Selfi sa Emom Tompson: Kakva je etikecija za fotografisanje sa slavnima?

Konobar je otpušten prošlog vikenda jer je pitao Emu Tompson da napravi selfi sa njom.
Emma Thompson
PA Media/Getty
Ema Tompson

Dama Ujedinjenog Kraljevstva Ema Tompson navodno je bila „užasnuta" kad je saznala da je konobar izgubio posao zato što je tražio da slika selfi sa njom.

Ova priča postavlja mnoga pitanja o pravilnoj etikeciji kad je u pitanju fotografisanje sa slavnima (i oživljava uspomene kod izvesnog reportera BBC-ja).

Kad većina nas izađe na večeru, uglavnom želimo da provedemo opušteno veče ćaskajući sa prijateljima uz čašu nekog lepog vina.

I zato možete da razumete zašto se neke slavne ličnosti iznerviraju kad ih obožavaoci uznemiravaju zbog fotografisanja, upravo dok se spremaju da se bace na glavno jelo.

Iako će većina glumaca i pop zvezda rado pozirati za selfije s obožavaocima na crvenim tepisima i premijerama, pravila ponašanja su malo maglovitija kad su u pitanju njihovi privatni životi, kao što je jedan konobar otkrio prošlog vikenda.

Dama Ema Tompson jela je u Braunovom hotelu sa pet zvezdica u Mejferu, prema pisanju Sandej tajmsa, kad joj je konobar prišao i zamolio je za sliku. Tompson je ljubazno odbila - rekavši da ne želi da se nameće drugim gostima i kvari im atmosferu.

Narednog dana konobar je suspendovan s posla, navodno zbog kršenja strogog protokola hotela.

Ali kad je Sandej tajms dami Emi saopštio ovaj razvoj događaja, ona je nazvala menadžera hotela i tražila da vrati konobara na posao.

Generalni direktor hotela Stjuart Džonson rekao je za BBC Njuz: „Budući da vodimo računa o privatnosti i dobrobiti članova osoblja, a i naših gostiju, ne možemo dalje da komentarišemo ovaj slučaj."

Ova priča bila je od posebne važnosti za vašeg reportera - iako me moja anegdota, srećom, nije koštala posla.

Will Smith
Getty Images
Vil Smit je pozirao za selfije s obožavaocima na crvenom tepihu za Blizanca početkom meseca

Godine 2005. radio sam kao konobar za ogranak Frenki i Benija u Saut Kvinsfraju, nadomak Edinburga.

Bio je to moj prvi pravi posao posle srednje škole, a nekoliko godina pre nego što sam postao novinar za industriju zabave za BBC Njuz.

Jednog utorka u decembru, tokom popodnevnog zatišja između ručka i večere, pet uzbuđenih gošći ušlo je na vrata i selo za sto u pratnji skromne svite.

Bile su naše jedine mušterije u čitavom restoranu. U tom trenutku sedeo sam za šankom tokom svoje pauze za ručak, tako da je moja koleginica Lisa otišla da primi njihovu porudžbinu za piće.

„To su Girls Aloud", rekla je ona neobavezno kad je prišla šanku da im spremi pića. Pretpostavio sam da se šali, ali kad sam se okrenuo da bolje pogledam sto, odmah sam shvatio da nije tako.

'Selfiji su dužnost'

Kasnije smo saznali da je devojački bend upravo održao potpisivanje u obližnjem HMV-u (podsećam, bilo je to 2005. godine) i upali su kod nas da nešto pojedu tokom povratka na edinburški aerodrom.

Umalo nisam pao sa stolice od uzbuđenja. Kao veliki obožavatelj pop muzike, znao sam da moram po svaku cenu da dođem do fotografije sa Girls Aloud pre nego što odu.

Samo, kako?

Bilo je to, ne zaboravite, u vreme pre pametnih telefona, a većina ljudi nije nosila foto-aparate sa sobom. I zato sam uradio ono što bi svaki normalan obožavatelj benda Girls Aloud uradio 2005. godine - pozvao sam mamu i nedvosmisleno joj poručio da mora da dojuri što brže do restorana i ponese digitalni foto-aparat.

Uradila je to u rekordnom roku (potrošio sam dodtni novac na njen poklon za Božić te godine), pre nego što su Girls Aloud završile sa glavnim jelom.

Sačekao sam svoj trenutak, kad im je menadžer platio račun, i pitao da li mogu da se fotografišem s njima pre nego što odu. Srećom, bile su vrlo predusretljive.

Girls Aloud with BBC reporter Steven McIntosh
BBC
Sleva na desno: Čeril, Nikola, Kimberli, jedan pomalo presrećan konobar Frenki i Benija, Sara i Nadin

Popričao sam s njima na brzaka (Nikol Roberts je natuknula da je piletina koju je jela trebalo odmah da bude servirana sa umakom - i u pravu je), pre nego što su se oprostile i uputile ka aerodromu.

Moja slika s njima završila je u lokalnom listu, a narednih nekoliko nedelja mušterije bi mi komentarisale u stilu 'šteta što nismo bili tu na dan kad su bile Girls Aloud!'

Ne samo da me nisu otpustili, već su moji tadašnji menadžeri bili oduševljeni publicitetom koji su dobili u Kvinsferi gazeti, ali s druge strane, ovaj konkretni ogranak Frenki i Benija nije bio baš toliko ekskluzivan kao Braunov hotel u Mejferu.

U luksuznom lokalu kao što je taj, traženje fotografije sa gostima predstavlja osnov za disciplinsku meru, a restoran je imao puno pravo da suspenduje konobara koji se obratio Emi Tompson.

Brown's Hotel in Mayfair
Getty Images
Dama Ema je večerala u Braunovom hotelu sa pet zvezdica u Mejferu

Ali priča je pokrenula raspravu o tome da li slavne ličnosti treba da poziraju za selfije sa pripadnicima javnosti dok žive svoje privatne živote.

„Smeškanje za selfije je dužnost", rekao je Sudija Rajnder u nedelju, nakon objavljivanja vesti o Emi.

„To je deo pogodbe oko privilegija i ustupaka koje sa sobom nosi status slavne ličnosti. Bitno je da vas lepo zamole, naravno, ali uradivši vrlo malo toga, imate priliku da ulepšate nekome dan. Slavne ličnosti koje gunđaju zbog toga mogle bi da razmisle kako bi bilo da potraže neko pravo zaposlenje."

„Te slavne ličnosti koje su poludele od ega i odbijaju da poziraju za selfije ne bi smele da zaborave da su slavne ISKLjUČIVO zbog javnosti koja plaća da ih gleda", složio se Pirs Morgan.

Neke slavne ličnosti su pronašle kompromis. Ser Ijan Makelen je naplaćivao pet funti po selfiju posle skorašnjih nastupa u svojoj mono-drami, ali je zarada od toga išla za održavanje pozorišta.

Phoebe Waller-Bridge meeting fans
PA Media
Slavne ličnosti poput Fibi Voler-Bridž pozirale su sa obožavateljima pred ulazom na scenu pozorišta u kom se nedavno davao Fleabag

Ali druge javne ličnosti, kao što je Meril Strip, sa setom se prisećaju doba autograma, kad nije bilo bitno da li izgledate najbolje u datom trenutku.

Govoreći za Sandej tajms 2015. godine, dama Megi Smit je rekla: „Grozno je to što su se nekad tražili samo autogrami, a sad svi žele fotografije. Ne postoji privatnost, ali uskoro je niko više neće imati. Ništa više nije privatno."

Mnogi restorani i privatni klubovi zabranjuju fotografisanje svake vrste kako bi njihovi gosti bili što opušteniji.

„Privatnost naših članova je veoma važna, zato nemojte da smetate nikome koga ne poznajete. Postovanje o kolegama članovima na društvenim mrežama takođe nije dozvoljeno", stoji u pravilniku Soho hausa, na primer.

Grejs Čato iz grupe Clean Bandit jednom je bila izbačena iz Soho Hausa u Berlinu zato što je tražila selfi sa Dejvidom Bekamom, a potom ga okačila na internet.

Pravilnik u Anabels malo je suptilniji: „Fotografisanje u klubu i objavljivanje na društvenim mrežama treba da bude diskretno i da ne sadrži ili predstavlja druge članove i njihove goste."

Mnoge ekskluzivne žurke kojima prisustvuju slavne ličnosti prve lige u potpunosti zabranjuju fotografisanje, kao što je žurka koju su Bijonse i Džej-Zi organizovali posle ovogodišnje dodele Oskara.

Emilia Clarke and Regina King
PA Media
Emilija Klark (sa Redžinom King) rekla je Grejemu Nortonu za pravilo o zabrani fotografisanja na žurki

„Dok se spuštate niz stepenice, tu je natpis na kom piše: 'Ovo je poslednja fotografija koju ćete napraviti'. Nema telefona, nema društvenih mreža, nema ničega", rekla je Emilija Klark Grejemu Nortonu u petak. „I onda uđete i u fazonu ste: 'Oh, pa zato. Ovo je sveta zemlja.'"

Mark Stivens, advokat specijalizovan za medijske zakone, rekao je za Jutarnji program BBC-ja: „Putujem mnogo sa slavnima i, iskreno, ako ste u takvoj vrsti privatnog prostora, onda je verovatno neprimereno."

„Imamo 'pravilo crvenog tepiha'. Ako su na javnom mestu i rade svoj posao, onda u tim okolnostima , naravno, zamolite ih i oni će napraviti selfi sa vama. Ali ako su u avionu ili su izašli na večeru sa porodicom, onda to ume da bude velika smetnja."

„Moj savet ljudima je, ako želite selfi sa nekim ko je slavan u restoranu, sačekajte kod vrata kad odlazi i velike su šanse da ćete ga dobiti u odlasku, dok god mu niste pokvarili veče."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC