Američki izbori 2020: Bajden odlučio - Kamala Haris kandidatkinja za potpredsednicu

Ona je tako postala prva crna žena koja će se naći u trci za tu funkciju.
Kamala Harris standing in front of an American flag
Getty Images

Džo Bajden, demokratski kandidat za predsednika Amerike, odabrao je senatorku Kamalu Haris da bude kandidatkinja za poziciju potpredsednice države.

Ona je tako postala prva crna žena koja će se naći u trci za tu funkciju.

Haris je senatorka iz Kalifornije, indijsko-jamajčanskog porekla, a mesecima je već slovila za favoritkinju u trci za potpredsedničku kandidaturu.

Ona se zalaže za reformu policije i podržala je zahteve demonstranata na protestima koji su počeli posle ubistva nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda 25. maja u Mineapolisu.

Predsednički izbori održaće se 3. Novembra, a Bajdenov protivnik biće aktuelni šef države Donald Tramp, republikanski kandidat.

Trampov kandidat za potpredsednika biće Majk Pens, koji i sada obavlja tu funkciju.

Bajden je na Tviteru napisao „da je počastvovan" što će Heris biti kandidatkinja za potpredsednicu.

Opisao ju je kao „neustrašivu borkinju za prava malog čoveka, jednu od najboljih javnih službenica u državi".

Rekao je i da je Haris blisko sarađivala sa njegovim pokojnim sinom, Boom, dok se nalazila na funkciji kalifornijske javne tužiteljke.

„Gledao sam kako udaraju na velike banke, zalažu se za prava radnika, štite žene i decu od zlostavljanja", napisao je Bajden u poruci na Tviteru.

„Bio sam ponosan tada, a ponosan sam i sada da je imam kao parnerku u kampanji", dodao je on.

Pedesetpetogodišnju Haris mnogi doživljavaju kao zvezdu u usponu Demokratske stranke, a ona je u decembru prošle godine odustala od trke za predsedničku nominaciju.

Više puta se sukobila sa Bajdenom pre povlačenja iz trke - često ga je kritikovala zbog uljudnog odnosa koji je imao sa senatorima koji se zalagali za rasnu segregaciju.


Pogledajte video kako su izgledali protesti u Portlandu


Ko je Kamala Haris?

Rođena je u Ouklendu u Kaliforniji, a roditelji su joj bili imigranti - majka iz Indije, otac sa Jamajke.

Diplomirala je na Hauard univerzitetu, jednom od istorijski najvažnijih obrazovnih institucija za Afroamerikance.

Rekla je da se upravo za vreme studija formirala kao ličnost i stekla važna životna iskustva.

Haris je kazala i da je oduvek bila ponosna na sopstveni identitet, a sebe opisuje kao Amerikanku.

Ona je 2019. u razgovoru za list Vašington Post rekla da političari ne bi trebalo da budu kategorizovano po fiokama zbog boje kože ili porekla.

„Suština je sledeće - ja sam to što jesam. Dobro se osećam zbog toga. Možda će vam biti potrebno vreme da shvatite, ali meni to ne smeta", dodala je.

Kakva je njena politička biografija?

Nakon četiri godine na univerzitetu Hauard, Haris odlazi na studije prava na Univerzitet u Kaliforniji, Hejstings, i započinje karijeru u kancelariji okružnog tužilaštva okruga Alameda.

Ona je postala okružna tužiteljka za San Francisko 2003. godine, pre nego što je postala prva žena i prva Afroamerikanka postavljena za glavnu tužiteljku Kalifornije, što je najviši čin u advokaturi i sudstvu u najnaseljenijoj američkoj državi.

Tokom gotovo dva mandata na ovoj poziciji, Haris je zadobila reputaciju zvezde u usponu u Demokratskoj stranci, koristeći ovaj zamah za pokretanje njenog izbora za mlađu senatorku Kalifornije 2017. godine.

Na početku prošle godine pokrenula je kandidaturu za predsednicu pred više od 20.000 ljudi u Oklendu.

Ali senatorka nije uspela da jasno artikuliše obrazloženje za njenu kampanju i davala je zbunjujuće odgovore na pitanja u ključnim oblastima, poput zdravstvene zaštite.

Takođe nije uspela da iskoristi njene očigledne prednosti - nastupe u debatama koji bi istakli njene veštine tužiteljke, a često je ostavljala Bajdena u liniji napada.

Samu sebe je opisala kao „progresivnu tužiteljku", i pokušala je da naglasi levo orjentisane delove njene zaostavštine - tražeći da neki specijalni agenti Ministarstva pravde Kalifornije nose zakačene kamere, što je bila prva državna agencija koja je to usvojila, kao u pokretanje slobodnog pristupa bazi podataka o kriminalu, mada nije uspela da uhvati zalet.

„Kamala je policajka" je postao uobičajena parola na mitinzima tokom njene kampanje, što je osujetilo njene pokušaje da privuče pažnju liberalnijih demokrata u prvom delu.

Kakve su reakcije?

Suzan Rajs, savetnica za nacionalnu bezbednost tokom Obaminog mandata, koja se takođe našla na potencijalnom spisku potpredsednica, prva je čestitala Haris.

„Senatorka Haris je uporna liderka koja će biti odlična partnerka u kampanji", izjavila je bivša diplomatkinja.

„Uverena sam da je tandem Bajden-Haris dobitna kombinacija".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Ginger Pig

    12.08.2020 13:49
    Harris has also proven to be a very determined and aggressive interrogator during her time in the US Senate. Donald Trump clearly remembers this, as he remarked on Tuesday evening that he thought Harris was "extraordinarily nasty" to his second Supreme Court nominee, Brett Kavanaugh.

    Trump may not like it, but nasty may be exactly what Biden is looking for this autumn.

    Znaju Republikanci jako dobro sa kim imaju posla i ko ce im suditi kad izgube izbore.
  • Hm

    12.08.2020 07:49
    Meni je bilo žao kad je suspendovala kampanju jer nije imala više novca. Ali bilo je 3-4 dobrih kandidata. Warren je izgleda imala plan za sve situacije, Yang je imao plan za nadolazeće probleme. Ali Bernie je bio za mene najpozitivniji i nahumaniji.
  • Јое

    12.08.2020 07:32
    Квалитети
    Осим што је жена и црне боје коже, да ли има још неке квалитете? Нема.
    Оном дементном Бајдену неће ништа помоћи да победи на изборима, чак ни комунистичка револуција коју покушава да изведе у САД.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC