Politika, tuča i Tajvan: Opozicioni poslanici gađali premijera svinjskim crevima ljuti zbog olakšica uvoza mesa iz SAD

Opozicioni zakonodavci bacali su iznutrice ogročeni usled spora oko olakšica za uvoz mesa uz Amerike.
MP throwing pigs intestines in parliament
Reuters
Svađe u parlamentu nisu neuobičajena pojava na Tajvanu

Opozicioni poslanici u parlamentu Tajvana bacali su svinjska creva tokom žučne rasprave oko ublažavanja uvoza svinjskog mesa iz Sjedinjenih Američkih Država.

Oni se protive nedavnoj vladinoj odluci da dozvoli uvoz američke svinjetine koja sadrži raktopamin - aditiv zabranjen za svinje na Tajvanu i u Evropskoj uniji.

Opozicioni poslanici tvrde da raktopamin predstavlja pretnju po zdravlje, ali vladajuća stranka negira optužbe i pozvala je na mirnu i racionalnu raspravu.

U tajvanskoj skuštini tuče nisu retkost.

Poslanici glavne tajvanske opozicione stranke Kuomintang (KMT) bacili su u petak kante svinjskih creva prema premijeru Su Ceng-Čangu kako bi ga sprečili da odgovara na pitanja u parlamentu.

Bilo je i razmene udaraca između pojedinih poslanika.

Tuča je bila kratka, ali žustra, a sukobili su se poslanici KMT-a i Čen Po-Vei, male tajvanske partije, izvestila je novinska agencija Rojters.

Predstavnici vladajuće Demokratske napredne stranke (DPP) osudili su protest opozicije, nazivajući ga „odvratnim" i ujedno „rasipanjem hrane koja je usmrdela" parlament dok su tražili povratak mirnoj raspravi.

Pigs intestines on parliament floor
Reuters
Vladajuća stranka je rekla da ovakav protest predstavlja bacanje hrane

Vašington je pozdravio avgustovsku odluku tajvanskog predsednika Cai Ing-vena da od 1. januara olakša uvoz svinjskog mesa iz SAD.

Ali ovaj potez razbesneo je opoziciju, koja je posle niza nedavnih skandala izrazila zabrinutost zbog bezbednosti hrane.

Proteklog vikenda u tradicionalnim godišnjim demonstracijama „Jesenja borba", demonstranti su nosili džinovsku svinju na naduvavanje u znak protesta zbog vladinih olakšica prema SAD.

Aditiv raktopamin trenutno je zabranjen za svinjsku upotrebu na Tajvanu, kao i u Kini i Evropskoj uniji, zbog zabrinutosti za bezbednost životinja i ljudi.


Kad gude postanu ljubimci - život svinja kao ljubimaca i terapeutskih životinja


Tajvan je na lošem glasu u svetu zbog čestih tuča u parlamentu.

U zakonodavnom domu Iuan - ili parlamentu - izbijaju tuče, poslanici čupaju jedni druge za kose ili gađaju flašama.

Jedna od žešćih tuča izbila je jula 2017. godine kada su poslanici posezali za stolicama u međusobnom obračunu, a sve zbog prepirke oko troškova planiranih za infrastrukturne radove.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Miki

    28.11.2020 09:29
    Svi imaju petlju izuzev nas bednih!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC