Pokrenuta istraga o Karadžićevom učešću u događajima u Crnoj Gori iz zatvora

Bivši lider bosanskih Srba, koji se nalazi u haškom zatvoru, iskoristio je mogućnost telefoniranja i tako održao predavanje u Crnoj Gori.
Radovan Karadžić
Reuters

Ujedinjene nacije naredile su istragu o učešću bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je iskoristio ograničen pristup telefonu da iz zatvora učestvuje na tribini u Crnoj Gori.

Održao je govor u Srpskoj kući u Podgorici u petak na kojoj je govorio o pitanju nacionalnog identiteta, prenose mediji.

Karadžić je u Haškom tribunalu UN osuđen na doživotnu robiju za genocid i ratne zločine.

Optužen je da je imao vodeću ulogu u ubijanju hiljada muslimana u Bosni tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije devedestih godina.

Na tribini je učestvovao i Momčilo Krajišnik - prvi predsednik Skupštine RS, takođe osuđen za ratne zločine, koji je iz haškog zatvora izašao 2013. godine.

Olufemi Elijas, arhivar Haškog suda, potvrdio je da je Karadžić učestvovao u događaju.

On kaže da je naredio komandiru zatvorske jedinice da „presluša i uhvati beleške" o Karadžićevim pozivima prethodnih pet dana.

Karadžićev advokat kaže da se u Hagu brinu da li je neko prekršio pravila, a da je u stvari važno ono što je njegov klijent rekao.

Peter Robinson kaže da „bi bilo bolje da se ljudi usredsrede na njegove poruke tolerancije" o političkim pitanjima u regionu, uključujući ulogu NATO-a.

Ana Holigan, izveštač BBC iz Haga, kaže da je Karadžić i dalje jedna od ličnosti koja izaziva najveće razodre na Balkanu - njegovo uključenje u lokalne debate izaziva zabrinutost da širi uticaj u i dalje krhkom regionu.

Sistematski obrazac zločina"

Karadžić, bivši psihijatar, tokom rata u Bosni `90-tih bio je predsednik Republike Srpske.

Haški tribunal je tokom suđenja utvrdio da je zajedno sa ostalim liderima odgovoran za ratne zločine koje su „organizovano i sistematski počinili nad bosanskim muslimanima i Hrvatima".

U Srebrenici, vojska bosanskih Srba ubila je gotovo 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka u „zaštićenoj zoni" koju su u ime UN-a čuvali holandski mirotvorci.

Sudije su utvrdile i da je odgovoran za opsadu Sarajeva, granatiranje i snajpersko delovanje, koje je trajalo više od tri godine i tokom kog je život izgubilo, prema procenama, 10.000 civila.

Posle rata, Karadžić je bio u bekstvu, a pre hapšenja 2008. u Srbiji izdavao se za stručnjaka za alternativnu medicinu.

Ovaj 73-godišnji osuđenik čeka da bude premešten na još nepoznatu lokaciju, u zavisnosti od toga koja od zemalja će ponuditi ćeliju u kojoj će provesti ostatak života.

  • Komifo

    08.05.2019 14:51
    Više Bosanaca po belom svetu tezgari nadrisrbujući, nego radeći za mešalicom. Ne znam šta se čudite, kad je to jedino što likovi poput ovog znaju da rade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC