Džulijan Asanž: Tramp navodno ponudio Asanžu pomilovanje ukoliko porekne umešanost Rusije

Dokazi o navodnoj ponudi za pomilovanje biće deo odbrane osnivača Vikiliksa u pravnoj borbi protiv izručenja Americi.

 

Julian Assange leaving Westminster Magistrates' Court
Reuters

 

Advokat Džulijana Asanža tvrdi da je predsednik Donald Tramp ponudio pomilovanje osnivaču Vikiliksa ukoliko kaže da Rusija nije bila umešana u razotkrivanje imejlova tokom američkih izbora 2016. godine.

Ponudu je navodno preneo bivši republički kongresmen Dejna Rohrabaher.

Asanžov advokat je izneo ove tvrdnje tokom pripremnog saslušanja pred vestminsterskim sudom uoči procesa sledeće nedelje na kojem će se odlučili o Asanžovom izručenju.

Bela Kuća je saopštila da se radi o „potpunoj izmišljotini i laži."

Poruke koje objavio Vikiliks uoči predsedničkih izbora 2016. godine sadržale su poražavajuće detalje o Demokratskoj partiji i navodno su uništile šanse njene kandidatkinje Hilari Klinton.

Asanž je ranije porekao da je ovaj materijal dobio iz Kremlja, iako su ruski obaveštajci optuženi u Americi da su umešani u slučaj.

Na suđenju sledeće nedelje će se raspravljati o Asanžovom izručenju Americi zbog 18 tačaka optužnice za prethodno objavljene diplomatske depeše.

Ukoliko bude proglašen krivim, može da bude osuđen na maksimalnih 175 godina zatvora.

  • kimi

    20.02.2020 02:41
    Heroj 21. veka! Zajedno sa Snoudenom.
    Steta sto u tom istom 21. veku, postenje, pravda, i moral (moral je ustv ovo sto sam vec i naveo, a ne ko se skim jebe kada i gde sto je ugl opis morala u svrbiji) usv ne postoji ..
    Sve se svodi na pare i interese , a ovamo se svi loze oko neke ljubavi jednakosti i slicnih laznih osecanja.
    Ljudski rod je govno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC