Kontraterorizam: U Italiji zaplenjena droga vredna milijardu evra "za finansiranje boraca Islamske države"

Ovo je najveća zaplena na svetskom nivou - 14 tona droge bilo je sakriveno u kontejnerima u luci Salerno.

 

Italian police inspect tubs containing counterfeit Captagon pills
EPA
Falsifikovani kaptagon jedna je od najtraženijih droga na Bliskom Istoku

 

Italijanska policija zaplenila je, kako se veruje, rekordnih od 14 tona amfetamina za koji se sumnja da je napravljen u Siriji radi finansiranja džihadista Islamske država (IS).

Oko 84 miliona falsifikovanih tableta kaptagon u vrednosti od oko milijardu evra pronađeno je u kontejnerima u luci Salerno.

Bili su sakriveni u velikim rezervoarima i zupčanicima.

Zvaničnici istražuju da li su upletene lokalne kriminalne grupe Kamore.

 

Italian police inspect tubs containing counterfeit Captagon pills
AFP

 

Kaptagon je naziv za sintetički stimulans fenetilin. Prvobitno je korišćen za lečenje hiperaktivnog poremećaja pažnje (ADHD) i narkolepsije, ali mnoge zemlje su ga zabranile tokom 1980-tih jer stvara zavisnost.

Sada je navodno lažnoi kaptagon jedna od najpopularnijih droga među imućnom omladinom na Bliskom Istoku, posebno u zalivskim arapskim državama.

Drogu su takođe uzimali borci u građanskom ratu u Siriji, uključujući militante ID, koji cene njegovu sposobnost da spreči strah i ukloni umor.

Smatra se da je Sirija najveći proizvođač i izvoznik lažnog kaptagona.

https://twitter.com/GDF/status/1278215819374333952


U saopštenju napuljske policije navedeno je da se sumnja da je ID - koja je nekada kontrolisala položaje u Siriji i još uvek ima hiljade pripadnika koji rade u zemlji - proizvodila velike količine ove droge.

Tako su „brzo nagomilali značajne fondove za finansiranje".

Pilule zaplenjene u Salernu dovoljne su da podmire celokupno evropsko tržište, a verovatno je da će „konzorcijum" kriminalnih grupa biti uključen u njihovu distribuciju širom kontinenta.

„Pretpostavka je da su tokom zatvaranja [zbog korona virusa] ... proizvodnja i distribucija sintetičkih droga u Evropi praktično zaustavljeni", dodaje se u saopštenju.

„Mnogi krijumčari, čak i u organizovanim grupama, okrenuli su se Siriji gde se, međutim, čini da se proizvodnja nije usporila."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC