Šta treba da znaju muškarci koji koriste botoks i estetsku hirurgiju, a takvih je sve više

Rezultati istraživanja pokazuju da gotovo polovina muškaraca starosti između 18 i 30 godina „razmatra i tu opciju" kako bi dobili savršenu figuru.
Čovek kome ubrizgavaju u lice
Getty Images

Muškarci su pod jednakim pritiskom kao i žene da zbog lepote idu na kozmetičke operacije, pokazuju podaci britanskog nacionalnog registra „Sejv fejs".

Ovaj registar vode stručnjaci zaduženi za tu oblast - koji obavljaju operacije ulepšavanja i podmlađivanja raznim punjenjima i botoksom.

Podaci istraživanja BBC-a upozoravaju da gotovo polovina muškaraca starosti između 18 i 30 godina „razmatra i tu opciju".

Vlada u Engleskoj sprema se da pokrene kampanju o takvim tretmanima koji pođu po zlu.

Istraživanje koje su sproveli Radio 1 Njuzbit u okviru programa Viktorije Derbišir, pokazalo je da se to najčešće događalo onima koji su imali kozmetičke zahvate na stomaku ili su koristili botoks.

„Sejv fejs" navodi da njihov sajt češće posećuju muškarci, nego žene i da se broj žalbi naglo uvećao.

„Definitivno postoji trend porasta zainteresovanosti među muškarcima za ove zahvate, kao i sve veći broj onih sa naknadnim komplikacijama", kaže Ešton Kolins iz ove grupe.

Ona ističe da su za to delom odgovorne slike na društvenim mrežama i razni rijaliti programi, jer ljudi gledajući ih - požele da promene svoje telo.

I zaista, podaci pokazuju da savršeni torzo priželjkuje veliki broj muškaraca mlađih od 30 godina.

Istraživanje javnog mnjenja BBC je obavio na uzorku od oko 2.000 ljudi, koji su odgovarali na pitanja koji deo tela bi voleli da promene.

Najčešći odgovori muškaraca bili su grudi i stomak - 34 procenta mladića odabralo je baš te delove tela.

Doktor iscrtava pacijenta pre operacije
Getty Images
Doktor iscrtava pacijenta pre operacije

Dajren Kartel je onlajn lični trener. Njega ne iznenađuju ovakvi odgovori momaka.

„Čak i ja sam, čim sam počeo sa treninzima, želeo trbušnjake. Kada sam bio mlađi - želeo sam pločice. Svi momci ih žele".

Međutim, on kaže da ako imate definisane stomačne mišiće ne znači automatski da ste zdravi, zato preporučuje vežbanje i usklađenu ishranu, kako biste postigli ono što želite.

„Ipak, šokiran sam da neko razmišlja o operacijama da bi dobio trbušnjake. Tako neće rešiti problem, samo može da napravi veće.

Savetujem vam da to ne radite. Ako dovoljno trenirate, jedete kako treba i promenite način života, umesto da pokušavate da nešto na brzinu sredite, to će biti mnogo korisnije za vas".

Koliko su Srbi hipohondri

Dajren je ocenio da poznate ličnosti i influenseri ne govore istinu o tome kako su postigli željenu figuru - za Instagram.

„Sve javne ličnosti imaju savršenu figuru, ali ako kao dete to niste imali, to može biti problem."

„Ako oni namerno promovišu činjenicu da je zdravo imati trbušnjake, to je pogrešno"

Ešton Kolins iz grupe „Sejv fejs" zabrinuta je jer bi neki muškarci zbog sramote pre ćutali da su bili žrtve loše operacije, nego što bi preduzeli nešto.

„Muškarci i dalje imaju barijeru, koja im ne dozvoljava da otvoreno o tome pričaju sa ženama ili prijateljima, i zato završe u pogrešnim rukama i kod nestručnih ljudi", kaže ona.

„Mnogi na društvenim mrežama pronađu najjeftiniju opciju, a to ih gotovo direktno vodi ka komplikacijama"

Istraživanje je sprvedeno na 2.033 odraslih Britanaca, satrosti između 18 i 30 godina, u periodu od 15. do 18. aprila.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?