Srbija, fudbal i Miljan Miljanić: Patrijarh ili grobar jugoslovenskog fudbala

Jedni ga vole, drugi ne, ali jedno je sigurno - priča o Miljanu Miljaniću je priča o srpskom i jugoslovenskom fudbalu.
Miljan
Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Kum, patrijarh, otac, modernizator, grobar - uz ime Miljana Miljanića lepe se brojni epiteti oko kojih ljubitelji fudbala i dalje ne mogu da se usaglase.

Ipak, jedno je sigurno - teško da je neko toliko uticao na fudbal na ovim prostorima kao Čiča, kako su ga svi zvali.

Tokom bogate karijere prvo je kao trener vodio Crvenu zvezdu i slavni Real Madrid, bio je i selektor „plavih", da bi kasnije kao dugogodišnji predsednik Fudbalskog saveza bio čovek od koga je sve polazilo i koji se za sve pitao.

„Malo ko je imao toliko znanja o fudbalu kao Miljan… Baš mi je drago što pišeš o njemu, on to zaslužuje", kaže za BBC na srpskom Vladimir Petrović Pižon, četvrta Zvezdina zvezda.

„On je neko ko je na ove prostore doneo potpuno novi pogled na fudbal", dodaje Ivan Ćurković, bivši igrač i predsednik fudbalskog kluba Partizan.

Miljan Miljanić preminuo je na današnji dan 2012. godine. Ovo je njegova priča.

  • mile

    14.01.2021 07:09
    Prodo je sve sto se moglo prodati . Bio je naj veci trgovac igracima I kojecim u svoje vreme.
  • vecna mu slava!!!

    13.01.2021 22:07
    Grobar je za klince i duduke, bilo je gresaka sa njegove strane naravno, oko toga nema sumnje, najociglednija je Santrac na mestu selektora koji nije bio dostojan toga, a tad smo imali i boljih izbora (Antic, Boskov, koji je kasnije dosao, Bora Milutinovic itd.) pa su igraci sami birali ekipe tada. No, neko ko se protivio Mirku Marjanovicu i Arkanu i njemu slicnima (upravo onome sto je vec godinama unazad problem ne samo u fudbalu vec i u sportu kod nas generalno, mafija i politicari u klubovima) i da su njegovi naslednici u tome istrajali ne bi bilo ovako u nasem fudbalu kako jeste. Sa njim je neuspeh bila nokaut faza nekog takmicenja, a sada ne mozemo ni na kontinentalno prvenstvo otici, medju 24 evropske ekipe. Zadnje evropsko na koje smo otisli je upravo bilo pre 20 godina kad je jos Cica bio predsednik saveza. Zadnje velike trenere odavde je lansirao savez stare Jugoslavije pod njim, kao i generacija igraca, uostalom, njegova velicina se vidi po tome ko mu je bio na sahrani, od velikih imena odavde do direktora Real Madrida. A sada 20 godina gledamo unistavanje i sada kao slag na tortu Kokezu kao krunu onoga protiv cega se Cica borio.
  • Dejan

    13.01.2021 19:21
    Naravno da je grobar Srpskog fudbala a ovi sad su njegovi ucenici. Kad god je on vodio ekipu jos kao trener uvek je bilo mesetarenja i los odnos u ekipi pred svako takmicenje na koje se kvalifikujemo. To se nastavilo kad je bio funkcioner u FS a ja bih dodao,prava ona komunjara,tipican primer lika koji su i upropastili prethodnu drzavu i doveli do krvavog sukoba na kraju svega.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?