Galvanska dolina: Kina šalje instruktore borilačkih veština na obod Himalaja, gde je centar sukoba između Indije i Kine

U zoni konflikta zabranjena je upotreba vatrenog oružja
Peking: Pripreme kineskih vojnika za vojnu paradu, 2019.
Getty Images
Peking: Pripreme kineskih vojnika za vojnu paradu, 2019.

Kina je objavila da šalje 20 instruktora borilačkih veština u Galvansku dolinu na obodu Himalaja, koja je centar sukoba sa Indijom.

Kina nije iznela nikakvo zvanično obrazloženje za ovakvu odluku, koja je doneta nakon što je najmanje 20 trupa izgubilo vojnike u okršajima sa kineskim snagama raspoređenim u graničnom pojasu. Prema dogovoru iz 1996. godine, nijedna strana ne sme koristiti vatreno oružje ili eksploziv u ovoj zoni.

Kina nije objavila informacije o poginulim vojnicima, a Indija navodi da je povređeno 76 vojnika.

Vest da će kineske vojnike obučavati intruktori borilačkih veština pojavila se u kineskim državnim medijima 20. juna, prenose mediji u Hong Kongu.

Javni servis CCTV preneo je da će 20 intruktora elitnog borilačkog kluba Enbo bili smešteno u gradu Lasa, prestonici Tibeta, iako kineski mediji nisu potvrdili da će ovi instruktori obučavati vojnike na granici sa Indijom.

Aktivisti sa posterima i sloganima
EPA
Tenzije između ove dve zemlje u portastu su od sredine juna

Indija i Kina, dve nuklearne sile, su 15. juna razmenile optužbe zbog sukoba u Galvanskoj dolini, pograničnom pojasu Himalaja.

Ova oblast sa oštrom klimom i strmim padinama nalazi se u blizini Aksai Čina, sporne teritorije koju kontroliše Kina.

Nedavno poginuli vojnici su prve žrtve u sukobima između dve zemlje za skoro pola veka.

Ipak, dugotrajne tenzije između Indije i Kine zbog sporne linije faktičke kontrole (Line of Actual Control - LAC), duž koje se raspoređuju trupe, ponovo su pojačane u nedeljama tokom incidenta.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • krmenadla sa podbare

    30.06.2020 10:06
    Svega ovoga ne bi bilo da je Dzingis Kan bio uporniji u osvajanju evrope. Danas bisvilep jahali konje i djipali povojvodini ;)
  • samo kazem

    30.06.2020 02:19
    Nikola Pasic je mrzeo Engleze
    Svega ovoga ne bi bilo da Indija nije bila britanska kolonija. Englezi su uneli nemir, haos i uzas u miroljubive odnose civilizacija koji su pre njih trajali hiljadama godina.
    Kina i Indija se spore oko linije koju su ucrtali Englezi. Englezi su napravili Pakistan i sad je to trajan izvor konflikta.
    Ista stvar je izmedju Etiopije i Egipta oko Nila. Da ne pominjemo Izrael i Bliski Istok...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?