Zabrana pušenja: Gde sve u regionu ne sme da se zapali cigareta

Crna Gora je uvela novi zakon o potpunoj zabrani pušenja u javnim, zatvorenim prostorijama. Gde još takva pravila važe?
cugarete
BBC
Zabranjeno pušenje

Koliko vam se puta dogodilo da se iz noćnog izlaska ili pića u gradu vratite s mirisima duvana u kosi i garderobi, a da čak ni vi, niti bilo ko iz vašeg društva nije povukao nijedan dim?

Pošto se i dalje ne zna kada će najava no zabrani pušenja na javnim mestima biti sprovedena u delo, ovakva slika će izgleda i dalje biti uobičajena u Srbiji.

U susednoj Crnoj Gori neće - pošto je avgust 2019. godine doneo veliku promenu za Crnogorce i njihove goste.

Počeo je da važi zakon koji zabranjuje pušenja u javnim, zatvorenim prostorijama.

Tako od pre nekoliko dana ukoliko zapalite cigaretu u nekom crnogorskom lokalu, uz piće možete da „popijete" i kaznu od nekoliko hiljada evra.

Pušenje je, prema novom propisu koji su crnogorski poslanici usvojili u julu, dozvoljeno u kazinima i u posebnim prostorijama u lokalima koji su prilagođeni zakonskim propisima.

Za razliku od Srbije, u kojoj su pušački i nepušački delovi lokala uglavnom u istoj prostoriji, u Crnoj Gori prostorije za pušače moraju da budu posebno izolovane kako dim ne bi mogao da ide iz jednog u drugi deo.

Lider po potrošnji cigareta po pušaču

Crna Gora, država koja je evropski lider po prosečnoj potrošnji cigareta po pušaču - sa 4.125 cigareta - odlučila je izgleda da tome stane na put.

Oko 35 odsto punoletnih Crnogoraca puši, a u toj zemlji od raka pluća godišnje oboli oko 400 ljudi.

Podaci Instituta za javno zdravlje Crne Gore pokazuju da duvan konzumira svaki deseti maloletnik starosti od 13 do 15 godina.


Kakva je situacija u regionu?

Čuvena parola „pušiš k'o Turčin" izgleda može da ode u istoriju, pošto je i ta zemlja zabranila pušenje na javnim mestima.

Ako živite ili planirate da putujete u neku od zemalja regiona, naići ćete na različita pravila o zabrani pušenja na javnim mestima:

  • Hrvatska - delimično zabranjeno u kafićima i pabovima, potpuno zabranjeno u restoranima
  • Bosna i Hercegovina - nema zabrana, čeka se usvajanje Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje, kojim bi trebalo da bude uvedena potpuna zabrana
  • Makedonija - potpuna zabrana u kafićima, pabovima i restoranima
  • Slovenija - dozvoljeno u posebnim prostorijama u kafićima i pabovima, potpuno zabranjen u restoranima

Izvor: Evropska mreža za prevenciju pušenjai Svetska zdravstvna organizacija


Kakva je situacija u Srbiji?

Početkom godine, kada je obeležavan Nacionalni dan bez duvanskog dima, saopšteno je da u Srbiji godišnje zbog pušenja umre 15.000 ljudi, a da trenutno puši oko dva i po miliona odraslih.

zabranjeno pušenje
BBC
Ovaj znak više nije potreban u Crnoj Gori, jer je pušenje svuda zabranjeno

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji 37 odsto odraslog stanovništva svakodnevno ili povremeno puši.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da će više od 800.000 sadašnjih pušača prevremeno umreti ukoliko se ne primene snažnije mere kontrole duvana.

Jedna od tih mera je potpuna zabrana pušenja na javnim mestima, a kako je tada najavilo Ministarstvo zdravlja, nacrt zakona o tome trebalo bi da se nađe pred Vladom do kraja godine.

Dok taj zakon ne bude donet, važiće aktuelni Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji dozvoljava pušenje na javnim mestima većim od 80 kvadratnih metara.

U njima su vlasnici obavezni da polovinu prostora posvete nepušačima.

S druge strane, u Beogradu, na primer, postoji oko sto nepušačkih lokala.


Ukoliko se mapa ne otvara, kliknite ovde.


Posledice upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu:

  • ugrožava novorođenčad i pre i posle rođenja
  • pušenje u trudnoći povećava rizik za komplikacije; ugljen-monoksid prisutan u duvanskom dimu onemogućava da fetus koji se razvija dobije dovoljno kiseonika
  • duvan je drugi vodeći faktor obolevanja od kardio-vaskularnih bolesti, odmah iza povišenog krvnog pritiska, a 17 odsto smrtnih slučajeva izazvanih bolestima srca i krvnih sudova nastaje zbog upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu
  • pušenje povećava rizik obolevanja od raka pluća i drugih malignih bolesti kao što su rak usne i usne šupljine, ždrela, grkljana, jednjaka, želuca, mokraćne bešike, bubrega i mokraćovoda, gušterače, debelog creva, jetre, grlića materice i akutna mijeloidna leukemija
  • udisanje duvanskog dima iz okoline značajno remeti normalno funkcionisanje srca i krvnih sudova; čak i kratka izloženost duvanskom dimu iz okoline može da ošteti zidove krvnih sudova
  • ne postoji bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu iz okoline; duvanski dim iz okoline uzrokuje brojne zdravstvene probleme kod odojčadi i dece, uključujući češće i jače napade astme, respiratorne infekcije, infekcije uha, i druge bolesti
  • kod odraslih duvanski dim iz okoline uzrokuje i koronarnu bolest srca, moždani udar (šlog) i rak pluća i brojne druge zdravstvene probleme
  • nepušači koji su izloženi duvanskom dimu kod kuće ili na poslu imaju za 25-30 odsto veći rizik da razviju koronarnu bolest srca
  • rizik obolevanja od bolesti srca i krvnih sudova se povećava sa svakom popušenom cigaretom
  • duvan ne predstavlja opasnost po zdravlje samo onih koji ga koriste i onih koji su izloženi duvanskom dimu već se njegovi uticaji odražavaju i na životnu sredinu
  • postoji kontinuirano oštećenje životne sredine tokom svih faza životnog ciklusa duvana, od pripreme terena za gajenje duvana, preko gajenja, prerade duvana, proizvodnje duvanskih proizvoda i distribucije, do efekata potrošnje i otpada nakon upotrebe duvanskih proizvoda, čime se ugrožava i zdravlje stanovnika uključujući i decu

Izvor: Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut"


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC