Vensan Kompani: Čovek koji nosi šampionski Siti na leđima

Zbog liderskih sposobnosti dobio je kapitensku traku, jedan je od najboljih odbrambenih igrača na svetu, a van terena je učestvovao u raznim humanitarnim akcijama poput pomoći beskućnicima u Mančesteru.
Kompani proslavlja gol protiv Mančester Junajteda pre sedam godina
Getty Images
Kompani proslavlja gol protiv Mančester Junajteda pre sedam godina

Vensan Kompani je i pre utakmice sa Lesterom imao mesto u panteonu legendi Mančester Sitija, ali ne zbog toga razornog udarca.

Belgijski defanzivac je do sada dao 20 golova za Siti ali je pobedonosni pogodak protiv Lestera bio prvi postignut udarcem van kaznenog prostora.

To mu je, inače, bio prvi gol za Siti od 2013.

Nije ni čudo što mu je trener Pep Gvardiola u trenucima pre gola vikao da ne šutira. A Sitiju su bili potrebni gol i pobeda za povratak na prvo mesto na tabeli.

„Čuo sam da su mi mnogi vikali da ne šutiram. Nisam došao do ovde u karijeri da bi mi mladi igrači govorili kad smem ili ne smem. A 15 godina sam govorio ljudima da ću jednom da postignem ovakav gol", rekao je Kompani.

I ranije je Kompani davao važne golove za Siti. U proleće 2012. je Sitiju doneo pobedu u mančesterskom derbiju sa Junajtedom.

Kasnije se ispostavilo da je ta pobeda bila jedna od najvažnijih u trci za titulu.

U nedavnoj utakmici sa Lesterom fudbaleri Sitija su imali problem da probiju disciplinovanu odbranu protivnika. Pobeda ih je vratila na prvo mesto na tabeli, bod ispred Liverpula.

Kada se čuo poslednji sudijski zvižduk, slavlje na tribinama je moglo da počne. A navijači su krenuli da pevaju Kompaniju.

Siti još nije osvojio titulu prvaka Engleske. Da bi se to desilo, potrebno je da u poslednjem kolu Siti pobedi Brajton ili da Liverpul izgubi.

Vensan Kompani u Mančester Sitiju

Utakmica

358

Golova

20

Trofeji

Premijer liga (2011-12, 2013-14, 2017-18)

FA kup (2010-11)

Liga kup (2013-14, 2015-16, 2017-18, 2018-19)

Sitijev ambasador

Vincent Kompany celebrates against Man Utd
Getty Images
Vinsent Kompani

Tokom prethodnih 10 godina, Kompani je osvojio osam trofeja sa Sitijem i postao jedan od najzaslužnijih za uspon kluba u vrhu engleskog fudbala.

Zbog liderskih sposobnosti dobio je kapitensku traku, jedan je od najboljih odbrambenih igrača na svetu, a van terena je učestvovao u raznim humanitarnim akcijama poput pomoći beskućnicima u Mančesteru.

Zbog čestih problema sa povredama, poslednjih godina igra sve ređe. Gol protiv Lestera, međutim, podsetio je navijače i javnost u Engleskoj koliki uticaj Kompani ima na igru Sitija.

On je, uz Serhija Aguera i Davida Silvu, jedan od trojice igrača iz ekipe koja je osvojila titulu 2012, prvu Sitijevu posle 44 godine.

S obzirom na to da Kompani ima 33 godine, česte probleme sa povredama i da mu ugovor ističe u junu, ostaje da se vidi kakva je njegova budućnost u Sitiju.

Gvardiola je rekao da na tu temu neće da razgovara do kraja sezone.

Čak i posle gola odluke protiv Lestera rekao je da će zajedno da sednu da popiju pivo i tek onda odluče šta dalje.

„On je sjajan čovek i mnogo mi je pomogao. Ovaj klub je to što jeste zbog ljudi poput Vensana. Nažalost, nekad ima problem sa povredama, ali je sjajan igrač i vođa", kazao je Gvardiola.

Kompani zaslužuje pohvale

Koliko je važan za odbranu Sitija pokazuje i podatak da je ekipa zabeležila 13 uzastopnih pobeda, a da na 10 mečeva nije primila gol.

Kompani nije igrao na samo jednoj od tih utakmica.

„Ponekad vam je potreban gol kao ovaj Vinijev", jednostavno je objasnio Gvardiola.

Posle pobede nad Lesterom, Siti poslednje, odlučujuće kolo Premijer lige dočekuje sa bodom prednosti u odnosu na drugoplasirani Liverpul.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC