Kina, istraživanje svemira i Čang'e-5: Kako je Peking izveo istorijski pohod na Mesec

Robotska sonda izvela je školski primer sletanja na površinu Meseca.
Lander
CNSA

Kina je uspešno spustila još jednu sondu na Mesec.

Njena bespilotna Čang'e-5 misija prizemljila se sa ciljem da sakupi uzorke tla i prašine i vrati ih na Zemlju.

Podvig je za metu imao Mons Rumker, visoki vulkanski kompleks u oblasti svetle strane meseca poznatoj kao Oceanus Procellarum.

Od sonde se očekuje da narednih nekoliko dana provede proučavajući okruženje i sakupljajući površinske materijale.

Ona ima brojne instrumente na raspolaganju za to, uključujući kameru, spektrometar, radar, lopaticu i bušilicu.

Namera je da spakuje oko dva kilograma „zemlje", iliti regolita, i pošalje ga u letilicu u orbiti koja potom može da transportuje ove uzorke na Zemlju.

Prošlo je 44 godine otkako je poslednji put ovo postignuto. To je izvela sovjetska misija Luna 24, koja je pokupila nešto manje od 200 grama materijala.

Shadow of landing leg
CNSA
Senka sonde na površini Meseca

Za razliku od lansiranja misije pre nedelju dana, kineski televizijski kanali nisu uživo prenosili sletanje.

Tek kad je prizemljenje potvrđeno, prekinuli su redovan program da bi saopštili vest.

Brzo su objavljene fotografije spuštanja, a poslednji kadar prikazuje jednu nogu sonde kako baca senku na prašnjavu površinu Meseca.

Američka svemirska agencija čestitala je Kini. Vrhovni naučni zvaničnik NASA, doktor Tomas Zurbuken, rekao je da se nada da će međunarodna istraživačka zajednica na kraju dobiti priliku da prouči uzorke koji budu poslati kući.

„Kad se uzorci sakupljeni na Mesecu vrate na Zemlju, nadamo se da će svi imati koristi od mogućnosti da prouče ovaj dragoceni tovar koji bi mogao da unapredi međunarodnu naučnu zajednicu", tvitovao je on.


sefsef
BBC

„Naslagana" svemirska letelica Čang'e-5 teška 8,2 tone lansirana je iz svemirske luke Venčang u južnoj Kini 24. novembra (po lokalnom vremenu).

Stigla je iznad Meseca tokom vikenda, a potom ušla u njegovu orbitu i prepolovila se.

Jedna polovina - servisno vozilo i povratni modul - ostala je u orbiti, dok se segment sletanja-uzletanja spremio za pokušaj prizemljenja.

Descent
CNSA
Još jedan kadar koji je uhvatila kamera na Čang'e-5 sondi prilikom sletanja

Kineska svemirska agencija saopštila da je taj element sletanja-uzletanja pristao u 15:11 po Griničkom vremenu (23:11 po kineskom standardnom vremenu). Precizna pozicija javljena je kao 51,8 stepena zapadne geografske dužine i 43,1 stepena severne geografske širine.

Uspeh Čang'e-5 usledio je posle dva prethodna kineska sletanja na Mesec - onog koji je izveo Čang'e-3 2013. godine i Čang'e-4 prošle godine. Obe ranije misije sadržale su statički element sletanja i mali rover.

Chang'e-4
CNSA
Kina je prethodno na Mesec spustila rover

Ukupno nešto manje od 400 kilograma sakupljenih stena i tla preuzeli su američki astronauti iz Apola i sovjetski robotski program Luna - ogromna većina ovih materija vratila se sa misijama sa ljudskom posadom.

Ali svi ti uzorci bili su veoma stari - više od tri milijarde godina. Materijali sa Mons Rumkera, s druge strane, obećavaju da neće biti stariji od 1,2 ili 1,3 milijarde godina. A to bi trebalo da pruži dodatne uvide u geološku istoriju Meseca.

Uzorci će takođe naučnicima omogućiti da preciznije kalibriraju „hronometar" koji koriste da bi odredili starost površine na bližim planetama Sunčevog sistema.

To se radi brojanjem kratera (što je više kratera, površina je starija), ali zavisi od konačnih datiranja na više lokacija, a Apolovi i sovjetski uzroci bili su ključni za ovo. Čang'e-5 će pružiti dodatni reper za datiranje.

Izveštaji iz Kine ukazuju na to da pokušaj da se povrate uzorci tla neće trajati duže od nekoliko dana. Svi sakupljeni materijali biće lansirani nazad u orbitu u uzletnom delu mehanizma za sletanje, a potom prebačeni u servisno vozilo i stavljeni u povratni modul.

Orbiter će sprovesti povratni modul blizu Zemlje, ispalivši ga za ulazak u atmosferu i sletanje u oblasti Sizivang, na pašnjake autonomne oblasti Unutrašnje Mongolije. Tu se i kineski astronauti vraćaju na Zemlju.

„Čang'e-5 je veoma složena misija", komentarisao je doktor Džejms Karpenter, naučni koordinator za ljudska i robotska istraživanja pri Evropskoj svemirskoj agenciji.

„Smatram izuzetno impresivnim ono što pokušavaju da urade. I mislim da je fascinantno gledati taj sistematski pristup korak po korak, povećanje njihovih istraživačkih sposobnosti - od ranih Čang'e misija sve do ove najnovije."


Pogledajte kako je Nasina letelica Oziris-Reks pokupila uzorke asteroida:


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC