Rusija, suđenje i opozicija: Odbačena žalba Navaljnog povodom zatvorske kazne

Ovo je prvo od dva sudska zasedanja zakazana za subotu, a povodom slučajeva koji se vode protiv Putinovog kritičara Alekseja Navaljnog.
Russia's Alexei Navalny appears in court in Moscow, Russia
EPA
Ovo je prvo od dva sudska zasedanja zakazana za subotu, a povodom slučajeva koji se vode protiv Alekseja Navaljnog

Lider ruske opozicije Aleksej Navaljni izgubio je u žalbenom postupku na presudu kojom je osuđen na kaznu zatvora nakon što je prekršio uslovnu kaznu.

Navaljni je prošlog meseca uhapšen po sletanju u Rusiju, vraćajući se iz Nemačke gde je bio na lečenju nakon trovanja nervnim agensom novičok.

Putinov kritičar optužio je predsednika Rusije za pokušaj trovanja, ali i za fabrikovanje slučaja u kojem je Navaljni osuđen na zatvor.

Kremlj je odbacio optužbe za umešanost u trovanje.

Navaljni je kažnjen zatvorom zbog kršenja uslovne kazne, na koju je osuđen 2014. godine, a koja ga je obavezala da se redovno javlja policiji u Moskvi.

U obraćanju pred sudom, Navaljni je uporedio svoj slučaj sa biblijskim epizodama, ali i pričom o Hariju Poteru, u pokušaju da dočara „apsurdnost" optužbi da se nije javljao u policiju za vreme oporavka nakon trovanja.

„Ceo svet zna gde sam bio", rekao je Navaljni.

„Kada sam se oporavio, kupio sam avionsku kartu i vratio se kući."

Međutim, sudija je u subotu donela pravosnažnu osuđujuću presudu, pa će Navaljni kaznu izdržavati u zatvoru.

Sud je, doduše, od trogodišnje zatvorske kazne oduzeo šest nedelja koje je Navaljni proveo u pritvoru kada je prvi put osuđen.

Navaljnog u subotu čeka još jedan izlazak pred sud, povodom optužbi da je povredio ugled veterana Drugog svetskog rata koji je javno pohvalio Putina.

Evropski sud za ljudska prava, čiji je Rusija takođe član, apelovao je da Navaljni bude pušten iz zatvora zbog strepnji po njegov život, ali je Rusija odgovorila da bi tako nešto bilo „nezakonito".

Pristalice Navaljnog smatraju da ovi sudski procesi predstavljaju pokušaj ućutkivanja Putinovog kritičara i obeshrabrivanja njegovih političkih ambicija.

Russia's Alexei Navalny appears in court in Moscow, Russia
EPA

Navaljni je već neko vreme trn u oku predsednika Rusije, što je nedavno kulminiralo optužbama protiv Putina za korupciju i izgradnju luksuznog dvorca na Crnom moru.

Politički saveznici Navaljnog spremaju se za parlamentarne izbore, gde će se kandidovati protiv partija bliskih Kremlju,

Putin je u četvrtak upozorio na pokušaje stranog mešanja u izborni proces.

Evropski ministri spoljnih poslova sastaju se u ponedeljak kako bi razgovarali o uvođenju novih sankcija protiv Rusije povodom slučaja Alekseja Navaljnog.

Članice EU su podeljene, a Nemačka nastavlja izgradnju gasovoda Severni-tok 2, koji će omogućiti direktan transport ruskog gasa u Nemačku.

Gasovodu se protive Poljska i baltičke zemlje.

Litvanski zvaničnici su u petak zatražili da izgradnja Severnog-toka 2 treba da bude pauzirana dok se ne završe parlamentarni izbori u Rusiji, zakazani za septembar 2021. godine.


Vladimir Putin: Najdugovečniji lider u modernoj istoriji Rusije


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC