Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Odnosi sa Crnom Gorom, muzika, košarka i parade ponosa - ovo su neke od tema o kojima će se govoriti narednih dana.

 

patrijarh
Fonet
Sinod SPC o događajima u Crnoj Gori razgovaraće 26. juna

 

Došao je ponedeljak, vreme za još jedan novi početak, a to znači i pravi trenutak da vidimo koji važni događaji nas očekuju narednih dana.

1) Sinod Srpske pravoslavne crkve o imovini u Crnoj Gori

Glavna tema sednice Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) biće crnogorski predlog zakona o verskim zajednicama koji je SPC protumačila kao najavu oduzimanja crkvene imovine. Sednica se održava 26. juna u Beogradu.

Vlada Crne Gore pre mesec dana predstavila je predlog Zakona o slobodi veroispovesti koji kaže da će „svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina".

Ovaj zakon je trebalo da bude usvojen 2015. godine, ali se od njega odustalo zbog protivljenja dela pravoslavnih vernika u Crnoj Gori.

2) Borba za nove šampionke Evrope

Jedan od najvećih međunarodnih sportskih događaja u Srbiji ove godine je Evropsko prvenstvo u košarci za žene.

Prvenstvo počinje 27. juna, a utakmice se igraju u Srbiji i u Letoniji. U Srbiji će se prve utakmice igrati u Zrenjaninu, a završna takmičenja za nove šampionke Evrope igraće se u Beogradu.

Prve utakmice u Zrenjaninu su na programu u četvrtak, 27. juna, kada se sastaju Rusija - Belgija i Belorusija - Srbija.

3) Parade ponose u Beogradu i Skoplju

Prva Parada ponosa u Severnoj Makedoniji biće održana u u Skoplju u subotu, 29. juna. Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina su jedne zemlje u kojima parade nisu do sada održane.

Iz organizacionog odbora parade u Skoplju rekli su da je događaj više protest, nego proslava i da je cilj parade da se otvoreno govori o pravima LGBT zajednice.

Istog dana održaće se i Parada ponosa u prestonici Srbije. Parada ponosa u Beogradu ove godine se održava po nazivom „Borba još uvek traje - Pridruži se" i počinje u 11 časova u Pionirskom parku.

4) Besplatan koncert Beogradske filharmonije na otvorenom

„Dizni fantazija" biće održana 30. juna u 20.30 sati. Publika će uživati na beogradskom Ušću u najlepšem animiranom spektaklu uz čuvene numere klasične muzike koje će orkestar uživo izvoditi ispod velikog ekrana.

 

Violin
BBC

 

Filharmonija poziva publiku svih generacija, ne samo iz Srbije već iz regiona, da dođe da uživa na besplatnom koncertu na otvorenom jer se „Dizni fantazija" uživo izvodi prvi put na domaćim prostorima, i to na mestu gde će se graditi nova zgrada Beogradske filharmonije.

Na koncertnu lokaciju zabranjen je unos stakla, limenki i metalnog pribora za jelo, a sve korisne informacije mogu se pronaći na sajtu Beogradske filharmonije.

5) Dvadeset za 2020.

 

Majkl Benet
Getty Images
Majkl Benet

 

U Sjedinjenim Državama izbori se održavaju 2020. godine, a kampanja je već u toku. U sredu i četvrtak, 20 kandidata i predstavnika demokrata učestvovaće u TV debatama.

Prijavljenih kandidata ima više, ali za njih nema mesta u emisijama. Iza ovoga stoji objašnjenje da po anketama se nisu kvalifikovali za učešće u debatama.

Šta nas čeka? Da li će Džo Bajden slučajno nekoga uvrediti? Ko je uopšte Majkl Benet?

6) Mnogo toga se događa u Britaniji

Ukoliko niste pratili izbore za novog premijera Velike Britanije, znajte da se proces izbora bliži kraju.

Sve je izvesnije da će na čelo vlade doći Boris Džonson ili Džeremi Hant. Na njima je sada da impresioniraju konzervativce širom Britanije, što znači da ih čeka mnogo putovanja i mnogo priče.

7) Glastonberi- žurka koja traje pet dana

 

festivalgoers watch the Pyramid Stage at Glastonbury Festival. - 2017
PA

 

Zanimljivost sa najvećeg festivala u Evropi koji počinje u sredu - na Glastonberiju je postavljeno čak 700 metara muških pisoara.

Za postavljanje preko 5.500 toaleta na festivalu bilo je potrebno čak pet meseci.

Na Glastonberiju će nastupiti Stormi, Lorin Hil, Bjork, Kileri, Lijam Galager, Kajli Minog, Interpol i mnogi drugi.

8) Dobrodošli u Osaku

Znamo o čemu razmišljate. Sigurno mislite, prošlo je tek sedam meseci od G20 samita, pa zašto onda imamo još jedan uskoro?

Istina je da dobrih stvari nikad nije previše. I zato ponovo počinje okupljanje predstavnika 19 industrijskih zemalja sveta i predstavnika EU.

Krajem nedelje, svetski lideri će se okupiti u Osaki u Japanu, sedam meseci nakon sastanka koji su imali u Buenos Arijesu.

Naravno, tokom ovog događaja srešće se i predsednici Sjedinjenih Država i Kine.

Ne postoji objašnjenje zašto su organizovana dva G20 za samo sedam meseci. Ovaj skup obično se održava jednom godišnje - u septembru ili novembru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?