Rusija i Navaljni: Istraživanje navodi da su ruski agenti umešani u trovanje opozicionara

Novinarsko istraživanje ukazuje na umešanost Federalne službe bezbednosti u napadu na Putinovog kritičara.
aleksej navaljni u bolnici u berlinu
Reuters/Instagram
Navaljni je u septembru otpušten iz bolnice

Ruski obaveštajci optuženi su za trovanje istaknutog opozicionara Alekseja Navaljnog u istraživanju objavljenom u ponedeljak.

U avgustu je Navaljni - kritičar predsednika Vladimira Putina - otrovan nervnim agensom „novičok".

On je optužio je Putina da je naredio napad, što Kremlj negira.

Istraživački novinari portala Bellingcat i ruskog portala The Inside sada su objavili izveštaj koji implicira da su u incident umešani agenti Federalne služba bezbednosti (FSB).

Prema istraživanju - sastavljenom uz pomoć Si-En-En i nemačkog lista Špigl - grupa operativaca iz ruske državne obaveštajne organizacije pratila je Navaljnog tri godine.

U istraživanju su identifikovana trojica muškaraca koji su pratili Navaljnog kada je putovao u Tomsk, gde je na kraju otrovan.

Takođe su otkriveni i podaci o telefonima i putovanjima koji „snažno ukazuju da je pokušaj trovanja u avgustu bio naložen u najvišim ešalonima Kremlja".


Oni navode da je i ranije verovatno bilo pokušaja trovanja Navaljnog - i otkrivaju da se njegova supruga Julija Navaljnaja imala slične simptome kao i njen suprug samo dva meseca pre trovanja „novičokom".

Aleksej Navaljni, koji je u septembru pušten iz bolnice u Berlinu, gde mu je pružena pomoć posle trovanja, na Tviteru je posle objavljivanja teksta napisao: „Slučaj zatvoren".

„Znam ko je pokušao da me ubije", napisao je. „Znamo imena, znamo rang koji imaju i imamo fotografije."

Kremlj još nije odgovorio na navode.

Zvaničnici Kremlja više puta su porekli da imaju bilo kakvu ulogu u napadu i tražili su dokaze da je Navaljni otrovan.

Ko su agenti?

Izveštaj objavljen u ponedeljak detaljno opisuje specijalnu jedinicu FSB-a specijalizovanu za toksične supstance. Navodi se da je reč o Institutu za kriminalistiku FSB, inače poznatom kao Istraživački institut - 2 ili Vojna jedinica 34435.

Istražujući telefonske razgovore i podatke o putovanjima, istražitelji su mogli da prate pripadnike ove jedinice i kako su navodno godinama pratili Navaljnog i njegov tim.

Počev od 2017. godine - pošto je Navaljni objavio da planira da se kandiduje za predsednika - operativci su pratili opozicionog lidera na više od 30 letova u trogodišnjem periodu, navodi se u izveštaju.

Navode se imena trojice muškaraca koji su u avgustu za Navaljnim otišli u sibirski grad Tomsk, gde je na kraju i otrovan: lekari Aleksej Aleksandrov, Ivan Osipov i Vladimir Panjajev.


Navodno ih je podržalo još najmanje pet operativaca, od kojih su neki takođe otišli u Tomsk. Istražitelji veruju da tim vodi vojni naučnik pukovnik Stanislav Makšakov.

Da li su otrovali Navaljnog?

Analizom telefonskih poziva i podataka o putovanjima tima FSB, istraživanje je pokazalo da su članovi bili u Tomsku u kom je Navaljni otrovan.

U nekim slučajevima, pozivi sa mobilnih telefona pokazuju da su bili udaljeni nekoliko minuta od njega i njegovog tima u gradu. Mapa objavljena u izveštaju pokazala je da je telefon jednog od agenata udaljen šest minuta vožnje od hotela u kom je Navaljni odseo.

Prikazuje mnoštvo poziva i tekstualnih poruka od agenata nadređenima. Bilo je i niza poziva u satima neposredno pošto je Navaljnom pozlilo na letu za Omsk.

U istraživanju je objavljeno da je možda bilo i ranijih pokušaja trovanja.

Njegova supruga Julija se razbolela kada je par u julu putovao na romantično putovanje u Kalinjingrad, iznenada otkrivši da je „gotovo nemoguće da ustane" i oporavila se tek sledećeg jutra.

porodica navaljni
Reuters
Slične simptome ranije je imala i supruga Alekseja Navaljnog

Tri člana ekipe FSB-a navodno su rezervisala letove za taj grad kada je par putovao. Svi su razgovarali telefonom nekoliko puta sa pukovnikom Makšakovom neposredno pred njihove letove.

„S obzirom na ovaj neverovatan niz slučajnosti, čini se da teret dokazivanja nevinosti leži isključivo na ruskoj državi", zaključuje se u izveštaju.

Bellingcat je takođe objavio hronologiju koja prikazuje kretanje agenta FSB-a uporedo sa kretanjem Alekseja Navaljnog i njegovog tima, kao i izveštaj koji prikazuje njihovu metodologiju za istragu.

Sajt je prethodno imenovao agente ruske vojne obaveštajne agencije GRU koji su 2018. godine navodno otrovali Sergeja i Juliju Skripalj u Solzberiju.


Analiza Stiva Rosenberga, dopisnika iz Moskve

Ovo je fascinantno i detaljno istraživanje koje govori dosta o Rusiji Vladimira Putina.

Ono pokazuje da „tajno" FSB odeljenje nije toliko „tajno" kada su istraživački timovi imali pristup podacima mobilnih telefona i letova.

Podvlači da su ogromni resursi uloženi u praćenje Navaljnog od 2017 - članovi tima pratili su ga na više od 30 putovanja širom Rusije.

Ali činjenica da je - bez obzira na te resurse - najglasniji kritičar Kremlja i dalje živ, ukazuje da bezbednosne strukture nisu baš dobro podmazana mašina.

Navaljni tvrdi da su vlasti „uhvaćene na delu".

Ali ne očekujte da će Kremlj podići ruke i izjaviti „Uhvatili ste nas!"

Suočena sa kritikama - bilo kod kuće ili u inostranstvu - reakcija Moskve je da negira sve. I da nastavi da negira sve: bez obzira na to koliko se dokaza izvodi.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC