Menu 021

Dajte deci manje šećera

Deci treba davati što manje šećera i što više gorkog povrća, navodi se u istraživanju.
BBC 27.06.2019. | 09:31 > 10:00
dečak jede kašicu
Getty Images
Domaće kašice su prava stvar

Količinu šećera u hrani za bebe treba smanjiti, a roditelji bi trebalo da maloj deci daju više povrća kako bi sprečili razvoj želje za slatkišima, piše u istraživanju zdravstvenih stručnjaka.

Istraživanje pokazuje da hrana za bebe na kojoj piše „bez dodatog šećera", često sadrži šećer, med ili voćni sok.

Sa Kraljevskog koledža za pedijatriju i zdravlje dece kažu da bi roditelji trebali da nude i gorke ukuse, jer bi to decu štitilo od propadanja zuba, loše ishrane i gojaznosti.

Smanjenje gojaznosti dece je prioritet u svim delovima Velike Britanije, s tim što se Engleska i Škotska obavezuju da će prepoloviti taj broj do 2030. godine.

Označavanje hrane sa velikom količinom šećera i masti je važan deo tog procesa, nakon uvođenja poreza na slatka pića u Engleskoj 2018. godine.

U izveštaju se navodi da bi vlada trebalo da uvede obavezne granice za količinu šećera, uključujući i šećer u voću i u dečjoj hrani.

hrana za bebe
Getty Images
Kašice treba da sadrže što manje šećera

U izveštaju piše da bebama ne treba davati slatka pića. Umesto toga, trebalo bi da konzumiraju šećer u prirodnom obliku, kao što je sveže voće, mleko ili nezaslađeni mlečni proizvodi.

Profesorka Mari Fjutrel, rukovodilac istraživanja za ishranu dece na Kraljevskom koledžu za pedijatriju i zdravlje dece rekla je da proizvodi za bebe često imaju visok procenat od voća ili slatkog povrća.

„Pasirana ili tečna dečja hrana upakovana u kesice takođe ima visok procenat šećera", kaže ona.

Ona dodaje da ukoliko dete isisava hranu iz kesice, teže kasnije uči da jede na kašiku.

„Hrana za bebe može biti označena kao da u njoj nema dodatog šećera, ali šećer iz voća takođe utiče na zube i metabolizam", laže Fjutrel.

Brokoli i spanać

Ona je rekla da bebe imaju sklonost prema slatkim ukusima, ali roditelji to ne bi trebalo da podstiču.

„Bebe su voljne da isprobaju različite ukuse, ako im se pruži šansa", kaže profesorka i dodaje da je važno da se oni upoznaju sa raznim ukusima, pa treba da jedu brokoli i spanać od malih nogu.

Profesorka Fjutrel je navela da roditelji treba da uče o uticaju šećera na dečiji organizam.

„Višak šećera je jedan od vodećih uzroka za propadanje zuba. Čak 23 odsto petogodišnjaka ima problema s zubima", kaže ona.

Unos šećera doprinosi da deca postanu gojazna.

Naučni savetodavni odbor za ishranu preporučuje da šećer ne čini više od 5 odsto dnevnog unosa energije za one koji imaju dve i više godina, a još manje za decu ispod dve godine.

Međutim, rezultati Nacionalne ankete o ishrani ukazuju da je prosečan dnevni unos za decu između šest meseci i tri godine 11,3 odsto, što je dvostruko više od preporučene količine.

Autor: BBC News na srpskom
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar



Preostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Pravila i uslovi korišćenja Pošalji vest