Tejlor Svift i Skuter Braun: "Prodao je moju muziku investicionoj kompaniji bez mog znanja"

Pevačica je potvrdila navode da su prava na njenih šest albuma prodata investicionoj kompaniji.

 

Tejlor Svift i Skuter Braun
Getty Images
Svift (levo) pokušava da povrati njena prava master snimanja od Brauna (desno) otkako ih je kupio prošle godine

 

Američka pevačica Tejlor Svift potvrdila je da muzički mogul Skuter Braun prodao prava na njenih šest albuma.

Američki Varajeti prvi je pisao o tome da je Braun prodao prava, to jest, originalne mastere jednom investicionom fondu.

U članku piše da se smatra da je vrednost prodaje više od 300 miliona dolara.

Tejlor Svift je napisala na Tviteru da je ovo „drugi put da se njena muzika prodaje bez njenog znanja".

Ovo je najnovija informacija u sporu između Svift i Brauna- pevačica ga je ranije optužila da pokušava da „uništi" njeno muzičko nasleđe.

Braun nije odgovorio Svift niti je dao izjavu povodim članka u Varajetiju. BBC je poslao imejel Braunu kako bi dobio komentar.

Svift je potpisala ugovor sa izdavačkom kućom Big Mašin 2004. godine uz odobrenje za vlasništvo nad originalnim snimcima na njena prva šest albuma, a da za uzvrat dobije gotovinski avans na početku karijere.

U muzičkoj industriji, vlasništvo nad originalima znači da vlasnik može da radi s pesmom ili albumom šta želi- može da je koristi u reklamne svrhe ili je proda nekoj platformi za striming. Vlasnici popularnih pesama mogu da zarade mnogo novca.

Braun je kupio Big Mašin u junu 2019. godine, a samim tim i rad pevačice. Od tada su on i Svift u pravnoj borbi oko toga ko je vlasnik muzike.

U izjavi je Svift rekla da aktivno pokušava da dobije vlasništvo nad muzikom, a tokom prošle godine je čak s Braunom započela i pregovore.

Dodala je da je Braunov advokatski tim želeo da ona potpiše dogovor o neotkrivanju poverljivih informacija u kome piše „Nikad neću reći lošu reč o Skuteru Braunu osim ako nije nešto pozitivno".


Onda je pre nekoliko nedelja Svift napisala da su je kontaktirali iz privatne akcionarske kompanije Šemrok Holdings da je obaveste da su kupili njenu muziku i album od Brauna.

Dok je razmišljala o partnerstvu sa Šemrokom, shvatila je da će pod tim uslovima Braun i dalje godinama ubirati profit od njene muzike.

„Jednostavno mi savest ne dozvoljava da radim u Braunovu korist", napisala je u pismu koje je poslala kompaniji i koje je dodala u tvit.

Rekla je i da je počela ponovo da snima staru muziku i zahvalila se obožavaocima na podršci.

„Mnogo vas volim, samo ću nastaviti da krstarim, kako već kažu".

Svift i Braun godinama imaju loše odnose.

Kada je njegova kompanija Itaka Holdings platila 300 miliona dolara za izdavačku kuću u kojoj je bila Svift, ona je to doživela kao da joj neko „oduzima životno delo na agresivan način".

Optužila je Brauna, koji je menadžer Arijani Grande, Džastinu Biberu i Demi Levato- za neprestano, manipulativno maltretiranje.

Ali je Braun prošle godine rekao magazinu Varajeti da je spor „izmakao kontroli" pošto su on i članovi njegove porodica dobili pretnje smrću.

„Mislim da na svetu postoji mnogo stvarnih problema i mislim da se o tim problemima može razgovarati iza zatvorenih vrata i prilično lako ih rešiti i to je nešto što želim da radim narednih šest meseci" rekao je u izjavi.

 

Skuter Braun sa suprugom
Getty Images
Skuter Braun sa suprugom, aktivistkinjom Jael Koen

 


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC