Rasizam i fudbal: Premijer Bugarske traži ostavku predsednika fudbalskog saveza

Predsednik bugarske vlade Borisov posle rasističkih ispada navijača na meču sa Engleskom preti uskraćivanjem svih vrsta pomoći savezu dok sa njegovog čela ne ode Mihajlov.
England
Getty Images
Sautgejt u razgovoru sa sudijom Bebekom

Bugarski premijer Bojko Borisov tražio je od predsednika nacionalnog fudbalskog saveza da podnese ostavku nakon što su navijači u Sofiji na rasnoj osnovi vređali reprezentativce Engleske.

On je najoštrije osudio ponašanje navijača koji su koristili nacističke pozdrave i majmunske urlike.

Engleska je ubedljivo slavila sa 6:0, a utakmica je dva puta prekidana zbog ponašanja bugarskih navijača.

Britanska vlada zatražila je od Evropske fudbalske unije (UEFA) da reaguje.

Premijer Boris Džonson pogledao je snimak iz Sofije i rekao da su ovakve stvari odvratne i da im nije mesto u fudbalu, niti bilo gde drugde.

Borisov je rekao da je Bugarska „jedna od najtolerantnijih država na svetu", ali je kazao da su rasizam i ksenofobija neprihvatljive pojave.

„Pozivam Borislava Mihajlova da odmah podnese ostavku na mesto predsednika saveza. Posle sramnog poraza od sinoć i loših rezultata od ranije, naložio sam nadležnima da odmah prekinu sve veze sa savezom, pa i finansijske, dok Mihajlov ne podnese ostavku", kazao je Borisov.

Reprezentativac Engleske Rahih Sterling na Tviteru je pohvalio Borisova za potez.

Stadion Vasil Levski već je bio pod delimičnom suspenzijom posle utakmica Bugarske sa Kosovom i Češkom, gde su navijači takođe imali rasističke ispade.

Pre utakmice sa Engleskom predsednik saveza Mihajlov žalio se kod čelnika UEFA da su Englezi etiketirali Bugarsku i pre prvog sudijskog zvižduka.

Mihajlov, bivši golman engleskog Redinga, kao igrač je učestvovao na tri Svetska prvenstva, a sada je i član Izvršnog komiteta UEFA.

Bugarska bi trebalo da bude izbačena iz takmičenja

Predstavnici UEFA rekli za BBC Sport da će disciplinski organi analizirati dešavanja u Sofiji.

Organizacija FARE koja se bori protiv diskriminacije u fudbalu zatražila je da reprezentacija Bugarske bude izbačena iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

U skladu sa protokolom UEFA, selekcija Engleske imala je i mogućnost da napusti teren, ali su fudbaleri odlučili da odigraju do kraja.

Na meti navijača bio je i odbrambeni fudbaler Engleske Tajron Mings objasnio je da je ekipa donela takvu odluku u dogovoru sa stručnim štabom i da je veoma ponosan na to.

Ipak, bivši reprezentavac Džolion Leskot kazao je da bi jaču poruku ekipa poslala da ju je kapiten Hari Kejn izveo sa terena.

Mihaylov
Getty Images
Predsednik saveza Mihajlov i Lotar Mateus, nekadašnji selektor Bugarske

Šta se desilo?

Do prvog prekida došlo je u 28. minutu kada su navijači počeli da vređaju Mingsa. Kejn je potom razgovarao sa glavnim sudijom, Hrvatom Ivanom Bebekom, a sa razglasa je spiker pročitao upozorenje da će meč biti prekinut.

Drugi put meč je prekinut neposredno pre kraja prvog poluvremena. Tada su sa sudijama razgovarali i igrači Engleske i selektor Garet Sautgejt.

Grupa bugarskih navijača u crnim duksericama sa kapuljačama i fantomkama koja je vređala igrače na rasnoj osnovi, nakon toga je napustila stadion i utakmica je nastavljena.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC