Instagram, Fejsbuk i Kim Kardašijan: Zašto slavne ličnosti bojkotuju društvene mreže

Među brojnim poznatim ličnostima koje su podržale bojkot su Leonardo di Kaprio, Saša Baron Koen, Dženifer Lorens i Kejti Peri.
Television personality Kim Kardashian West
Reuters

Kim Kardašijan Vest i desetine drugih poznatih ličnosti u Americi odlučili su da „zamrznu" aktivnosti na društvenim mrežama u znak protesta zbog širenja „mržnje, propagande i dezinformacija".

„Dezinformacije koje se dele na društvenim mrežama imaju ozbiljan uticaj", navodi se u saopštenju Kardašijan.

Ovaj pokret deo je kampanje #StopHateforProfit koju su pokrenuli borci za ljudska prava u Americi.

Zamrzavanje aktivnosti na društvenim mrežama trajaće 24 sata.

„Ne mogu da sedim sa strane i ćutim dok razne platforme dozvoljavaju nastavljanje širenja mržnje, propagande i dezinformacija", navela je Kardašijan.

„Netačne informacije koje se dele na društvenim mrežama imaju ozbiljan uticaj na izbore i podrivaju našu demokratiju", dodala je ona.

Pored nje, za bojkot aktivnosti na društvenim mrežama odlučili su se Leonardo di Kaprio, Saša Baron Koen, Dženifer Lorens i Kejti Peri.

„Ne mogu mirno da posmatram i da žmurim na to što razne grupe objavljuju postove pune mržnje i lažnih vesti", napisala je Peri na Instagramu.

Glumac Ešton Kučer, koji ima više miliona pratilaca, takođe se priključio bojkotu.

„Ove platforme nisu pravljene da bi širile mržnju i nasilje".

Katy Perry and Orlando Bloom
Getty Images
Kejti Peri i Orlando Blum

Organizatori kampanje #StopHateforProfit koja je pokrenuta u junu, optužili su Fejsbuk i Instagram da ne rade dovoljno da spreče govor mržnje i širenje lažnih vesti.

Ova grupa se skoncentrisala na Fejsbuk u čijem vlasništvu se nalaze Instagram i Vocap, a prošle godine je ostvarila profit od skoro 70 milijardi dolara.

Brojne kompanije i vodeće grupe za zaštitu ljudskih prava u Americi priključile su se kampanji.

„Ubrzano se približavamo izborima koji bi mogli da budu jedni od najvažnijih u američkoj istoriji", navodi se u saopštenju grupe.

„Kozmetičke promene koje je Fejsbuk napravio su opasno daleko od onoga što je potrebno kako bi se zaštitila naša demokratija"

U junu je kompanija Fejsbuk saopštila da će označiti sve potencijalno štetne ili lažne objave.

Osnivač Mark Zakerberg takođe je rekao da će ova kompanija zabraniti reklamiranje svima čije tvrdnje sadrže pretnje uperene prema „ljudima druge rase, nacionalnosti, religije, seksualne orjentacije ili rodnog identiteta".


Pogledajte video o tome kako izgledaju lažni profili na društvenim mrežama


„Atmosfera uoči predsedničkih izbora već je zagrejana. Zato će Fejsbuk preduzeti dodatne mere kako bi svi bili bezbedni i imali pristup istinitim informacijama".

Ali predstavnici kampanje tražili su dodatne korake, a za sada se više od 90 kompanija priključilo akciji.

Kao rezultat bojkota, vrednost deonica Fejsbuka je drastično pala. Američki mediji objavili su da je Zakerbergovo lično bogatstvo umanjeno za 7,2 milijarde dolara.

Vlade i zakonodavci širom sveta zabrinuti su zbog sve prisutnijeg govora mržnje, ne samo na Fejsbuku, već i na drugim društvenim mrežama.

Zbog toga su u različitim zemljama pokrenute istrage protiv određenih kompanija koje se bave visokom tehnologijom.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC