Izbori u Nikšiću: Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića najjača, opozicija slavi pobedu

Kao prilikom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, stranka Mila Đukanovića pobedila, ali više glasova osvojila dosadašnja opozicija.
Nikšić, 14. mart 2021.
BBC
Slavlje na ulicama Nikšića pratile su brojne policijske snage

Lista Evropski tim za Nikšić, koju predvodi stranka crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, ostvarila je najbolji pojedinačni rezultat na lokalnim izborima, ali dve drugoplasirane liste imaju većinu potrebnu za formiranje vlasti, pokazuju preliminarni rezultati.

Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 18 od 41 mandata, ali je za izbor lokalne vlasti potrebno bar dvadeset mandata.

Na drugom mestu je lista koju predvodi Demokratski front (DF), Za budućnost Nikšića, sa 11 mandata, dok je trećeplasirana lista Mir je naša nacija koju predvode Demokrate sa 10 mandata.

Ove dve stranke deo su vladajuće koalicije i na državnom nivou u Crnoj Gori.

Kandidat koalicije Za budućnost Nikšića za predsednika opštine Marko Kovačević kaže da je ovim rezultatom smenjen DPS u ovom gradu.

„To je naš najveći uspeh koji smo danas ostvarili.

„Naša koalicija je zamajac velike promene koja se desila u Nikšiću", rekao je Kovačević.

Prema podacima organizacije CeMI sa oko 80 odsto biračkog tela, po jedan mandat osvojile su i liste Crno na belo koju predvodi stranka Ura vicepremijera Dritana Abazovića, kao i Narodni pokret biznismena Miodraga Dake Davidovića.

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da je „Milo Đukanović, posle 20 godina vlasti u Nikšiću, poražen".

„Ta pobeda nadrasta sva očekivanja koje su imali ljudi iz DPS i iz organizovanog kriminala, zato što su verovali da će oni večeras da proglašavaju pobedu", rekao je Mandić, čija je stranka nastupila u koaliciji Za budućnost Nikšića.

Mandić je rekao da će ta koalicija, zajedno sa trećeplasiranom listom premijera Zdravka Krivokapića i predsednika Skupštine Alekse Bečića, formirati većinu u Nikšiću.

„Stekli su se uslovi da naš mladi Marko Kovačević bude gradonačelnik Nikšića", rekao je Mandić, da bi potom pristalice ove koalicije zapevale.

Nikšić, 14. mart 2021.
BBC

Tokom večeri, na ulicama Nikšića pristalice liste Za budućnost Nikšića slavili su u automobilima i sa zastavama Srbije i nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Slavlje uz vatromet i baklje nije prestalo ni kada je u 21 čas zvanično počeo policijski čas koji je deo protivepidemijskih mera.

Na ulicama su bile prisutne snage organa reda u opremi za razbijanje demonstracija.

Nikšić, 14. mart 2021.
BBC

Izbori su održani u okolnostima pandemije virusa korona, uz mere dezinfekcije na svim biračkim mestima.

Izborni dan protekao je bez većih incidenata, mada su nezavisni posmatrači govorili o manjim problemima koji nisu uticali na rezultat.

Nikšić, izbori
BBC/Aleksandar Miladinović

Na prethodnim izborima održanim 2017. godine, ubedljivo je trijumfovao DPS koji je imao 37 mandata, dok su Socijaldemokrate (SD) Ivana Brajovića osvojile preostala četiri mandata.

Izbore su tada bojkotovale sve opozicione stranke koje se sada vraćaju na političku scenu grada.

Predsednik opštine Nikšić od novembra 2020. godine je Milutin Simović iz DPS-a, koji je do tad obavljao funkciju ministra u prethodnoj vladi Duška Markovića.

Izbori u Nikšiću bili su prvi lokalni izbori nakon što je u avgustu prošle godine stranka Mila Đukanovića izgubila kontrolu nad Vladom Crne Gore, a koaliciju na vlasti sačinile su liste Demokratskog fronta, Mir je naša nacija i Crno na belo.

Premijer je tada postao Zdravko Krivokapić, nestranačka ličnost koja je predvodila listu Za budućnost Crne Gore čiju je okosnicu činio Demokratski front.

Aktuelni predsednik i premijer Crne Gore Milo Đukanović i Zdravko Krivokapić rođeni su u Nikšiću.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • G

    15.03.2021 09:17
    G
    Tresla se gora rodio se miš. Milu nemogu ništa jer svi zajedno nemaju blage veze kako se vodi država. Milo ima ogromno iskustvo,veze i ogroman novac,potpomognut od zapada. U toj kombinaciji neverujem daće tako lako daga oteraju. Budimo realni!
  • Лиманац

    15.03.2021 08:54
    Срећна слобода нашем народу у Никшићу!
  • @Sever Srbije

    15.03.2021 08:37
    Sever Srbije? Znači Šumadija čestita? Ne znam otkud vi na novosadskom portalu. Mora da ste bot.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.