Životinje: Severni kardinal - "poluženka, polumužjak" uslikan u Pensilvaniji

Džejmi Hil je rekao da je prilika da zabeleži neverovatne fotografije severnog kardinala bila ona koja se dešava „jednom u životu".

 

Northern cardinal bird
Jamie Hill

 

Pticu za koju se veruje da je poluženka, polumužjak, uslikao je ljubitelj pernatih životinja u Pensilvaniji, pojurivši napolje sa fotoaparatom kada je čuo da je jedna prijateljica primetila severnog kardinala.

Iako nisu potpuno nečuvene, ptice mešovitog pola su retke.

Mužjaci kardinali su svetlo crvene boje, a ženke su bledo smeđe, što ukazuje na to da je ova jedinka možda mešavina dva pola.

Penzionisani ornitolog Džejmi Hil, 69, rekao je za BBC da je to bio „susret kakav se dešava jednom u životu, jednom u milion puta."

Hilova prijateljica mu je rekala da je videla da „neobična ptica" dolazi do njenih ptičjih hranilica okrugu Voren u Pensilvaniji.

U početku se Hil pitao da li je ptica leucistička - termin koji znači da ta jedinka ima manjak pigmentacije u perju, ali onda ne bi bila pola ženka, pola mužjak.

Ali kada je video slike koje mu je poslala preko mobilnog telefona, posumnjao je da je reč o bilateralnom ginandromorfizmu, što znači da ptica ima i funkcionalni jajnik i jedan funkcionalni testis.


  • Pogledajte i video o jedinom „muzičaru" u životinjskom svetu

 

Northern cardinal
Jamie Hill

 

Posetio je dom gde je kardinal primećen.

Nije prošao ni sat, uspeo je da uslika neobičnu pticu.

„Pošto sam je fotografisao, srce mi je lupalo narednih pet sati dok nisam stigao kući i obradio digitalne slike da vidim šta zapravo imam", objasnio je Hil.

„Skoro dve decenije tragao sam za detlićem sa kljunom od slonovače za kojeg se dugo verovalo da je izumro, a fotografisanje ove retke verzije jedne od naših najuobičajenih ptica iz dvorišta, ovog ginandromorfnog severnog kardinala, bilo mi je gotovo jednako uzbudljivo kao što mislim da bi bilo ako bih zaista pronašao tog detlića", rekao je on.

 

Jamie Hill has been bird-watching for 48 years
Jamie Hill
Džejmi Hil se bavi posmatranjem ptica već 48 godina

 

Ptice koje su polumužjaci, poluženke su veoma redak fenomen, objašnjava Brajan Pir, profesor sa Univerziteta u Zapadnom Ilinoisu.

On je u Americi istraživao severne kardinale koji imaju i ženske i muške karakteristike.

Ali, navodi, kod nekih vrsta ovaj fenomen može da prođe potpuno neopaženo.

 

Northern cardinal
Jamie Hill

 

„Bilateralni gindromorfizam je očigleno prouzrokovan tokom ćelijskih deoba", kaže on.

„Jaje i njegovo pripadajuće polarno telo se oplođuju odvojenim spermatozoidima, a rezultat toga je jedinka koja je muško-ženska himera".

Ovo verovatno nije prvi severni kardinal koji je uočen u toj oblasti.

Godine 2019, jedan par je uočio sličnu pticu, navodi sajt časopisa Nacionalna geografija.

Hil smatra da bi čak moglo da se radi o istoj ptici.

Profesor Pir ističe da su severni kardinali veoma često ptice hranioci u Severnoj Americi.

Pošto je lako videti razliku između mužjaka i ženki, nije teško uočiti ni muško-žensku jedinku.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Joki

    02.03.2021 17:28
    Ne mora da znaci
    da je pola/pola (sta god to znacilo) ili da je hermafordit. Genetske kombinacije su moguce u svim pravcima, tako da ova ptica moze biti i himera ili cak ni to , nego je prosto deo DNK vezan za perje i boje tako iskombinovan odredjenom mutacijom. Ma koliko retko bilo desava se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC