Zašto je Arton Zekaj izabrao fudbalsku reprezentaciju Kosova, a ne Srbije

Vezni igrač rođen u Subotici postaće prvi fudbaler koji je nastupao za reprezentaciju Srbije, a onda rešio da zaigra za selekciju Kosova.
Zekaj je svojevremeno bio kapiten kadetske reprezentacije Srbije
BBC
Zekaj je svojevremeno bio kapiten kadetske reprezentacije Srbije

Iako mu je tek 19 godina i pred njim je mnogo dokazivanja, Arton Zekaj na korak je od toga da ispiše važnu stranicu balkanske fudbalske istorije.

Vezni igrač rođen u Subotici postaće prvi fudbaler koji je nastupao za reprezentaciju Srbije, a onda rešio da zaigra za selekciju Kosova.

„Arton Zekaj definitivno će igrati za Kosovo počevši od juna", rekao je za BBC na srpskom Bajram Šalja, tim menadžer repezentacije Kosova.

Uprkos pokušajima, BBC na srpskom iz Fudbalskog saveza Srbije nije dobio odgovor.

Zekaj je svojevremeno bio kapiten kadetske reprezentacije Srbije. U mlađim kategorijama igrao je za Partizan, zatim je bio član OFK Bačke i Sopota, a od avgusta 2018. je u francuskom Lilu.

Jasna procedura

Šalja je objasnio da je kosovski savez postupio u skladu sa procedurom FIFA.

„Poslali smo njegovu izjavu da hoće da igra za Kosovo, kao i dokaze da poseduje pasoše - srpski i kosovski".

Spor je, kako tvrdi Šalja, nastao kod dokumenta koji je trebalo da obezbedi FSS.

„FIFA mora da od matičnog saveza, u ovom slučaju FSS, dobije spisak utakmica koje je Zekaj odigrao za Srbiju. Tri puta smo u FSS slali zahtev za taj spisak, ali nije stigao odgovor", kaže Šalja.

Kosovski savez je to prijavio FIFA koja onda, prema pravilima, sama traži spisak od saveza, a rok za odgovor je pet dana.

„Koliko znam taj mejl je FIFA poslala u FSS prošle nedelje. Kada prođe taj rok, igrač automatski dobija dozvolu", tvrdi Šalja.

„On će sigurno igrati za Kosovo, ne postoji način da ga bilo kakva procedura spreči u tome".


Prvi Albanac u srpsko profesionalnom fudbalu posle 30 godina

Iljasa Zulfiju rođen je u Srbiji, ima srpski pasoš ali je njegova priča ipak jedinstvena - posle tri decenije, prvi je Albanac u srpskom profesionalnom fudbalu.

Poreklom je iz Preševa, grada u kome se već od njegovog prvog rođendana vodio rat bezbednosnih snaga Srbije i lokalnih pobunjenih Albanaca.

Sukobi su okončani posle tri godine, ali nacionalne podele nisu u potpunosti prevaziđene.

Dolaskom u Radnik iz Surdulice pre dve godine nastavio je tradiciju fudbalera albanske nacionalnosti koji igraju za srpske klubove, prekinutu pre gotovo trideset godina.


„Presudili sportski razlozi"

Zekaj je za kadetsku reprezentaciju Srbije odigrao je 11 utakmica i postigao jedan gol.

Krajem prošle godine izjavio je ne zna zašto nije dobio poziv za stariju kategoriju, omladince. Tada je rekao i da mu je selektor Ilija Stolica objasnio da želi da proba neke druge igrače, ali da računa u budućnosti na njega.

Zekaj je istom prilikom potvrdio da ima i poziv Kosova, a naveo je da će igrati tamo gde ga žele.

Šalja za BBC tvrdi da su obavili razgovore sa igračem i da su presudili isključivo sportski razlozi.

„Objasnili smo mu naše ambicije i projekat. Rekli smo mu da će igrati za mladu reprezentaciju", kaže on.

Prekazi: Svako ima pravo na izbor

Dževad Prekazi je rođeni Albanac iz Kosovske Mitrovice, za sebe kaže da je Jugosloven, a značajan deo fudbalske karijere proveo je u Partizanu u kojem trenutno radi sa mlađim kategorijama.

Kaže da malo zna o Zekaju, osim da je bio u Partizanu i još nekoliko srpskih klubova, a da je zatim otišao u inostranstvo.

„Svako misli svojom glavom i ima pravo na izbor. Uostalom, dečko ima i roditelje i verovatno je zajedno sa njima doneo tu odluku", rekao je Prekazi za BBC na srpskom.

Ističe kako mu nacionalnost nikada nije bila važna i dodao da u svetu više niko ni ne obraća pažnju na to.

„Za mene postoje samo čovek i nečovek", zaključio je nekadašnji mladi reprezentativac Jugoslavije.

  • Branko

    22.05.2019 21:14
    E, moj dragi Prekazi, kod tebe je tako, a kod nas, na zalost, ovako. Ima momak pravo sto je otisao, ko moze da mu zameri? Mi smo zato sampioni za naknadnu pamet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC