Okeani dom za stotine hiljada virusa, pokazuju nove studije

U okeanima 'živi' gotovo 200.000 različitih virusa, svedoče poslednja istraživanja.
okean
Getty Images
Da li virusi štete okeanu - posebno je pitanje

U okeanima, prema poslednjim merenjima, 'živi' gotovo 200.000 vrsta virusa.

Istraživači su u okeanima od Severnog do Južnog pola pronašli viruse do dubine od 4.000 metara.

Iako je većina bezopasna za ljude, oni mogu da zaraze morski svet, uključujući kitove i rakove.

Naučnici tek sada počinju da shvataju koliko važnu ulogu imaju ovi sitni mikrobi u životu i hemijskim procesima mora.

Istraživači sa Državnog univerziteta u Ohaju sastavili su svetsku mapu virusa koje su pronašli u moru, na osnovu uzoraka morske vode sa skoro 80 lokacija širom sveta. Količina virusa je skoro 12 puta veća nego što se ranije mislilo.

Naučnici su bili iznenađeni kada su otkrili da virusi u moru mogu da se podele u samo pet grupa, na osnovu lokacije i dubine na kojima se nalaze.

„Kada smo ispitivali gene virusa svake grupe, pronašli smo dokaze genetske adaptacije na različite delove okeana", kaže istraživačica En Gregori iz KU Luven u Belgiji.

Drugo iznenađenje za istraživački tim bilo je to što Arktik nastanjuje veliki broj različitih virusa. Naučnici su ranije mislili da vrućina pozitivno utiče na raznolikost virusa, pa da će najviše različitih grupa pronaći oko ekvatora.

Kako virusi menjaju okean?

Okeani su prepuni virusa, ali o njihovom uticaju i dalje malo znamo.

Naučnici su ranije otkrili „džinovske" morske viruse, koji mogu da zaraze zelene alge.

Litar morske vode obično sadrži milijarde virusa - od kojih velika većina nije poznata. I prema poslednjim merenjima, 90 odsto populacije virusa u moru nije moglo da se svrsta u određenu grupu koja je već poznata u nauci.

Bolje poznavanje okeana je važno zbog uticaja virusa na druge morske mikrobe, uključujući bakterije i gljive.

Virusi utiču i na druge organizme, poput planktona, koji proizvode više od polovine kiseonika koji udišemo i apsorbuju ugljen dioksid iz atmosfere.

„Bez mikroba, Zemlja, okeani, pa i naša tela, staju", kaže Metju Salivan sa Državnog univerziteta u Ohaju. „Naša laboratorija pomaže istraživačima da 'vide' skrivene viruse koji napadaju mikrobe."

Studija je objavljena u časopisu Cell. Većina podataka sakupljena je na ekspediciji Tara Oceans (2009-2013). Istraživači su plovili čamcem Tara, dugim 36 metara koji je bio napravljen od aluminujuma.

Pratite Helen na Tviteru.

  • Izuzetno obrazovan

    10.05.2019 09:59
    Pratim nauku....
    Velika je ljudska nauka.
    Pod hitno isušiti sve okeane!
    Ili ih, eventualno, vakcinisati. I to ovim novim, petovalentnim vakcinama.
    Ovako, osećam se nesigurno.
    Majku mu, svaki vetar digne te viruse i donese ih ovamo.
    Mogu da me zaraze!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?