Preminula Isidora Žebeljan, iza nje ostaje delo - "Njena kompozicija je puna energije i života, sa divnim uplivima humora"

Jedna od najznačjnijih savremenih srpskih kompozitorki i jedna od najmlađih članica Srpske akademije nauka i umetnosti preminula je posle duge bolesti u 54. godini.

Odlazak jedne od najizvođenijih srspkih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni i akademkinje Srpske akademije nauka i umetnosti Isidore Žebeljan „veliki je gubitak za SANU i celokupnu srpsku i svetsku umetnost i kulturu", saopštila je SANU.

Žebeljan je posle duge bolesti preminula u 54. godini.

Komponovala je muziku za film i pozorište, a njena dela izvode najznačajniji orkestri širom sveta.

„Njena kompozicija je puna energije i života, sa divnim uplivima humora. Sjajno napisana i orkestrirana, pravo uživanje za izvođenje", rekao je britanski dirigent Majkl Sil za BBC na srpskom.

Sil je dirigovao simfonijskim orkestrom BBC-ja na izvođenju kompozicije Konji Svetog Marka Isidore Žebeljan na koncertu 15. januara 2009. u Londonu.

Bio je to prvi put da je Simfonijski orkestar BBC-ja izveo i snimio kompoziciju jednog srpskog stvaraoca.

BBC radio 3 je emitovao ovaj koncert više puta.

„Njen suprug je došao na koncert i rekao mi je da bi Isidora bila oduševljena izvođenjem - mnogo mi je žao što je nisam upoznao i što nisam mogao ovo sve da joj kažem uživo. Moje duboko saučešće njenoj porodici", rekao je Sil.

Kompozicija Konji Svetog Marka , napisana za potrebe Venecijanskog bijenala 2004. jedna je od najčešće izvođenih srpskih orkestarskih kompozicija u inostranstvu.


Pogledajte video - Kako je mlada harfistkinja iz Beograda upoznala svetsku kraljicu harfi


Poslednji intervjui Isidore Žebeljan

O opravku muzike u doba korone (RTS 18. mart 2020.)

Duh uvek nalazi načine da se ispolji, pa će tako biti i sada, a i kada sve ovo prođe. Imamo jedinstvenu priliku da se suočimo sa sobom, da počnemo da upoznajemo sebe, ako već nismo otpočeli to putovanje. Ah, divnog li životnog zadatka.

O srpskom društvu (Portal Direktno 14. jul 2020.)

Potpuno smo dezorijentisani kao na brodu divljaka.Razlog tome je što nikada ništa iz naše modernije istorije nije raščišćeno - ni to da su ratovi izgubljeni, ni ko su zločinci, a ko lopovi, ubice ili lažovi.

Taj smrad truleži nezakopanih leševa prošlosti okružio nas je tako da, kao u Hadu, decenijama tumaramo po gnjecavom, ranjenom, skorelom telu Srbije, potpuno izgubivši veru.


Biografija Isidore Žebeljan

Rođena je u Beogradu 27. septembra 1967. godine.

Kompoziciju je studirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi akademika Vlastimira Trajkovića, a od 2002. bila je profesorka kompozicije na istom fakultetu.

Za dopisnu članicu Srpske akademije nauka i umetnosti izabrana je 2006, a za redovnu 2012. godine.

Žebeljan je bila i članica Svetske akademije umetnosti i nauke.

Komponovala je muziku za četrdeset pozorišnih predstava u Srbiji i inostranstvu, i tri puta joj je dodeljen Sterijina nagrada.

Neka od njenih najvažnijih dela su opere Zora D, Maratonci i Dve glave i devojka", orkestarska dela Konji Svetog Marka i Zujte strune i ciklus pesama za glas i orkestar „Rukoveti".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?