„Danas, svet migranata i izbeglica predstavlja neku vrstu krsta, krsta čovečnosti", rekao je papa i apelovao na Bugare da otvore svoja srca i domove nesrećnima, jer oni prvi treba da razumeju sile koje nagone ljude da napuštaju svoje zemlje.

Poglavar Rimokatoličke crkve zahvalio je deci na radosti i nadi, koje pokazuju i rekao im da dobro poznaje bol zbog napuštanja domovine.

Papa je 2014. godine posetio Albaniju, a 2015. je bio u Sarajevu. Poseta Rumuniji planirana je za jun ove godine.

Pre četiri godine, na sarajevskom stadionu Koševo, papu je dočekalo oko 67.000 hodočasnika, koju su ga pozdravili povicima „Papa mi te volimo" i „Mir vama".

On je tada uputio snažan apel za mir u svetu i slogu među narodima.

"Nikada više rata, mir je Božji plan za čovečanstvo".

  • Doktor

    07.05.2019 09:33
    @pera
    Ti bas nisi zdrav u glavu
  • pera

    06.05.2019 22:01
    ..
    Naravno da nece biti pomirenja izmedju ljudske (katolicke) i kriminalne (srpske pravoslavne) crkve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC