Fejsbuk kripto valuta - šta sve treba da znate

Uskoro bismo prevoz do posla i šolju kafe mogli da plaćamo direktno preko Fejsbuka ili Vocapa.

 

Fejsbuk Kalibra novčanik
Facebook
Korišćenje onlajn novčanika biće jednostavno kao slanje poruka, kažu u Fejsbuku

 

Fejsbuk je objavio da planira da sledeće godine pokrene sopstvenu kripto valutu - Libru.

Iz kompanije je saopšteno da će valutom moći da se trguje uz pomoć specijalne aplikacije ali i korišćenjem aplikacije za dopisivanje i razgovore Vocap.

U saopštenju se dodaje da su kompanije poput Ubera i Vize voljne da koriste Libru.

Postoje, doduše, određene dileme u vezi sa bezbednošću. Postavlja se pitanje na koji će način novac i lični podaci korisnika biti zaštićeni.

Iz Fejsbuka kažu da će Librom upravljati poseban tim ljudi, a da će plaćanja biti jednostavna poput slanja poruke.

Ovo je još jedan izlet tehnoloških giganata u sferu plaćanja na internetu nakon što su se u iste vode upustili Gugl pej, Epl pej i Samsung pej - iako nijedan od ovih servisa nema sopstvenu kripto valutu.

 

Mark Zakerberg
Getty Images
Mark Zakerberg se ranije suočavao sa kritikama na račun bezbednosti korisnika

 

Šta ovo znači za korisnike Fejsbuka?

U Fejsbuku kažu da će korisnici ove društvene mreže od sledeće godine moći da kupuju Libru i čuvaju je u digitalnom novčaniku koji se zove Kalibra.

Libru će biti moguće poslati drugom Fejsbuk korisniku - „lako i brzo kao kada nekome šaljete tekstualnu poruku", kažu u Fejsbuku.

„Nadamo se da ćemo vrlo brzo i privatnim i biznis korisnicima moći da ponudimo dodatne usluge poput plaćanja računa jednim klikom", dodaju.

Nadaju se da će nova kripto valuta nuditi i brzu kupovinu svakodnevnih stvari, poput šolje kafe ili karte za prevoz, koje će korisnici moći da plate skeniranjem koda.

Transakcije bi trebalo da budu „besplatne ili uz sasvim malu naknadu", saopštio je Fejsbuk iako se očekuje da će naplaćivati neku vrstu provizije.

Udruženje Libra naziv je grupe kompanija i dobrotvornih organizacija, od čega je Fejsbuk samo jedna, koje će upravljati novom kripto valutom.

Iz Fejsbuka kažu da očekuju da će novu kripto valutu prihvatiti skoro svi članovi udruženja, poput, Masterkarda, Pejpala, Ubera i Vodafona.

Zašto Fejsbuk želi sopstevnu kripto valutu?

Iz Fejsbuka kažu da je Libra prvenstveno namenjena milijardi i 700 miliona korisnika širom sveta koji nemaju račun u banci.

Dodaju da se najveći broj korisnika koji nemaju bankovni račun nalazi u zemljama u razvoju i da se u najvećem broju slučajeva radi o ženama.

Iako je Libra zamišljena kao svetska valuta, aplikacije i servisi koji budu koristili Libru moraće da poštuju zakone koji važe na lokalnim tržištima.

Dok je Fejsbuk iz Sjedinjenih Država dobio zeleno svetlo, ostaje pitanje kakvu će sudbinu Libra doživeti na ostalim tržištima, poput Indije, koja je nedavno počela strogo da kontrološe kripto valute.

Zašto Libra zabrinjava?

Fejsbuk se već suočavao sa pitanjima američkih političara u vezi sa time kako će kripto valuta funkcionisati, odnosno, na koji način će korisnici biti zaštićeni.

Kripto valute poput Bitkoina beležile su velike promene u vrednosti i korišćene su za pranje novca.

I sam Fejsbuk na meti je kritika zbog toga što u prošlosti nije učinio dovoljno da zaštiti podatke sopstvenih korisnika.

Ipak, u Fejsbuku kažu da će elektronski novčanih Kobra, u kome će Libra moći da se čuva, imati jaku zaštitu.

 

Bitkoin
Getty Images
Kripto valute za koje već znamo, poput Bitkoina, često su i strmoglavo menjale vrednost

 

Zar se ovo već nije desilo?

Ovo nije prvi put da Fejsbuk najavljuje debi na tržištu kripto valuta. Pre deset godina, Fejsbuk je predstavio fejsbuk kredit koji je omogućavao korisnicima da kupuju servise unutar aplikacija na Fejsbuku.

Ovaj Fejsbukov izlet u svet kripto valuta završen je posle dve godine - nedovoljno ljudi je bilo zainteresovano za Fejsbuk kredite.

Najveći test za novu Libru biće u poverenju - hoće li korisnici dovoljno verovati Fejsbuku kako bi keš zamenili za novu kripto valutu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?