Majkl Džekson i seksualno zlostavljanje: Sud odbacio tužbu protiv kompanija pokojnog "Kralja popa"

Džejms Sejfčak tvrdio je da je Majkl Džekson zlostavljao njega i drugu decu.

 

 

 

Majkl Džekson
Getty Images
Majkl Džekson i Džejms Sejfčak kao desetogodišnjak snimljeni 1988. godine

 

 

 

Sud u Americi odbacio je tužbu Džejmsa Sejfčaka koji je tvrdio da su kompanije Majkla Džeksona dozvolile pop zvezdi da zlostavlja njega i drugu decu.

Sejfčak rekao je da je pevač počeo da ga zlostavlja kada je imao 10 godina.

Sejfčak je 2014. godine tužio je kompanije MJJ Productions i MJJ Venture, tvrdeći da su „stvorene da bi omogućile Džeksonu da seksualno zlostavlja decu".

Ali sudija je odbacio tužbu, rekavši da kompanije nisu imale dužnost da brinu o Sejfčaku.

Džonatan Stajnsapir i Hauard Bajcman, zastupnici tuženih kompanija, rekli su za BBC: „Drago nam je što se sud saglasio da gospodin Sejfčak nije imao osnova da nastavi da insistira na tužbi".

Sejfčak je bio jedan od dvojice koji su u dokumentarnom filmu „Napuštajući Nedođiju" (Leaving Neverland) optužili pokojnu pop zvezdu za zlostavljanje.

U tužbi je Sejfčak naveo da ga je Džekson zlostavljao stotinu puta u kući ili tokom turneja na koje ga je vodio tokom osamdesetih i u ranim devedesetim godinama prošlog veka.

Džeksonove kompanije stvorene su da bi vodile računa o njegovoj karijeri.

Ali u tužbi je izneta tvrdnja: „Prikrivena svrha ovih preduzeća bila je da organizuju seksualno zlostavljanje dece tako što su bile su zadužene za pronalaženje, namamljivanje i zavođenje žrtava".

Sejfčak se pojavio sa Džeksonom u čuvenoj reklami za osvežavajuće piće Pepsi i često je izlazio na binu sa pevačem tokom koncerata.

Vins Finaldi, advokat tužioca Sejfčaka, rekao je za BBC: „On je bio zaposlen kod njih, bio je unajmljen kao plesač i zabavljač na sceni. Budući da je bio maloletan i da je radio za njih, oni su imali dužnost da ga zaštite. To je naš argument."

Nastavak dokumentarnog filma „Napuštajući Nedođiju"?

Kalifornijski sudija Mark Jang nije uvažio ovaj argument tužilačke strane, navodeći da kompanije nisu direktno bile odgovorne za izazivanje emotivnih bolova i nisu mogle da kontrolišu Džeksona, jer je on kontrolisao kompanije i sve zaposlene.

Stoga, kompanije ne mogu da budu direktni počinioci, naveo je sudija.

Sejfčak koji traži odštetu, čiji iznos nije preciziran, najavio je žalbu na presudu.

Džekson je za života kategorično negirao bilo kakvo zlostavljanje. Preminuo je 25. juna 2009. godine.

Sejfčak, (u to vreme dete) navodno je dao izjavu u svojstvu svedoka braneći Džeksona kada su se optužbe protiv pevača pojavile 1993. godine.

Advokat Finaldi u odvojenom slučaju zastupa i Vejda Robsona, takođe učesnika u dokumentarnom filmu „Napuštajući Nedođiju", a taj sudski proces bi trebalo da počne narednog leta.

Reditelj dokumentarnog filma Den Rid navodno pravi nastavak o pravnim bitkama Sejfčaka i Robsona protiv Džeksona.

U sredu je „Dedlajn" (Deadline) objavio da su Džeksonove kompanije preduzele pravne mere protiv reditelja.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Ivana

    26.10.2020 10:04
    Umorna od nepravde
    Samo objavljujete komentare idiota koji vjeruju u laži. Glupost nema granica. Sramota!

    Majkl je bio previše dobar za ovaj svijet. Zauvijek n e v i n!!!
  • mila

    23.10.2020 11:53
    Nije nevin jer je imao novac na koji je neko bacio oki i hteli su da ga se ratosiljaju da bi prisvojili njegove pare. Kada sve podele proglasiće ga nevinim.
  • @Gloginje

    23.10.2020 01:23
    ne lupaj
    Nije nevin? Nego sta je? FBI je detaljno sve istrazio nista nisu nasli, kad je ranije tuzba bila takodje nista nisu nasli. Ako tebe neko kome zafali para optuzi jer si bogat i poznat pa ces mozda ici i na nagodbu samo da te se ne blati po medijima, da si zlostavljao neko dete onda verovatno i to znaci da ni ti nisi nevin, jer eto, neko te je optuzio?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC