Australija, ptice i zdravlje: Golub koji je prešao Pacifik mora da bude ubijen

Zvaničnici kažu da ptica, za koju se veruje da je stigla teretnim brodom, predstavlja biološki rizik.
golub
Reuters
Zvaničnici veruju da je ptica došla teretnim brodom

Golub koji je putovao preko Tihog okeana do Australije trebalo bi da bude ubijen pošto je prekršio stroga pravila karantina.

Ptica je navodno nestala tokom trke u američkoj saveznoj državi Oregon krajem oktobra, da bi se skoro dva meseca kasnije pojavila u Melburnu.

Zvaničnici kažu da golub, koji je dobio ime Džo, predstavlja „direktan rizik po biološku sigrunost" za australijsku populaciju ptica i industriju živine.

Ptica će biti uhvaćena i ubijena.

Stanovnik Melburna Kevin Seli-Berd kaže da je pronašao pticu u dvorištu 26. decembra.

„Bio je prilično iscrpljen, pa sam mu ostavio izmrvljen keks", rekao je novinskoj agenciji AP.

Internet pretragom on je otrkio da je ptica, čiji vlasnik živi u Alabami, poslednji put viđena tokom trke golubova u zapadnoj američkoj državi Oregon.

Posle pisanja medija u Australiji o tome da se Džo pojavio, kontaktirali su ga zvaničnici zabrinuti zbog opasnosti od zaraze.


Kad ptice sakupljaju otpad


Golub još nije uhvaćen, a zvaničnici iz Odseka za poljoprivredu, vode i životnu sredinu saopštili su da će biti uhvaćen i ubijen zbog opasnosti inficiranja lokalnih ptica.

„Bez obzira na poreklo, bilo kojoj pripitomljenoj ptici koja ne ispunjava uvozni zdravstveni status i koja nije testirana, nije dozvoljeno da ostane u Australiji", saopštio je portparol odeljenja.

„Jedini mogući ishod za upravljanje rizikom biološke sigurnosti je humano uništavanje ptice."

Nije poznato kako je ptica uspela da pređe skoro 13.000 kilometara od zapadne obale SAD-a do Australije, ali zvaničnici veruju da se golub ipak malo prevezao i na palubi teretnog broda.

Iako je moguće legalno uvesti golubove u Australiju, postupak je težak i može koštati desetine hiljada dolara, a duže od decenije nijedan golub nije legalno uvezen iz SAD.

Golub Džo nije prva životinja koja se suočava sa problemima zbog australijskih strogih zakona o uvozu životinja.

Glumci Džoni Dep i njegova tadašnja supruga Amber Herd morali su da objave video izvinjenje pošto su ilegalno doveli pse Pistol i Bu u zemlju privatnim avionom 2015. godine.


Ptice koje ubija plastika


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Golubar

    14.01.2021 19:35
    Магарећa посла
    Који идиотизам. Шта раде заштитници природе. Што се не побуне. Могли би ga држати у карантину ако треба и шест месеци. Голуб писмоноша дневно поједе 30 грама зрнасте хране ако је у такмичарском систему. Затворен у кавезу не би трошио више од 20 грама хране. Остали трошкови смештаја су још мало минерала и вода. Значи један месец килограм хране , шест месеци шест кг. 10 кг голубије смеше свуда у свету па и у Аустралији не би прешло вредност од 10 долара. Мислим да би се нашао и неки љубитељ који би га хранио .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC