Umetnost i korona virus: Koji evropski muzeji ponovo rade

Rad muzeja biće drugačiij od uobičajenog.
Muzej u Bilbau
Getty Images
Muzej u Bilbau

Neki od najpoznatijih evropskih muzeja ponovo su otvoreni posle pauze zbog pandemije korona virusa koja je trajala od marta, ali je jasno da će njihov rad u narednom periodu biti drugačiji od uobičajenog.

Za većinu ovih muzeja i galerija to će značiti ograničavanje broja posetilaca, ali i novih i intenzivnijih procedura čišćenja i insistiranja da se sve karte unapred kupe preko interneta.

Uobičajeno, u ovo doba godine veliki i svetski poznati amsterdamski Rijks muzej imao bi dnevno do 12.000 posetilaca.

Od ove nedelje taj broj će biti strogo ograničen na 2.000. Ali posle perioda naglog zatvaranja, direktor muzeja Tako Dibits raduje se što će ponovo raditi, pa čak i u ograničenom obimu.

Nekoliko poznatih muzeja i galerija širom Evrope odlučilo je da sada pravo vreme da barem delom i pažljivo otvore vrata za posetioce.

Amsterdamski Muzej Van Goga i Rembrantova kuća takođe se ponovo otvaraju ove nedelje. Dibits kaže da je odluka o otvaranju holandskih muzeja u skladu sa politikom holandske vlade.

Fine Arts Museum in Bilbao
Getty Images
Muzej likovnih umetnosti u Bilbau uskladiće raspored otvaranja sa Gugenhajmom u istom gradu

„Verujem da smo svi osećali da je sada vreme da ljudima u Holandiji vratimo muzeje koje toliko vole. Rijks muzej radi normalno, iako verujem da sada neće biti puno turista", rekao jer on.

Dodaje da je svaka situacija drugačija i da muzeji moraju pronađu način da omoguće posetiocima bezbedan boravak.

„Mislim da će skoro svi muzeji insistirati da posetioci kupuju ulaznicu unapred i da poštuju termin za dolazak koji su dobili preko interneta".

Sikstinska kapela
Getty Images
Sikstinska kapela sigurno neće biti toliko puna kao obično

„Kada uđete u muzej, možete neometano da šetate okolo i nameravamo da posetiocima omogućimo pristup ka 20 odsto sadržaja. I dalje morate da budete udaljeni 1,5 metara od drugih ljudi, ali želeli smo da učinimo da iskustvo odlaska u muzej bude što normalnije".

Ove nedelje ponovo se otvaraju i Gugenhajm muzej u Bilbau, koji je Frenk Geri dizajnirao na severu Španije. On je takođe bio zatvoren od sredine marta.

U početku će raditi od 14 časova svakog dana, ali će raspored biti usklađen sa gradskim Muzejom likovnih umetnosti, koji će biti otvoren kada je Gugenhajm zatvoren.

Njegov stariji, ali znatno manji „rođak", Gugenhajm muzej u Veneciji takođe je ove nedelje otvoren za posetioce.

A u Rimu turisti mogu ponovo da vide jedno od najvećih umetničkih dela - Sikstinsku kapelu, čiji je plafon Mikelanđelo počeo da oslikava 1508. godine.

Za sada će posetiocima biti potrebna maska za lice i meriće im se temperatura na ulasku u muzej. Vlasti Vatikana kažu da će biti angažovani i zdravstveni radnici.

Muzej Luizijana
Getty Images
Posetioci danskog Luizijana muzeju uživali su u izložbi - ali to je bilo pre izbijanja pandemije

Luizijana muzej, u kojem se nalazi jedna od najlepših evropskih galerija savremene umetnosti, otvoren je krajem prošle nedelje.

U parku se nalazi izložba skulptura, a muzej je prošle nedelje svečano ponovo otvorila Mete Frederiksen, premijerka Danske.

Kao i gotovo svi muzeji koji se otvaraju ove nedelje, posetioci mogu da ga posete samo ukoliko rezervišu kartu putem interneta.

Jan Hubert Goricke iz muzeja kaže da je za sada dnevni broj posetilaca oko 2.500.

Luvr
Getty Images
Luvr se otvara sledećeg meseca

„Pokušaćemo da privučemo čak i one koji nisu unapred kupili kartu. Mislim da će svi muzeji koji su se ponovo otvorili ove nedelje, pokušati posetiocima da omoguće što kvalitetnije iskustvo", kaže on.

Pariski Luvr, verovatno najpoznatiji muzej na svetu, ostaje zatvoren, a njegovo otvaranje je zakazano za 6. jul.

Sve ove promene su privremene - ako se poveća broj zaraženih od Kovida-19, moguće je da bi neki ili svi ovi muzeji mogli opet da se zatvore. U mnoge muzeje će u narednim mesecima biti teško ili nemoguće ući bez prethodne rezervacije.

Ali ove nedelje umetničke galerije i muzeji u pojedinim evropskim zemljama konačno mogu nešto i da proslave.

korona virus
BBC
Banner
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC