Crna Gora, Budva, opština i magarac: Od suzavca do nove vlasti i magarca na Trgu sunca

Napetost i nemiri zbog smene gradske vlasti u Budvi ne popuštaju već mesec dana.
Magarac pred Opštinom Budva
Vuk Lajković/Vijesti
Magarac je pred Opštinom Budva u znak protesta zbog izbora nove vlasti

„Ja sam 'predsednik' Divanović" piše na francuskom na tabli oko vrata magarca kog je bivša urednica televizija Budva Iva Bajković dovela ispred zgrade Opštine ovog crnogorskog grada.

Poruka je upućena na račun novoizabranog gradonačelnika Nikole Divanovića, u znak protesta zbog imenovanja novih lokalnih vlasti u Budvi.

„Magarac takođe može da bude izabran jer očigledno je da u ovom gradu sve može i svako može da prođe", rekla je Bajković.

Budvu već nedeljama potresaju protesti zbog smene vlasti - otkako je jedan nezavisni poslanik napustio dotadašnju koaliciju i prešao u novu, te je zahvaljujući njegovom glasu, izabrano novo rukovodstvo.

Zašto je smenjena vlast u Budvi?

Sve bi to ličilo na svakodnevicu na političkoj sceni Balkana, gde su „preletači" česti akteri koalicionih prebrojavanja, da se ne radi o gradu u kome je na vlasti bila republička opozicija, Demokratski front i Demokratska Crna Gora.

Početkom juna, nezavisni poslanik sa liste Demokratskog fronta Stevan Džaković napustio je gradsku koaliciju i podržao suparničku, koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS).

Demokratska partija socijalista, na čelu sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, već je skoro tri decenije vladajuća stranka u ovoj državi.

Zahvaljujući Džakovićevom glasu, izglasano je novo rukovodstvo Opštine Budva.

Na sednici nove skupštine koju je, kako su preneli mediji, obeležila upotreba biber spreja i privođenje, tada već opozicionih, odbornika, za novog gradonačelnika izabran je Nikola Divanović.

Smenjeni čelnici ne priznaju novu vlast i svakoga dana pokušavaju da se vrate na posao.

Policija čuva zgradu opštine Budva

Zgradu Opštine na Trgu Sunca u Budvi čuva kordon policije, a u zgradi se nalazi privatno obezbeđenje, prenose Vijesti.

Od smene lokalne vlasti, policija i privatno obezbeđenje čuvaju zgradu Opštine na Trgu Sunca i ne dozvoljavaju smenjenim čelnicima i odbornicima da uđu u zgradu.

„Opština je blokirana već dve nedelje. Pošto je dole haos, problem je rešen tako što je ulazak u Opštinu zabranjen svima, uključujući i građanima" kaže za BBC na srpskom Mila Radulović, urednica politike podgoričkih Vijesti.

Stevo Muk iz nezavisnog istraživačkog centra Institut alternativa iz Podgorica kaže da je u Budvi „vanredna situacija".

„Opštinske usluge nisu dostupne građanima i onemogućeno je normalno funkcionisanje opštine. To je posebno izazovno u trenutku kada se u ljetnoj sezoni intenzivira ekonomska aktivnost i potrebe građana", kaže Muk.

Policija pred Opštinom Budva
Vuk Lajić/Vijesti
Policija čuva zgradu Opštine Budva zbog tenzija nakon promene vlasti

Nezadovoljni smenom vlasti, Budvani već nekoliko nedelja protestuju, a prošlu nedelju obeležio je sukob policije i demonstranata.

Privedeno je više desetina ljudi, a mediji prenose da je policija primenjivala silu i koristila suzavac kako bi rasterala demonstrante.

„Policija je u Budvi, zajedno sa drugim državnim institucijama, sprovodila aktivnosti sa ciljem zaštite pravnog poretka, javnog reda i mira i sigurnosti svih građana", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Pred zgradom Opštine sada nema građana, kaže Radulović.

„Građani su prestravljeni zbog svega što se dešava. Bacan je suzavac, ljudi su uhapšeni nakon nereda", objašnjava ona.

Iako su bivši odbornici okupljeni ispred opštine insistirali da magarac sa početka priče uđe u zgradu, to se nije dogodilo.

U zgradu nisu uspeli da uđu ni smenjeni gradonačelnik Marko Carević i predsednik Skupštine Opštine Krsto Radović.

Oni već danima pokušavaju da se vrate na posao jer smatraju njihova smena nije po zakonu.

Smenjeni odbornici pred policijom ispred Opštine Budva, jun 2020.
Vuk Lajović/Vijesti
Smenjeni funkcioneri svakog dana pokušavaju da se vrate na posao

Radulović objašnjava da je izbor novih čelnika sporan jer su izabrani na sednici koju je zakazala nova većina u Opštini Budva, a dok je još uvek trajala sednica koju je započela prethodna.

„Nova vlast je donela odluku o smeni koja nije bila formalno zavedena, ni pečatirana, ali nju je odjavio Službeni list i proglasio važećom", objašnjava.

Ipak, Predsednik Vlade Crne Gore Dušan Marković izjavio je da je smena vlasti volja odbornika.

„Odbornici koji su većinu davali prethodnoj vlasti su jednostavno nezadovoljni u toj koaliciji odlučili da zatraže i drugu većinu i preuzmu odgovornost za funkcionisanje lokalne uprave. Znači, to je volja odbornika u Budvi…", izjavio je Marković odgovarajući na pitanja novinara u Skupštini Crne Gore.

Odbrojavanje do izbora 30. avgusta

Đukanović glasa, Podgorica, 15. april 2018.
Getty Images
Poslednji izbori u Crnoj Gori održani su u aprilu 2018. godine

Nova vlast u Budvi izabrana je nešto manje od tri meseca pre održavanja lokalnih izbora u ovoj opštini.

Parlamentarni izbori, kao i lokalni u opštinama Andrijevica, Budva, Gusinje i Kotor, raspisani su za 30. avgust.

„Ove tenzije ne doprinose ni demokratskoj atmosferi za održavanje izbora", ocenjuje Muk.

Muk brine da dešavanja u Budvi šalju i pogrešnu sliku za vreme turističke sezone.

„Slike sukoba, zloupotrebe policije, privatnog obezbjeđenja i opsade opštinske zgrade narušile su i turističke izglede Budve u regionu", kaže.

Nekoliko dana pre nego što je Crna Gora otvorila poslednje poglavlje u pregovorima za pristup Evropskoj uniji, šef delegacije EU u ovoj zemlji Aiv Orav je, razgovarajući sa premijerom Markovićem, izrazio zabrinutost zbog dešavanja u Budvi.

„Crnogorske institucije su sposobne da na adekvatan i legalan način odgovore na sve izazove, u skladu sa principima demokratije i vladavine prava", uveren je predsednik vlade.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC