Prevoz životinja koje su ljudima "emotivna podrška": U avion samo s potvrdom

Putnici su pokušavali da u avion unesu egzotične životinje.

 

paun
Reuters
Paun koji je deo emotivne terapije vraćen je sa leta na aerodromu u Njuvarku 2018.

 

Sjedinjene Američke Države nastoje da ograniče broj životinja koje besplatno mogu da lete avionom.

Odeljenje za prevoz je predložilo da se ovo pravo ograniči i psima koji pomažu ljudima s invaliditetom.

Do ovog predloga je došlo jer je porastao broj putnika koji lažno tvrdi da im kućni ljubimci pomažu zbog invaliditeta ili u terapiji.

Pre nego što stupi na snagu, oko ovog predloga vodiće se javna rasprava.

Uz druge promene, ovaj predlog znači i da životinje koje pružaju emotivnu podršku, više nemaju prava poput životinja koje su od pomoći ljudima s invaliditetom.

Ukoliko putnici vode sa sobom životinje koje im pomažu sa problemima u mentalnom zdravlju, one bi morale da prođu posebnu obuku za to.

Američke aviokompanije su pozdravile ovaj predlog, jer se broj životinja na letovima povećao, kao i broj žalbi zbog incidenata kao što su ujedi.

„Aviokompanije žele da svi putnici i osoblje na letu bude bezbedni i mi smo sigurni da će ovaj predlog učiniti da let avionom bude zdravije i bezbednije iskustvo za sve", rekao je Nikolas Kalio, predsednik industrijskog lobija aviokompanija u SAD.

Promene koje mogu da se dogode u američkim aviokompanijama se u Velikoj Britaniji odavno sprovode. Britanija ne prepoznaje životinje koje pružaju emotivnu podršku ljudima.

Na britanskim letovima dozvoljeno je uvesti samo pse vodiče i pse koji pomažu ljudima sa invaliditetom.

Putnici na nekim američkim letovima su prethodnih godina privukli mnogo pažnje, jer su pokušavali da u avione unesu ćurke, paune i veverice, zbog kojih su na kraju aviokompanije i donele nova pravila.

Na letovima američkih aviokompanija zabranjeno je uneti žabe, kune, ježeve i koze, čak iako su životinje koje pomažu ljudima u terapiji.

Delta erlajns je zabeležila u 2018. godini da su neki putnici pokušali da u avion unesu ćurane, oposume, zmije i pauke.

Predlog Odeljenja za prevoz omogućio bi aviokompanijama da nametnu pravila putnicima, kao i da dobiju potvrdu o tome da li im životinja zaista pomaže u terapiji.

Međutim, aviokompanijama ne bi bilo dopušteno da odbiju prevoz životinja na osnovu vrste, ako one zaista pomažu osobama s invaliditetom.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC