Zapaljena statua Melanije Tramp u Sloveniji na Dan nezavisnosti Amerike

Statua prve dame Amerike, koju su poredili sa Štrumfetom, uklonjen je dan kasnije.
Skultpura u prirodnoj veličini postavljena je prošle godine
Reuters
Skultpura u prirodnoj veličini postavljena je prošle godine

Neobična drvena statua prve dame Amerike Melanije Tramp zapaljena je u blizini njenog rodnog rada u Sloveniji, a zatim i uklonjena, prenose mediji.

Bred Dauni, američki umetnik koji je napravio skulpturu, kaže da je statua uništena 4. jula, na dan kada se u Americi proslavlja Dan nezavisnosti.

Dauni, koji živi u Berlinu, organizovao je dan kasnije uklanjanje ugljenisane statue.

Policija je pokrenula istragu, javlja agencija Rojters. Bela kuća nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Skulptura Melanije Tramp, za koju se može reći da tek grubo podseća na američku prvu damu, isklesana je od debla drveća i postavljena na obodima Sevnice, njenog rodnog grada u Sloveniji.

Statua, na kojoj je prikazana u plavom mantilu, sličnom onom koji je imala na inauguraciji supruga i ruke podignute u vis, izazvala je različite komentare od postavljanja u julu 2019.

Neki su je nazvali „sramotnom“, žaleći se da više liči na Štrumfetu iz crtanog filma, nego na gospođu Tramp.

Policija je pokrenula istragu o napadu na spomenik
Reuters
Policija je pokrenula istragu o napadu na spomenik

Dauni je rekao za Rojters da bi voleo da zna ko je vandalizovao statuu i zašto.

Rekao je da se nadao da će skulptura otvoriti dijalog o političkoj situaciji u Americi, uključujući i debatu o imigraciji.

Melanija Tramp je odrasla u Slovenijie. Radila je kao model i tokom 1990-tih došla u Sjedinjene Američke Države kao imigrantkinja.

Statua je uništena u vreme kada se širom sveta, a posebno u Americi, ruše spomenici političkih lidera koji se dovode u vezi sa ropstvom - kao rezultat protesta protiv rasizma.

U poslednjim govorima, uključujući i onaj za Dan nezavisnosti, američki predsednik Donald Tramp zauzeo je oštar stav prema onima koji uništavaju spomenike.

Otkad je Tramp izabran za predsednika 2016. Sevnica u Sloveniji je postala magnet za turiste koji žele da se upoznaju sa životom njegove supruge.

Meštani su napravili niz brendova povezanih sa Melanijom – papuče, kolače i burgere koji liče na nju sa „kosom“ od sira odozgo.

U avgustu prošle godine, i drveni kip predsednika Trampa je izrađen u Sloveniji, istočno od prestonice Ljubljane.

Ovaj spomenik je, takođe, izazvao oprečna mišljenja. Visok skoro osam metara zapaljen je u januaru ove godine, a počinioci nisu poznati.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog tema za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC