Pi Džej Harvi: "Nošenje vela u Avganistanu bilo je oslobađajuće"

Pevačica je nosila veo tokom snimanja dokumentarca u Avganistanu.

 

Pi Džej Harvi
Getty Images
Deo filma nastao je i na Kosovu

 

Pi Džej Harvi je nošenje vela u Avganistanu opisala kao „oslobađajuće iskustvo".

Novi dokumentarni film britanske pevačice Pas po imenu novac (A Dog Called Money) prikazuje nastanak hit albuma The Hope Demolition Project.

Harvi i reditelj Šejmus Marfi su snimali film u Avganistanu, Vašingtonu i na Kosovu.

„Tamo nije bilo ništa u vezi sa mnom što je `Pi Džej Harvi`. Bila sam samo par ženskih očiju", rekla je ona za BBC Radio 6 mjuzik.

„Bilo mi je interesantno da nosim veo tamo. Nikada to nisam radila", objasnila je.

„Osećaj je bio pomalo kao da nosim masku, a to vas oslobađa jer niko nije mogao da me vidi ili sam gledala kroz mali prorez, a to mi je pružilo slobodu da budem prisutna u tom trenutku."

Album The Hope Demolition Project iz 2016. godine bio je nominovan za Gremi za najbolji alternativni muzički album 2017.

Dugometražni dokumentarni film koji su snimali Harvi i Marfi prikazuje njihove susrete sa ljudima tokom putovanja.

https://twitter.com/PJHarveyUK/status/1182626903154450432


Gostujući na BBC-ju, Harvi je rekla da joj je omiljeni deo snimka nagrađivanog fotografa Marfija onaj na kom ona hoda ulicama Avganistana noseći tradicionalni muslimanski šal oko glave.

„Sećam se toga tako dobro. Nikada ranije nisam bila tamo. Oduzeo mi je sve što je činilo moju ličnost - ako to ima smisla - jer sam bila u situaciji u kojoj nikada nisam bila i bila sam potpuno pokrivena", dodala je.

„Mešali su me sa Avganistankama. Druge Avganistanke bi razgovarale sa mnom jer bi videle samo moje oči - a ja imam sasvim tamne oči.

„To je samo osećaj kao da ste potpuno na mestu i u trenutku u kom se nalazite. Zato mi taj snimak mnogo znači."

Umetnička sloboda

Osim o filmu koji izlazi 8. novembra, Harvi je govorila i o „oslobađajućem" iskustvu komponovanja zvuka za serije, kao i o radu na pozorišnoj produkciji.

https://www.youtube.com/watch?v=ScC-teZyK-Y


„Većina muzike koju slušam su filmske kompozicije", rekla je kantautorka čije je puno ime Poli Džin Harvi.

„U to sam se zaljubila. Mislim da trenutno nastaje najuzbudljivija muzika."

„To je ono što me najviše uzbuđuje", nastavila je. „Mislila sam da je muzika Toma Jorka za horor Suspirija jedno od najboljih dela koje je uradio - bilo je neverovatno i vidim kako ga je to odvelo na drugo područje kao muzičara."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?