Fudbal, Srbija i Aleksandar Mitrović: Čovek koji je srušio rekord Stjepana Bobeka star pola veka

Fudbaler Fulama je u subotu uveče u remiju protiv Portugalije (2:2) u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo upisao 39. pogodak u reprezentativnom dresu Srbije.

 

Mitrovic
Getty Images

 

Jedan rođen u Zagrebu nekoliko godina po završetku Prvog svetskog rata, drugi u Smederevu, pre kraj 20. veka, u godinama kada je besneo građanski sukob u bivšoj Jugoslaviji.

Pa iako su Stjepana Bobeka i Aleksandra Mitrovića delile decenije, epohe, različita imena država i uređenja, zajedničko su im golovi i rekordi u dresu fudbalske reprezentacije i činjenica da su objica nosila dres beogradskog Partizana.

Dugo je Bobek, još od 1954, sa 38 golova bio najbolji strelac u istoriji reprezentacije Jugoslavije, a od 27. marta, tu titulu poneo je Mitrović.

Fudbaler Fulama je u subotu uveče u remiju protiv Portugalije (2:2) u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo upisao 39. pogodak u reprezentativnom dresu Srbije.

Fudbalska selekcija Srbije se u knjigama Svetske (FIFA) i Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) vodi kao naslednica nekadašnje Jugoslavije.

„Dajem gol i prolaze mi kroz glavu slike iz detinjstva - nisam nešto emotivan, ali ovo je fenomenalan trenutak za mene", rekao je Mitrović odmah posle utakmice za televiziju Sport klub.

Reprezentacija Srbije kvalifikacije za SP u Kataru 2022. nastavlja duelom sa Azerbejdžanom u Bakuu 30. marta.

 

Mural posvećen Stjepanu Bobeku u centru Beograda
Fonet
Mitrović u duelu sa portugalskom odbranom

 

Od Partizana, preko Belgije, do Engleske

Mitrović već četvrtu sezonu igra za londonski Fulam, klub sa kojim je prvo nastupao u Čempionšipu, drugoj ligi, pre nego što je izborio plasman u Premijer ligu.

Ove sezone srpski napadač nije standardan u prvom timu i do sada je postigao tek tri gola, ali je novi selektor Dragan Stojković pred početak kvalifikacija obavio razgovor koji je očigledno urodio plodom.

„Bio je u psihološkom nokdaunu, nije igrao u klubu, ali sam poziv dovoljno govori koliko ga cenim.

Nikad nisam imao sumnju da je igrač visokog kvaliteta", rekao je Stojković.

Mitrović je pre tri dana, u prvom meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo dao dva gola u pobedi protiv Republike Irske od 3:2.

Početkom godine, trener Fulama Skot Parker govorio je o tome koliko ceni Mitrovića, ali je istakao da je i sam igrač tad bio svestan da ne pruža partije na očekivanom nivou.

„Verujem da je i Mitro taj koji će prvi da kaže da sezonu i nije baš počeo na pravi način, ali nije jedini ko se i dalje traži u našem timu", rekao je Parker čija ekipa trenutno vodi tešku borbu za opstanak u Premijer ligi.

Rođeni Smederevac, Mitrović je prošao omladinsku školu Partizana, u seniorski fudbal zakoračio je 2013, a u prvoj i jedinoj sezoni u dresu beogradskih crno-belih osvojio je titulu prvaka Jugoslavije.

Karijeru je nastavio u belgijskom Anderlehtu, u kojem je takođe poneo šampionske lovorike, a onda je usledila selidba u engleski Njukasl.

Tamo ga je sačekao trener Rafael Benitez sa kojim je povremeno imao nesuglasice, mada je španski stručnjak tvrdio da je odnos normalan.

„Moj odnos sa Mitrovićem je bio mnogo bolji nego što je većina navijača mislila", tvrdio je Benitez pre tri godine kada je Njukasl prodao srpskog fudbalera Fulamu.

Ali je Španac znao i da ceni kvalitete srpskog fudbalera.

„On je dobar igrač kojem odgovara stil igre u Engleskoj, izraziti je takmičar i verujem da će postići mnogo golova".

Čini se da je Mitroviću prijao prelazak u stadion Krejven Kotidž na obali Temze, a zasluge za to sigurno pripadaju i srpskom stručnjaku Slaviši Jokanoviću koji je tada vodio Fulam.

„Ne mogu da ga poredim iz vremena kada je bio u Njukaslu jer ga nisam tamo trenirao, ali ponašanje mu je fantastično.

Znali smo da je sjajan igrač, neki su govorili za njega da je igrač samo za Čempionšip, a sada pokazuje i kvalitet da igra na najvišem nivou", govorio je Jokanović.


Mitrovićeve brojke

Za prvi tim Partizana debitovao je u julu 2012. protiv Valete sa Malte u kvalifikacijama za Ligu šampiona i dao je gol devet minuta pošto je ušao u igru sa klupe za rezerve.

U dresu beogradskih crno-belih odigrao je 36 utakmica i dao 15 golova, a izabran je u idealni tim Superlige u sezoni 2012/13.

Sledeće dve godine je u dresu belgijskog Anderlehta odigrao 90 mečeva i dao 44 gola.

Od 2015. do januara 2018. je za engleski Njukasl nastupio 72 puta i u postigao 17 pogodaka.

Od tada do danas je u dresu Fulama upisao 127 mečeva i 52 gola. Bio je najbolji strelac engleske druge lige u sezoni 2019/20.

Mitrović je sa omladinskom reprezentacijom Srbije 2013. postao prvak Evrope.

Za seniorsku reprezentaciju debitovao je iste godine godine, a prvi gol dao je u septembru 2013. protiv Hrvatske.


Ko je Stjepan Bobek?

Stjepan Bobek je rođen 1923. u Zagrebu. gde je i počeo da se bavi fudbalom u klubu Derbi, da bi posle rata postao član Partizana i jedan od najboljih fudbalera u njegovoj istoriji.

Za Partizan je igrao 14 godina, od 1945. do 1959.

Sa Partizanom je osvojio brojne trofeje - šampionske titule 1947. i 1949. i Kup Jugoslavije 1947, 1952, 1954. i 1957. godine.

Dva puta je bio najbolji strelac lige.

Za reprezentaciju Jugoslavije Bobek je u periodu od 1946. do 1956. odigrao 63 utakmice i postigao 38 golova.

Osvojio je sa državnim timom dva olimpijska srebra (1948. i 1952), a učestvovao je i na dva svetska prvenstva, 1950. i 1954.

Posle fudbalske karijere bavio se i trenerskim poslom - vodio je Legiju iz Varšave, Partizan, Dinamo Zagreb, grčke klubove Panatinaikos i Olimpijakos i skopski Vardar.

Preminuo je 22. avgusta 2010. u Beogradu, gde je i sahranjen.

*Izvor: Sajt FK Partizan


Lista strelaca reprezentacije:

  • Aleksandar Mitrović od 2013. godine - 39 golova
  • Stjepan Bobek - igrao od 1946. do1956. - 38 golova
  • Milan Galić - od 1959. do 1965. godine- 37 golova
  • Blagoje Marjanović - od 1926. do 1938. godine - 37 golova
  • Savo Milošević - od 1994. do 2008. godine -37 golova
  • Rajko Mitić - od 1946. do1957. - 32 gola
  • Dušan Bajević - od 1970. do 1977. - 29 golova
  • Todor Veselinović - od 1953. do 1961. - 28 golova
  • Borivoje Kostić - od 1956. do 1964. - 26 golova
  • Predrag Mijatović - od 1989. do 2003. - 26 golova

Kakve su bile reakcije na društvenim mreža?

Pogodak Mitrovića kojim je Srbija najavila potpuni povratak u utakmicu izazvao je i veliki broj komentara na društvenim mrežama.

Neki od korisnika čestitali su novom rekorderu na večnoj listi strelaca nacionalnog tima.

Bilo je i ljubitelja fudbala, očigledno iz inostranstva, koji smatraju da bi Mitrović bio znatno efikasniji da igram u nekom jačem engleskom klubu o Fulama.

A bilo je i zanimljivih predloga da pojedini važni objekti u Srbiji ponesu njegovo ime.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.