Marti protiv Marvela: Kevin Fajgi odgovorio na Skorsezeove komentare

Kevin Fajgi kaže da su tvrdnje da superherojski filmovi „ne spadaju u filmove" netačne i „nesrećne".
Martin Skorseze i Kevin Fajgi
Getty Images
Fajgi (desno) kaže da svako - uključujući i Skorsezea - „ima pravo na sopstveno mišljenje"

Čovek koji stoji iza Marvelovog filmskog univerzuma odgovorio je na Skorsezeove komentare da filmovi inspirisani superherojima „ne spadaju u filmove".

„Svako ima drugačiju definiciju filma", rekao je Fajgi, nazvavši Skorsezeove tvrdnje „netačnim" i „nesrećnim".

„Svi mi koji radimo na ovim filmovima obožavamo filmsku umetnost i volimo da idemo u bioskope", rekao je.

Fajgijevi komentari usledili su nakon intervjua koji je šef Diznija Bob Iger dao za BBC u kom se osvrnuo na Skorsezeove izjave.

„Mislim da on nije pogledao nijedan Marvelov film", izjavio je Iger za BBC. „Svako ko je pogledao Marvel film ne bi mogao da izjavi tako nešto."

Slučaj Marvel protiv Martija započet je ranije ovog meseca, kada je Skorseze uporedio Marvelove filmove sa „zabavnim parkovima".

„To nisu filmovi u kojima ljudska bića pokušavaju da prenesu emotivna i psihološka iskustva na drugo ljudsko biće", izjavio je Skorseze za magazin Empajer.

Skorseze je pojasnio tvrdnje u kolumni za list Njujork Tajms u kojoj je kritikovao „ukalupljenost filmskih franšiza".

„Mnogi elementi filmova kakve ja poznajem prisutni su i u Marvelovim filmovima", napisao je. „Ono što nedostaje tim filmovima su otkriće, misterija ili emocionalna napetost. Ništa nije pod rizikom."

Robert Dauni Džunior kao Ajronmen u filmu Osvetnici: Kraj igre
Marvel Studios
Robert Dauni Džunior kao Ajronmen u filmu Osvetnici: Kraj igre

Režiser oskarovac je potom optužio „filmske franšize" poput Marvela da ne ostavljaju drugim filmovima prostor za prikazivanje u bioskopima.

„Za bilo koga ko mašta o snimanju filmova ili ko tek počinje, trenutna situacija je brutalna, umetnost nije poželjna", napisao je.

U razgovoru za Holivud Reporter, Fajgi je rekao da „svako ima pravo na svoje mišljenje", dodajući "uzbuđen sam da vidim šta je sledeće što će doći".

„Ali u međuvremenu, nastavićemo da pravimo filmove", rekao je, insistirajući da se Marvel odlučio na kreativne rizike sa nekim od ključnih likova.

„Pobili smo pola naših likova na kraju filma", osvrćući se na završetak filma Osvetnici: Rat beskraja iz 2018. godine.

„Mislim da je zabavno da iskoristimo uspeh kako bismo rizikovali i istražili druge mogućnosti."

Džoš Brolin kao Tanos u filmu Osvetnici: Kraj igre
Marvel Studios
Tanos, koga glumi Džoš Brolin, uspeo je da eliminiše polovinu Osvetnika

U poslednjih 11 godina, filmovi u sklopu Marvelovog filmskog univerzuma su probili rekorde na blagajnama.

Ranije ove godine, film Osvetnci: Kraj igre prestigao je Avatara iz 2009. godine i tako postao film sa najvećom zaradom svih vremena.

Marvelove filmove su takođe hvalili kritičari i članovi žirija - uključujući tu i američku filmsku akademiju.

Blek Panter je ove godine postao prvi superherojski film nominovan za Oskara za najbolji film. Osvojio je nagrade u druge tri kategorije.

Čedvik Bouzmen, koji tumači glavnu ulogu u filmu Blek Panter, izjavio je za BBC da ne želi da ne-superherojski filmovi, poput njegovog 21Bridges, budu skrajnuti na tržištu.

„Stvar je u tome što ja nisam samo u Marvel timu. Ja sam deo Marvelovog filmskog univerzuma, ali želite da vidite i ostale filmove i čak [Skorseze] u kolumni priznaje da postoje različiti kriterijumi za filmove. Dobar narativ može da se stvori i u superherojskom filmu - ne želim da to posmatram jednostrano."

„On ima sjajno mišljenje, on je genije i očigledno ne greši. Ali to je mišljenje i svakako nije ni skroz u pravu."

Sledeću dodelu Oskara može da obeleži nominacija Džokera za najbolji film.

Skorseze je u intervjuu za BBC priznao da je razmatrao ideju da režira Džokera, ali je na kraju odustao jer „nije imao vremena".

https://www.youtube.com/watch?time_continue=172&v=RK14Ff02qmA&feature=emb_logo

Na kraju je film režirao Tod Filips i uočljiv je omaž Skorsezeovim klasicima poput Taksiste i Kralja komedije.

Robert Deniro - koji glumi u oba Skorsezeova filma - takođe se pojavljuje i u Džokeru sa Hoakinom Finiksom.

Ove nedelje je Džoker postao najprofitabilniji film zasnovan na stripu, zaradivši 15 puta više novca od onog koji je potrošen na snimanje filma.

Fajgi i Skorseze su ranije ovog meseca prisustvovali dodeli Holivudskih filmskih nagrada u Los Anđelesu, gde su komentari isplivali na videlo.

„Kako sve manje filmova dospe do platna, počinjemo da se takmičimo jedni s drugima ko pravi bolje i bitnije filmove", kaže režiser Džejms Mengold.

„Mislim da je realnost takva da svi pravimo bitne filmove. Samo želimo da se svi oni što bolje probiju."

Mark Rafalo - koji je glumio u Skorsezeovom filmu Zatvoreno ostrvo iz 2009. godine - dodao je so na ranu nazvavši film Osvetnici: Kraj igre pravim filmom.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Orwell Vegan

    13.11.2019 09:14
    Istina
    Ocigledno je preuzimanje Holivuda od strane Marvela, i nije pitanje da li je to filmska umetnost ili ne, vec je problem finansijske prirode i monopola koja ova industrija superheroja zeli nametnuti.
  • Iskreno

    13.11.2019 09:07
    mišljenje
    Meni lično su jako prijali Marvelovi filmovi, trebalo mi je nešto nakon svakodnevnog stresa da pustim mozak na pašu i uživam u fantastičnim filmovima.
    Robert Dauni Džunior naprosto me oduševio kako je odigrao svoje uloge, videvši njegovu zabavnu stranu, ODLIČNO.
    Ostali su bili takođe fantasični počevši od Deadpool-a koji je po meni najbolji film iz te franšize, kao da u pojedinim trenucima gledam goli pištolj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC