Vojvotkinja od Saseksa - urednica septembarskog izdanja britanskog Voga

Na naslovnoj strani ovog modnog časopisa biće 15 žena, među kojima su tinejdžerka koja se bori protiv klimatskih promena Greta Tanberg i premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern.
Meghan examining some clothers
@SussexRoyal

Vojvotkinja od Saseksa bila je urednica septembarskog izdanja britanskog Voga posvećenog ženama koje „ruše granice".

Na naslovnoj strani magazina biće 15 žena, među kojima su i tinejdžerka Greta Tunberg i novozelandska premijerka Džasinda Ardern.

Megan je izabrala da ne bude na naslovnoj strani, kaže glavni urednik magazina Edvard Eninful, jer je smatrala da bi to bilo „hvalisanje".

Vojvotkinja kaže da se nada da će žene i u tom slučaju biti podjednako motivisane.

Izdanje Snage promena promoviše „donosioce promena, koje sve vezuje neustrašivost u pomeranju granica", saopšteno je iz Bakingemske palate.

Megan, koja se porodila u maju, kaže da je proteklih sedam meseci radila na projektu „kako bi napravila najčitanije godišnje izdanje modnog magazina i usmerila pažnju na vrednosti i ljude koji utiču na savremeni život".

„Nadam se da će čitaoci biti inspirisani ovim stranicama kao što sam ja bila, ovom snagom koja donosi promene", rekla je ona.

Vogue front cover
Peter Lindbergh

U ovom izdanju biće objavljen i razgovor Megan sa bivšom prvom damom Amerike Mišel Obamom.

Naslovna je podeljena na 16 delova, na 15 su slike žena, a neispunjeno predstavlja ogledalo, koje bi trebalo da podstakne čitaoce da pokreću promene.

Divno iznenađenje

Eninful, glavni urednik, kaže da je Megan prva gošća urednica u septembarskom izdanju, koje se smatra najznačajnijim u toku godine.

„Imati takav svetionik promena u uredništvu britanskog Voga predstvalja čast, zadovoljstvo i divno iznenenađenje", rekao je.

Umesto da se vojvotkinja nađe naslovnoj, dodaje on, „izabrala je da skrene pažnju na žene kojima se divi".

Vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton krasila je naslovnu stranu Voga 2016. godine - jubilarno stogodišnje izdanje.


Ko su ovih 15 žena?

Adža Aboa: Dvadesetsedmogodišnja manekenka rođena je u Velikoj Britaniji. Njena majka je Engleskinja, a otac je rođen u Gani. Aboa je i aktivistkinja - često govori o mentalnom zdravlju, a pozivala je vlasti da obezbede besplatne sanitarne proizvode za decu koja primaju besplatne obroke u školama.

Adut Akeč: Devetnaestogodišnja manekenka iz Južnog Sudana je emigrirala sa porodicom u Australiju kada je bila dete. Postala je druga crna manekenka koja je imala prestižnu ulogu na Šanelovoj reviji kada je 2018. godine poslednja prošetala pistom. Radi sa Visokim komesarom Ujedinjenih nacija za izbeglice.

Ramla Ali: Somalijska bokserka koja kaže da ne zna koliko tačno ima godina, stigla je u Veliku Britaniju kao izbeglica. Trenira za Olimpijske igre koje se održavaju 2020. godine i na kojima će nastupati za Somaliju, a predaje i samoodbranu grupi muslimanskih žena.

Džasinda Ardern: Premijerka Novog Zelanda ima 39 godina i jedna je od dve žene koje su se porodile tokom mandata. Najmlađa je žena na čelu jedne države.

Šineid Burk: Dvadesetedevetogodišnja aktivistkinja iz Irske rođena je sa akondroplazijom poremećaja rasta kostiju. Bori se za to da svi imaju pravo na obrazovanje, kao i za prava osoba sa invaliditetom. Kao pomoćna urednica u Vogu, zalaže se za to da modne kuće dizajniraju odeću za sve.

Ramla Ali
Getty Images
Bokserka Ramla Ali

Džema Čan: Rođena Britanka koja je diplomirala pravo na Oksfordu, slavu je stekla nakon što je igrala u filmu Ludo bogati Azijati. Tridesetšestogodišnjakinja je učestvovala u kampanji Vreme je isteklo (Time's Up) protiv seksualnog uznemiravanja u filmskoj industriji

Lavern Koks: Četrdesetsedmogodišnja aktivistkinja koja se bori za prava transrodnih osoba, postala je poznata nakon što je dobila ulogu u Netfliksovoj seriji Narandžasta je nova crna. Ova Amerikanka 2014. godine, postala je prva transrodna osoba nominovana za nagradu Emi.

Džejn Fonda: Osamdesetjednogodišnja glumica koja je osvojila Oskara, poznata je i kao autorka, aktivistkinja, manekenka i fitnes zvezda. Fonda je otvoreno podržala pokret #MeToo protiv seksualnog zlostavljanja u Holivudu.

Selma Hajek Pino: Pedesetdvogodišnja holivudska zvezda radi i na podizanju svesti o nasilju nad ženama i diskriminaciji imigranata. Amerikanka rođena u Meksiku rekla je da je bila ilegalni imigrant u Americi.

Džamila Džamil: Ova tridesettrogodišnja glumica postala je slavna dok je radila kao voditeljka Kanala 4 i BBC Radija 1. Danas promoviše zdrav odnos prema telu kroz kampanju „Teška sam".

Gemma Chan
PA Media
Džema Čan britanska glumica

Čimamanda Ngozi Adiči: Četrdesetjednogodišnja spisateljica iz Nigeriji koja je osvojila brojne nagrade, otvoreno govori o politici, rasizmu i feminizmu. Govore koje je pripremila za TED debate, objavila je 2014. godine u knjizi „Zašto svi treba da budemo feministi".

Frančeska Hejvard: Britanska balerina koja je rođena u Keniji, glumi u novom filmu Mačke (Cats). 26-godišnjakinja je prva balerina Kraljevskog baleta.

Jara Šahidi: Devetnaestogodišnja američka glumica i aktivistkinja pokrenula je platformu Osamnaest puta 18 kako bi motivisala mlade ljude da glasaju.

Greta Tunberg: Švedska tinejdžerka pokrenula je seriju protesta protiv klimatskih promena koji se održavaju širom sveta. Ova šesnaestogodišnjakinja nominovana je za Nobelovu nagradu za mir.

Kristi Tarlington Burns: Pedesetogodišnja američka manekenka osnovala je dobrotvornu organizaciju Svaka majka je važna. Ona se bori za bezbednije uslove porođaja za žene širom sveta.

Džamila Džamil glumica
Getty Images
Džamila Džamil glumica
Greta Tanberg
EPA
Greta Tanberg - mlada borkinja protiv klimatskih promena

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC