Amerika, Kina i TikTok: Donald Tramp najavio zabranu popularne aplikacije

Američki bezbednosni zvaničnici sumnjaju da bi aplikacija, čiji je vlasnik kineska kompanija, mogla da podatke daje kineskim vlastima.
President Donald Trump
EPA
Tramp je najavio da će već danas izdati naređenje za zabranu TikToka u SAD.

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će zabraniti korišćenje popularne aplikacije TikTok, čiji je vlasnik kineska kompanija.

„Što se tiče TikToka, zabranjujemo ga u Americi", rekao je Tramp novinarima i dodao da bi takvo naređenje mogao da potpiše već danas.

Američki bezbednosni zvaničnici zabrinuti su da bi aplikacija, u vlasništvu kompanije BajtDens (ByteDance), mogla da se koristi za prikupljanje ličnih podataka Amerikanaca.

Iz TikToka su negirali optužbe da aplikaciju kontroliše kineska vlada, kao i da sa njima dele bilo kakve podatke.

Ova aplikacija ima i do 80 miliona aktivnih korisnika mesečno u Americi, pa bi zabrana bila veliki udar za BajtDens.

Međutim, nije jasno na osnovu kojih ovlašćenja Tramp može da zabrani TikTok, kako bi ta zabrana bila sprovedena i koje su pravne prepreke za to.

Kompanija Majkrosoft je navodno razgovarala o kupovini te aplikacije od BajtDensa, ali Tramp sumnja da bi to moglo da se dogodi.

Portparol TikToka odbio je da komentariše Trampovu izjavu, ali je američkim medijima rekao da je kompanija „uverena u dugoročni uspeh TikToka u SAD".

Najava zabrane te aplikacije dolazi usred povećanih tenzija između Trampove administracije i Kine oko niza pitanja, među kojima su trgovinski sporovi i odgovor zvaničnog Pekinga na epidemiju Kovida-19.

Šta je TikTok?

Popularnost aplikacije buknula je poslednjih godina, naročito među mlađima od 20 godina.

Korisnici na TikTok mogu da okače video materijal dugačak do 15 sekundi, a koji je često komičan ili uključuje pevanje uz muziku.

Ti videi dostupni su onima koji vas prate, ali i potpunim strancima - svi nalozi su javni, iako korisnici mogu da određeni sadržaj ograniče za samo neke pratioce.


Lažne vesti - tri saveta kako da ih prepoznate


TikTok omogućava i privatne poruke, ali je ta opcija ograničena samo za „prijatelje".

Procenjuje se da aplikacija mesečno ima oko 800 miliona korisnika, od čega većinu čine ljudi u Americi i Indiji.

Indija je već blokirala TikTok, kao i niz drugih kineskih aplikacija.

Australija, koja je ranije zabranila kineskim kompanijama Huavej i ZTE da budu dobavljači opreme za 5G mobilnu mrežu, trenutno razmatra i zabranu TikToka.

Zašto Tramp ne voli TikTok?

Analiza Džejmsa Klejtona, dopisnika za oblast tehnologije

Trampova negativna osećanja prema TikToku prevazilaze brigu o zaštiti privatnosti.

TikTok je u Indiji zabranjen zbog razmirica oko granice sa Kinom - našao se usred geopolitičke svađe.

To se dešava i u Americi, tako da Trampove stavove treba posmatrati u tom kontekstu.

Iz TikToka navode da nikakve podatke ne čuvaju u Kini i da ih nikada ne bi dali kineskoj vladi.

Međutim, uopšte nije važno šta oni imaju da kažu o tome, sasvim je dovoljna činjenica da su u vlasništvu kineske kompanije.

Ne treba zanemariti ni Trampova prethodna iskustva sa TikTokom.

Korisnici TikToka tvrdili su prošlog meseca da su upravo oni upropastili Trampov miting u Tulsi, tako što su rezervisali karte za taj događaj i nisu se pojavili, pa je na skupu bilo malo ljudi.

Iako na TikToku ima republikanskih i konzervativnih glasova, prosečni korisnik u Americi je mlada osoba liberalnih ili levih stavova.

Teško je poverovati da to nije bitno u ovom slučaju.

Zašto je Amerika zabrinuta zbog TikToka?

Američki zvaničnici i političari zabrinuti su da BajtDens može prosleđivati kineskoj vladi podatke koje sakuplja putem TikToka.

TikTok u Kini funkcioniše kroz drugu, sličnu aplikaciju Douyin. Kompanija kaže da se svi podaci o korisnicima iz SAD čuvaju u Americi, uz bekap server u Singapuru.

Ove nedelje iz TikToka su poručili korisnicima i zvaničnicima da će se pridržavati visokih standarda transparentnosti, uključujući i mogućnost provere algoritama.

„Ne bavimo se politikom, ne prihvatamo političko reklamiranje i nemamo političke namere. Naš jedini cilj je da budemo dinamična platforma u kojoj svi mogu da uživaju", naveo je Kevin Mejer, direktor TikToka.

„TikTok je postao najveća meta, ali mi nismo neprijatelj", dodao je.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC