Korona virus i toplo vreme: Hoće li leto promeniti sve

Drugi virusi iz korona grupe su osetljivi na toplija godišnja doba..
A man is told by a police officer that there is no cycling at Parliament Hill Viewpoint in Hampstead Heath on April 04, 2020 in London, England.
Getty Images

Teorija da letnje toplo vreme može zaustaviti širenje virusa polako pada u vodu, jer je sve više zaraženih Kovidom-19 širom planete.

Da li nova saznanja o virusu donose tračak nade?

Prerano je tvrditi da je korona sezonski virus. Da bismo to sa sigurnošću znali, moramo da pratimo kako se virus ponaša tokom cele godine.

U potrazi za odgovorima možemo da posmatramo njegovo širenje kroz različite klimatske zone.

Koji su dokazi?

Postoje neki dokazi da se slučajevi korona virusa više grupišu u hladnijim i suvim sredinama. Jedno istraživanje je pokazalo da je u zemljama koje su više pogođene virusom do 10. marta zabeležene niže prosečne temperature nego u zemaljama sa manjim brojem slučajeva.

Drugo istraživanje koje je obuhvatilo 100 kineskih gradova u kojima je bilo više od 40 slučajeva obolelih od Kovida-19 pokazuje da više temperature i pojačana vlaga čine da se virus sporije prenosi.

I druga, još uvek nedovršena studija, sugeriše da su, iako se slučajevi obolelih i zaraženih pojavljuju širom sveta, epidemije posebno „bujale" u „relativno hladnim i suvim predelima"- bar je tako bilo do 23. marta.

Grupa istraživača iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu ističe da se virus nesmetano širi u svim klimatskim zonama, bilo da su hladni, suvi, topli ili vlažni regioni u pitanju.

Da li postoji podela između severa i juga?

Sezonski obrazac se vidi na severnoj i južnoj hemisferi kod mnogih drugih virusa, uključujući i grip.

Ali tropske regije bliže ekvatoru nemaj isti obrazac.

Neke od toplih i vlažnih regiona u kojima je zabeleženo lokalno prenošenje virusa Kovid-19, poput Malezije i Demokratske Republike Kongo, ne pružaju dovoljno jasnih dokaza kako će se virus širiti u svetu, jer su preblizu ekvatora.

bondi beach sydney australia
Getty Images
Čuvena plaža Bondi u Sidneju, u Australiji, sada je skoro potpuno prazna

Gledajući južnu hemisferu, Australija i Novi Zeland su pri kraju letnje sezone imali prve slučajeve obolelih od korona virusa, ali ukupno beleže značajno manji broj nego zemlje na severu.

Treba uzeti u obzir i brojne druge faktore, poput manje i veće gustine naseljenosti.

A pošto se virus postepeno širio po svetu - u početku, usled putovanja - u isto vreme kada su se menjala godišnja doba, teško je jasno utvrditi efekat klime.

Da li su drugi korona virusi sezonski?

Postoje dokazi da drugi korona virusi uglavnom cirkulišu tokom zimskih meseci, pokazalo je istraživanje Univerzitetsko koledža u Londonu i Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu.

Tokom istraživanja je ispitano 2.000 ljudi koji su jednom nedeljno obaveštavali naučnike da li su oni ili članovi njihovih porodica pokazivali znake respiratorne infekcije. Svako ko je rekao da ima simptome je poslao bris kako bi se testiralo koji je virus u pitanju.

Iz ovoga su istraživači zaključili da se korona virusi najviše šire zimi, otprilike u isto vreme kada i grip. Mali broj zaraženih je zabeležen tokom leta.

korona virus
BBC
Banner
BBC

Jedna od autorki istraživanja, Elen Fraganzi, rekla je da postoji mogućnost da se smanji broj slučajeva obolelih tokom leta.

Ipak ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kako će se novi korona virus ponašati.

Veliki broj slučajeva i širenje virusa po celom svetu ukazuje da ne treba da gajimo velike nade uprkos dolasku leta.

.Da li je ovaj virus kao i drugi korona virusi?

Novi korona virus, nazvan Sars-Kov-2 koji izaziva bolest Kovid-19 širi se, čini se, poput drugih korona virusa.

Ali ono što ga razlikuje od ostalih je to broj smrtnih slučajeva koje je izazvao.

Doktor Majkl Hed, sa univerziteta u Sautemptonu kaže da je razvoj i uticaj novog korona virusa „očigledno drugačiji od onih koji podsećaju na dobro poznate prehlade".

„Tek ćemo videti da li će se Kovid-19 predati kada se promeni temperatura i vlažnost vazduha", rekao je Hed.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC