Amerika i politika: Mišel Obama korak bliže odlasku penziju

Ona je u razgovoru za časopis Pipl rekla da zajedno sa suprugom radi na osnivanju fondacije, kako bi mogli da provode što više vremena zajedno kada se povuku iz javnog života.
Former US first lady Michelle Obama gestures on stage of the Royal Arena in Copenhagen on April 9, 2019 during a tour to promote her memoir "Becoming"
AFP

Mišel Obama, nekadašnja Prva dama Amerike, rekla je da se u ovom trenutku „polako približava penziji" i da pažljivije bira projekte u kojima učestvuje.

Ona je u razgovoru za časopis Pipl rekla da zajedno sa suprugom radi na osnivanju fondacije, kako bi mogli da provode više vremena zajedno kada se povuku iz javnog života.

Otkako su napustili Belu kuću, oboje su ostali aktivni u političkom životu, a učestvovali su i u predsedničkoj kampanji Džoa Bajdena.

U medijima se povremeno nagađalo i da će se Mišel Obama kandidovati za predsedničku funkciju.

Ona je u poslednjem intervjuu otvoreno govorila o tome kako je njena porodica proživljavala pandemiju.

Ćerke bračnog para Obama imaju 19 i 22 godine i obe su studentkinje.

„Trebalo je da devojke napuste naše porodično gnezdo" ,rekla je ona.

„Na neki način sam i proslavila to kako gradimo naše živote i što sam dobila neku vrstu emotivnog prostora da se oprostim od njih, a sad su se vratile".

Navela je da su iskoristili vreme kao porodica da nadoknade neke zajedničke trenutke.

Otkrila je da je krenula na plivanje i časove pletenja.

Tramp nam je ostavio mnogo posla

Pedesetsedmogodišnja Mišel Obama osvrnula se i na sopstvene komentare od prošle godine kada je rekla da je tokom pandemije imala problema sa depresijom.

„Tada sam imala dosta briga, policija koje je neprestano ubijala crne ljude - setite se samo osmominutnog snimka smrti Džordža Flojda", rekla je ona, aludirajući na postupanje policije koje je dovelo do smrti Afroamerikanca u Minesoti što je iniciralo velike proteste širom SAD.

„Treba se suočiti sa tim, a da ne govorim o tome što smo se našli u karantinu - depresija je potpuno razumljiva u takvim trenucima".

Obama je ocenila da je Amerika prodisala posle odlaska Donalda Trampa sa mesta predsednika, ali da celu naciju čeka veliki posao.

„Zato smo Barak i ja, kroz rad Fondacije Obama, skoncentrisani na buduću generaciju lidera - tako da svake godine nas dvoje bude korak dalje od svetala glavne pozornice i napravimo mesta mladima".

Ćerkama je takođe saopštila da je sada korak bliže povlačenju sa javne scene.

„Barak i ja pravimo fondaciju koja će nastaviti da radi, a da mi možemo da odemo u penziju i provodimo vreme zajedno.

Barak će moći da preteruje sa golfom, a onda ću je da ga zadirkuje što preteruje sa tim jer ionako nema šta drugo da radi".

Former U.S. President Barack Obama and Former first lady Michelle Obama arrive for the swearing in ceremony of Joe Biden
Reuters
Bračni par Obama na Bajdenovoj inauguraciji

Na sajtu Fondacija navodi se da je njen cilj „inspiriše, osnaži i poveže" ljude da menjaju svet.

Fondacija nudi učešće u različitim projektima, kao i u izgradnji Obama predsedničkog centra u Čikagu.

Bračni par Obama je učestvovao u brojnim projektima posle odlaska iz Bele kuće.

Oboje su napisali memoare, a imaju i podkast na platformi Spotifaj.

Mišel Obama će nastupiti i u Netfliks lutkarskoj seriji o kuvanju za decu.

Tokom boravka u Beloj kući, nekadašnja prva dama Amerike predvodila je kampanju za poboljšanje zdravlja i ishrane dece.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.