Hari i Megan više neće biti „viši" članovi kraljevske porodice

Par namerava da živi u Britaniji i Americi i bude finansijski nezavistan.
Prince Harry, Duke of Sussex and Meghan, Duchess of Sussex depart Canada House on January 07, 2020 in London, England
Getty Images

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su saopštili da više neće biti „viši" članovi kraljevske porodice, te da će živeti i u Britaniji i u Americi.

Par namerava da „uspostavi progresivnu novu ulogu unutar ove institucije", kaže se u saopštenju Bakingemske palate.

Dodali su da nameravaju da „rade na tome da postanu finansijski nezavisni."

Princ Hari i Megan su u oktobru javno pričali o neprijatnostima koji nosi život pod stalnom pažnjom javnosti.

U saopštenju, objavljenom i na njihovom Instagramu, napisali su da su odluku doneli „posle više meseci razmišljanja i međusobnih razgovora".

„Nameravamo da se povučemo kao 'viši' članovi kraljevske porodice i da radimo na tome da postanemo finansijski nezavisni, dok istovremeno u potpunosti podržavamo Njeno veličanstvo kraljicu".

„Zahvaljujući vašem ohrabrivanju, posebno proteklih par godina, mi smo sada spremni da sprovedemo ovu promenu", piše u saopštenju.

Par kaže da namerava da provovi vreme između Ujedinjenog kraljevstva i severne Amerike, nastavljajući „da poštujemo našu dužnost prema kraljici, Komonveltu i svima pod našim pokroviteljstvom."

„Ova geografska ravnoteža će nam omogućiti da odgajamo našeg sina ceneći kraljevsku tradiciju u kojoj je rođen, ali i obezbediti našoj porodici prostor da se usredsredimo na sledeće poglavlje (u životu), uključujući i pokretanje novog dobrotvornog projekta."

U dokumentarnom filmu TV stanice ITV emitovanom prošle godine, Megan je priznala da joj majčinstvo deluje kao „borba" zbog ogromnog interesovanja medija.

Princ Hari je takođe komentarisao navode o raskolu između njega i brata Vilijama, vojvode od Kembridža, rekavši da idu „različitim putevima."

Vojvotkinja je u oktobru pokrenula pravne korake protiv dnevnika Mejl on Sandej zbog, kako tvrdi, nezakonitog objavljivanja njenih privatnih pisama.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • MI

    09.01.2020 18:09
    Žena glavu spasava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?