Opozicija u Turskoj ljuta zbog ponavljanja lokalnih izbora

Opozicioni kandidati su odluku nazvali „izdajničkom" i obećali da će se „snažno boriti".
Istanbul
Reuters
Zbog odluke da se izbori ponove održani su protesti širom Istanbula

Izborna komisija u Turskoj našla se na meti kritika zbog naredbe da se lokalni izbori u Istanbulu ponove nakon pobede opozicije u martu.

Iz Partije pravde i razvoja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana (AKP) tvrde su da je pobeda opozicione Republikanske narodne partije (CHP) ostvarena pomoću „nepravilnosti i korupcije".

Sa druge strane, Ekrem Imamoglu (CHP) koji je u aprilu preuzeo funkciju novog gradonačelnika Istanbula, nazvao je ovu odluku „izdajničkom".

Odluka o ponavljanju izbora - koji će se održati 23. juna - izazvala je proteste u gradu.

Stotine stanovnika okupilo se u nekoliko gradskih okruga u ponedeljak, udarajući u šerpe i uzvikujući slogane protiv vlasti.

Iz Evropskog parlamenta su saopštili da će odluka o ponavljanju izbora dovesti u pitanje kredibilnost demokratskih izbora u Turskoj.

Zašto se glasanje ponavlja?

Predstavnik AKP-a u izbornoj komisiji Redžep Ozel rekao je da se glasanje ponavlja zbog toga što neki od članova komisije nisu bili javni službenici, kao i da neki dokumenti sa rezultatima nisu bili potpisani.

Sa druge strane, potpredsednik Republikanske narodne partije Onursal Adiguzel kaže da se ponavljanjem glasanja poručuje da je „nelegalno pobediti AKP".

Ekrem Imamoglu
Getty Images
Ekrem Imamoglu je u aprilu stupio na mesto gradnočelnika Istanbula

Adiguzel je napisao na Tviteru da je ovakva odluka „čista diktatura".

„Ovaj sistem koji zanemaruje volju naroda i zakon niti je demokratski, niti legitiman", napisao je.

U govoru emitovanom na društvenim mrežama, Imamoglu je osudio postupak izborne komisije, rekavši da su bili pod pritiskom vladajuće partije.

„Nikada nećemo praviti kompromise kada su naši principi u pitanju", rekao je okupljenima. „U ovoj zemlji živi 82 miliona patriota koji će se do zadnjeg trenutka boriti za demokratiju."

Pristalice Imamoglua pozvale su na uzdržanost, poručivši: „Hajde da stojimo zajedno, da budemo smireni... Pobedićemo, opet ćemo pobediti."

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom govora u Aprilu 2019.
Reuters
Predsednik Erdogan je u prošlosti bio gradonačelnik Istanbula

Šta je pozadina?

Opštinski izbori u Turskoj - održani 31. marta - viđeni su kao referendum o vladavini Erdogana, usred oštrog ekonomskog pada.

Iako je vladajuća koalicija koju predvodi AKP osvojila 51 odsto glasova širom zemlje, sekularistička CHP ostvarila je pobedu u glavnom gradu Ankari, Izmiru i Istanbulu - gde je Erdogan nekada bio gradonačelnik.

U Istanbulu je glasalo više od 8 miliona ljudi - Imamoglu je na kraju proglašen za pobednika sa razlikom manjom od 14.000 glasova.

Vladajuća partija od tada dovodi u pitanje rezultate u Ankari i Istanbulu, zbog čega ih opozicija optužuje da pokušavaju da pokradu izbore.


Erdogan odlučan u nameri da povrati Istanbul

Analiza Marka Lovena, dopisnika iz Turske

Predsednik Erdogan nikada ne bi mirno prihvatio gubitak Istanbula. „Ko pobedi u Istanbuli pobeđuje u Turskoj", često je umeo da kaže. Odlučan je u nameri da povrati moć u ekonomskom centru države.

Ipak, to je rizična strategija. Turska lira - koja je opala za više od 30 odsto prošle godine - je ponovo u padu. Ekonomija u recesiji neće moći da se nosi sa dodatnom nesigurnošću. Na kraju krajeva, upravo je zbog ekonomskih pitanja Erdogan i izgubio Istanbul.

Povrh toga, Ekrem Imamoglu, koji je i formalno preuzeo funkciju gradonačelnika prošlog meseca, veoma brzo stiče popularnost. Izašao je izvan svoje baze i veoma lako preuzeo ulogu. Ponovljeno glasanje moglo bi da poveća njegovu pobedu - mada se njegove pristalice pribojavaju mogućih neregularnosti protiv njega.

I sama Erdoganova partija je duboko podeljena po ovom pitanju. Oni koji su mu najlojalniji veruju da su izbori pokradeni. Ali ima i drugih struja u partiji koje prihvataju poraz i veruju da bi ponavljanje izbora bio poslednji ekser u kovčegu onoga što je ostalo od demokratije u Turskoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC