Životinje: Zašto se gorile udaraju po grudima i šta time poručuju

Naučnici otkrili kako mužjaci gorile udrajući se po grudima govore ostalima koliko su veliki i snažni

Što je mužjak gorila veći, to je bolji u udaranju po sopstvenim grudima, signalizirajući tako prijateljima ili neprijateljima koliko je moćan, potvrdili su naučnici.

Impresivan zvuk udaranja je, kako se sumnja, merilo veličine i snage, pokazuju nove studije.

Ženke se koncentrišu na lupkanje ruku po grudima kada odmeravaju potencijalnog partnera, dok je kod mužjaka u pitanju upozorenje pred tuču.

Istraživači kažu da je u pitanju moćno sredstvo komunikacije u gustim tropskim šumama gde žive gorile.

Udaranje po grudima koje izvode odrasli mužjaci - poznati kao „gorile srebnih leđa" zbog karakterističnog sedog pramena, može se čuti na više od jednog kilometra udaljenosti.

„Već duže vreme prepotstavljamo da je reč o nekoj vrsti dokazivanja koliko su moćni, što čine kako pred mužjacima, tako i pred ženkama", kaže Edvard Rajt iz Maks Plank Instituta za evolutivnu antropologiju u Lajpcigu, u Nemačkoj.

„Mužjacima poručuju: ,Vidi, veliki sam i snažan, tako da se ne kači sa mnom', dok ženkama govore: ,Veliki sam i snažan, možda bi me odabrala za partnera'.

„Prvi put zaista možemo biti sigurni da se veličina tela odražava ovim udarcima po grudima i da su jasan pokazatelj veličine tela."

U njihovim zajednicama, grupe obično čine nekolimo ženki i jedan mužjak.

Ženke se mogu kretati između grupa, uz nadmetanje mužjaka za njihovu pažnju.

Kod mužjaka gorile veličina tela je i te kako bitna - ona predviđa rang, borbenu sposobnost i reproduktivni uspeh.

Gorile srebrnih leđa koriste udaranje po grudima da upozore muške suparnike, dok se ženkama udvaraju pokazujući njihovu veličinu i snagu.

Mužjaci se tome uče od malih nogu, vežbajući ovu veštinu tokom odrastanja.


Pogledajte video: Mama gorila ljubi bebu


Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports pokazuje da veći mužjaci proizvode dublje (niže frekvencije) zvuke dok udaraju u prsa.

To su jasni pokazatelji veličine tela - drugim rečima, mužjaci to ne mogu da lažiraju.

Smatra se da su ovi zvuci povezani sa veličinom vazdušnih kesica blizu grkljana, pronađenih kod gorila i još nekih vrsta velikih majmuna (ali ne i kod ljudi), koje imaju glavnu ulogu u roktanju, režanju i dozivanju koje srećemo kod gorila, baš kao i prilikom udaranja po grudima.

Čak su uočene i pojedinačne razlike u trajanju i broju udaraca po grudima, što sugeriše da se gorile mogu individualno prepoznati samo na osnovu toga.

Istraživači su do zaključaka došli merenjem veličine tela mužjaka gorila sa fotografija, na osnovu udaljenosti između lopatica - širine njihovih leđa.

Koristeći snimljene zvuke, izmerili su trajanje, broj i audio frekvencije udaraca po grudima planinskih gorila srebrnih leđa koje je nadgledala fondacija Dian Fossey Gorilla Fund u Nacionalnom parku vulkana u Ruandi.

U divljini je 2008. godine bilo oko 600 planinskih gorila, ali je njihov broj porastao na više od 1.000 posle intenzivnih napora na njihovom očuvanju, poput patrola protiv krivolova i veterinara obučenih za brigu o gorilama u divljini.

Njihov životni prostor ograničen je na zaštićenim područjima u Demokratskoj Republici Kongo, Ruandi i Ugandi.

Međutim, još im preti opasnost od krivolova, građanskih nemira i bolesti koje su im preneli ljudi.

I dok broj planinskih gorila raste, veliki majmuni ostaju ugroženi.

Pratite Helen na Tviteru.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • BulevarEvrope

    09.04.2021 08:06
    Time porucuju 'znas ti ko sam ja'.
  • ///

    09.04.2021 01:31
    Govore: “ja sam majmun, čovek nije postao od mene”.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?