Makron kritikuje Ameriku i Tursku: "NATO savez je doživeo moždanu smrt"

Francuski predsednik smatra da Amerika nije dovoljno posvećena NATO savezu, a kritikovao je i Tursku.
French President Emmanuel Macron at a Nato summit in Belgium, 2018
Reuters
Makron smatra da Evropa treba da bude geopolitička sila, bez zavisnosti od Amerike

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je NATO alijansa doživela „moždanu smrt", kritikujući najviše Ameriku i Tursku.

Makron je u intervjuu za list Ekonomist zamerio Sjedinjenim Državama što nisu konsultovale NATO pre povlačenja snaga sa severa Sirije.

Takođe, kako kaže, sumnja koliko su pojedine članice Alijanse posvećene kolektivnoj odbrani - misleći na Tursku, čije su snage ušle na sever Sirije bez dogovora ostalim članicama.

Samit NATO, na kojem će biti obeleženo 70 godina saveza, biće održan u Londonu sledećeg meseca.

„Ono što mi trenutno proživljavamo je moždana smrt NATO saveza", rekao je Makron za Ekonomist.

Šta se desilo?

Makron je u intervjuu istakao da evropske zemlje više ne mogu da se oslone na to da će Amerika braniti NATO.

NATO savez nastao je početkom Hladnog rata, kako bi bila pojačana bezbednost zapadne Evrope i SAD, a trenutno ga čini 29 zemalja.

U statutu Alijanse se navodi da će svaki napad na zemlju članicu dovesti do zajedničkog vojnog odgovora svih drugih članica.

Međutim, Makron kaže da nije siguran da li to i dalje važi.

„Mislim da treba da preispitamo šta je NATO, imajući u vidu opredeljenost Sjedinjenih Država", rekao je.

Francuski predsednik je apelovao i na Evropu da počne o sebi da razmišlja kao o „geopolitičkoj sili", jer samo tako može da „ima kontrolu nad sopstvenom sudbinom".

Polish tank takes part in Nato military exercise, 5 October 2019
EPA
Mnogi smatraju da su NATO snage ključne za odbranu Evrope

Šta je uradila Amerika?

Američki predsednik Donald Tramp je u oktobru iznenada odlučio da povuče snage iz severoistočne Sirije, iznenadivši time i NATO.

To je omogućilo da Turska - koja je deo Alijanse - uđe u Siriju i duž granice formira bezbednosnu zonu.

Kurdske snage, koje su pomagale Amerikancima u borbi protiv Islamske države, izbačene su iz te oblasti.

Makron je tada žestoko kritikovao to što NATO nije ništa uradio povodom turske ofanzive.

Inače, Tramp često optužuje evropske zemlje da ne troše dovoljno na zajedničku vojnu odbranu, kao i da se suviše oslanjaju na Ameriku po tom pitanju.

Kako je u regionu?

Kada je reč o zemljama regiona, članice NATO saveza su Albanija, Hrvatska i Crna Gora.

Srbija nije deo NATO, već je „vojno neutralna".

Ipak, srpski zvaničnici često ističu dobre odnose sa Alijansom - kao i sa Rusijom - dok pripadnici Vojske Srbije redovno učestvuju na vojnim vežbama sa NATO snagama.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • kimi

    07.11.2019 20:55
    Konacno nesto pametno od njega...
    NATO nije nista drugo nego tiha invazija Amerika nad Evropom...
    A u tome je i sama Evropa veoma lepo pomogla, pre svega "sile" , infiltrirali su se lepo svi svuda i sada cik da vidim Estoniju, CG ,i sve te male banana drzave koje nemaju svoju vojsku nego se "brane" pod plastom NATOa .. Ako bi Rusi napali a naravno da nece, recimo Estoniju Litvaniju .. zar neko stvarno misli da bi NATO intevernisao??!?..bi .. ako bi bila napadnuta Nemcka Engleska Francuska ..
    Naravno sve ovo pod cuvenom Americkom licemerskom politikom tipa, Rusi su zli zele da nas uniste, pa su to preneli i na Evropljane, i sada kad god se nesto desi.. RUSI !! oni su krivi! I to je savrseno opravdanje za NATO aka Americku vojnu kontrolu Evrope.
    Makron je u pravu da Evropa MORA da ima svoju vojsku, i da bude nezavisna od bilo koga, tek tada moze da postoji prava bezbednost, jer tesko da ce u Evropi neka drzava napasti neku ..
    Da se razumemo , ja Tursku aposlutno po nicemu ne smatram Evropom, ni po kulturi, ni po istoriji pa ni po veri iako me to uopste ne interesuje, i stv nzm kojim cudom su oni u NATO .. ali eto savrsene prilike da se ta greska ispravi.
    Takoje ako EU zeli buducnost, MORA iz clanstva da izbaci Rumune Bugare i Hrvate, a ostale da stopira do daljnjeg, tj jedno 50g... dok ne stasa neka nova generacija ljudi koji nece biti lopine lazovi muvatori dinaroidi i slicno ,ako je to uopste ovde moguce.
  • Laza

    07.11.2019 19:05
    Pravljenje reda
    Mali se mnogo upro da napravi reda u Evropi, nije kod svoje kuce pocistio smece ili ovim potezom bezi od svojih problema. Izgleda ce brzo dobiti po nosu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC